Az 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj vitorlásverseny résztvevőinek az MVSZ a La Roche-Posay támogatásával ez évben ingyenes anyajegy-tanácsadást szervez a helyszíni nevezés napján.

55. Kékszalag

A napfénynek mind kedvező, mind káros biológiai hatásai vannak az emberi szervezetre. A jótékony hatások közé sorolható a D-vitamin szintézis serkentése, a csíraölő képesség, a gyulladáscsökkentő hatás, valamint a pigmentképződés fokozása következtében kialakuló barnaság. Azonban a napsugárzás UV sugarainak, amelyek igaz, hogy a teljes napsugárzásnak csak 5%-át teszik ki, igen erős és kártékony hatásai is vannak, akut bőrgyulladást, vagyis napégést, illetve napfény okozta krónikus bőrbetegségeket okozhatnak, a bőröregedést felgyorsítják és a különböző bőrdaganatok kialakulásában fontos szerepük van. 

Az UV sugárzásnak három spektrumát különböztetjük meg: UVA, UVB, UVC. Az UVC az ózonrétegnek köszönhetően nem éri el a föld felszínét, azonban az UVA és UVB sugarak az emberi bőrt jelentősen károsítják.  Az UVB sugarak a bőrfelszínt érik el, elsődlegesen a napégésért felelősek, míg az UVA sugarak mélyebbre hatolva elsősorban az azonnali pigmentálódásért, napallergiáért, illetve a  bőröregedés folyamatának felgyorsításáért felelősek. Jelen tudásunk szerint mindkettő spektrum (UVA, UVB) szerepet játszik a bőrdaganatok kialakulásában. Anyajegyeket rendszeresen szakorvossal ellenőriztetni kell, az elváltozások korai felismerése életet menthet. Fényvédő használata az év minden napján javasolt.

55. Kékszalag

55. Kékszalag

55. Kékszalag

55. Kékszalag

55. Kékszalag

55. Kékszalag