Ki az, aki tizenháromszor nyert? 

Az 1934 óta íródó Kékszalag-történelem egyik kiemelkedő alakja Litkey Farkas, aki eddig 13 alkalommal nyerte meg Európa leghosszabb és legrégebbi tókerülő versenyét. Most róla lesz szó. 

Litkey Farkas a családja révén került közel a vitorlázáshoz. A Litkey család több tagja is szorosan kötődik a vitorlázáshoz. Festőművész apjának öt gyermeke született, egyik testvére szobrászművész, húga pedig festőművész, így a művészeti vonal is megmaradt a családban. Ők az öccsével vitték az élsportolást tovább, ugyanakkor édesapja, Litkey Bence és testvére, Litkey Balázs is vitorláztak. 

50. Kékszalag Erste Nagydíj  Kékszalag  verseny  Magyar Vitorlás Szövetség  Litkey Farkas  2018

Az élsportra való felkészülés végét jelentette számára a 1996-os atlantai olimpia, amit úgy lehet felfogni, mint a diplomaszerzést a civil szférában. A nemzetközi vitorlázásban elérhető eredményekre utalva korábban azt mondta, mintegy 50 hajóosztályban lehet világbajnoki címet szerezni, de "kevés ahhoz az élet, hogy mindegyikben elmélyüljön az ember” - derül ki az MTI még 2014-es beszámolójából. Az ötvenes évei elején járó Litkey Farkas - a Kékszalag-győzelmek  mellett - számos egyéb figyelemre méltó eredményt ért el. 

50. Kékszalag Erste Nagydíj  Kékszalag  verseny  Magyar Vitorlás Szövetség  Litkey Farkas  2018

Többszörös Európa-, világ- és magyar bajnok, az idén a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki, emellett a Magyar Olimpiai Bizottságban ő képviseli a Magyar Vitorlás Szövetséget. 

Állítása szerint az egyik legszerencsésebb Kékszalag-győzelme a 2005-ös verseny volt, akkor ugyanis “nem érezte, hogy győzni fognak". Az idei, jubileumi 50. Kékszalag Erste Nagydíjat beharangozó sajtótájékoztatón többek között azt emelte ki, hogy a minden Kékszalag felemelő érzés és minden alkalommal újabb és újabb kihívás a több mint 150 kilométeres távot megtenni. 

Fotók: Cserta Gábor - Magyar Vitorlás Szövetség