Mi is az Airmoniq? - Ígérem csak röviden! - fontosabb, hogy mire lehet jó neked is?! Erről szól igazából ez az írás.

Az Airmoniq egy adatgyűjtő, és elemző rendszer, eredendően vitorlázók számára, ami alkalmas egy vitorlás csapat, illetve egy hajó teljesítmény karakterisztikáját a különböző körülményekben megmutatni, illetve platformot ad az összegyűjtött adatok elemzésére.

Az Airmoniq egy kicsi startup, az Arteries Studio, mint egyik alapító IT cég szárnyai alatt született.

És igen, az Airmoniq-nak van egy Airmoniq Tracking nevű terméke is, ami vitorlásversenyek nyomkövetésére szolgál. Ezt a termékünket ismerik talán a legtöbben, főleg a Kékszalag és más vitorlásversenyek miatt, amikhez már több éve az Airmoniq biztosít nyomkövetési szolgáltatást.

55. Kékszalag

Az Airmoniq és a mögötte álló Arteries adatelemzési lehetőségei és hasznosításai azonban jóval túlmutatnak a vitorlázáson. Használhatóak gyártás monitoring és optimalizáció, logisztikai adatgyűjtés, termelésirányítás, valamint ezeket összefogó üzleti elemzések, BI dashboardok esetében is. Most ez az írás azoknak szól, akiknek saját szakterületükön a digitalizáció, monitoring és adatelemzés (BI, üzleti intelligencia) manapság kulcskérdés.

Az Airmoniq Pro rendszer kifejlesztése évekig tartott. Kihívás volt a rengeteg adat, valamint azok között húzódó korrelációk, mintázatok, események összegyűjtése, felhőbe való eljuttatása és intelligens elemzése. Gyorsan, sok esetben valós időben kell a hajókon található kijelzőkre vagy okos készülékekre adatot eljuttatni, valamint ezt az egész ökoszisztémát távolról karbantartani, frissíteni, fejleszteni.

Könnyen elképzelhető sok másik felhasználási terület a fenti vitorlás analógia mentén. Például gyártóüzemek monitoring és gyártás management rendszere: a hajó megfeleltethető egy gyár adott gyártósori gépének, a hajós szenzorok a gyártó gép érzékelőinek, vagy a rászerelt külső adatgyűjtőknek, a felhő rendszer futhat a gyár adatközpontjában, az elemző rendszer pedig a gyártás-tervezők, termelésirányítók, kontrollerek vagy cégvezetők digitális kimutatásait takarják, pl. Microsoft PowerBI felületek képében. 

Tudjuk, hogy sok helyen még nincs megoldva jól ez a probléma, és mi ebben tényleg tudunk segíteni.

Ugyanígy hasznosítható az évek alatt megszerzett tudásunk a logisztikai folyamatok megfigyelésében és hatékonyabbá tételében, szenzoros ellenőrzésében és automatizációjában is. Jelenleg is fut egy ilyen projekt az Arteries Studio-nál.

Hogy ne menjünk messze a vitorlázástól, az Airmoniq startupunk 2022-ben Balatonfüred térségében egy speciális szenzorokkal felszerelt mozgó mérőhajót épített, és ez félautomata, felhő alapon monitorzott és elemzett méréseket végzett a Balaton vízminőségéről.

55. Kékszalag

Amennyiben úgy gondolod, hogy a Te szakterületeden / cégedben / munkahelyeden olyan adatok vannak, amik nem kerülnek megfelelően összegyűjtésre vagy elemzésre, pedig segítségükkel a folyamatok hatékonyabbá, mérhetőbbé, ellenőrizhetőbbé, és ezáltal fejleszthetővé válnának, mi örömmel leülünk gondolkozni a lehetőségekről! Valószínűleg tudunk is segíteni.

Mert az Airmoniq nem csak vitorlás analitikai rendszer, vagy nyomkövető megoldás! Az Arteries csapata hatékony segítség mindenféle Ipar 4.0-ás, IoT-s fejlesztés területén is. Az adat érték, és mi megtanultuk ez hogyan hozható a felszínre. Plusz adalék, hogy az utóbbi idők AI (mesterséges intelligencia) őrülete még inkább sürgeti az adatokkal való helyes foglalkozást. Ne maradj le, mi segítünk.