Mintegy hetven fotóval eleveníti fel az elmúlt 49 verseny történetét az Erste Bank retrospektív kiállítása.

A képek július 21-től 29-ig lesz nek láthatóak a Balatonfüredi Vitorlás téren, ezt követően a kiállítást a Paloznaki Jazzpiknik látogatói is megtekinthetik majd augusztus 2-tól és 4-ig. 

A kiállításból kiderül, ki volt a Kékszalag mindmáig egyetlen női győztese, aki két egymást követő versenyen is elsőként ért célba, milyen galibákat okozhat egy fordítási hiba a versenyen, és milyen az, amikor a befutó előtt pár száz méterrel féltucatnyi hajó várja, melyiküket viszi el a dobogóig egy fuvallat. Az érdeklődők megtudhatják, hogy a versenyt meg lehet nyerni közel száz esztendős, műemlékké nyilvánított hajóval, és lehet valaki kategóriagyőztes csapat tagja a nyolcvanadik életévén túl is. 

A kiállítás anyagának alapját az az exkluzív könyv jelenti, amelyet az Erste Bank az 50. Kékszalag tiszteletére ad ki. Az ősszel 1500 példányban megjelenő kötet az ötven verseny képeit, eredményeit és élményeit gyűjti egy csokorba. A könyv kereskedelmi forgalomban nem lesz kapható, az Erste a nála –a Kékszalagon és az előfutárnak számító regattákon - regisztrálóknak küldi majd el.

A bank a könyvvel és a kiállítással is a vitorlássport óriásai előtt tiszteleg, hiszen a Kékszalag a balatoni hajózást megteremtő, évszázados munkának a betetőzése, mely nélkül a Balaton ma teljesen más képet mutatna. Európa leghosszabb és legnagyobb tókerülő vitorlás versenye ma is a sport, a csapatmunka és a nemes küzdelem tradícióit hirdeti, miközben az innovációk befogadásának, a folyamatos megújulás szükségességének élen járó példája.