Alig két hét múlva - július 6-án - startol az 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj mezőnye Balatonfüredről. A rendező Magyar Vitorlás Szövetség közel hatszáz hajót vár, ami nagyjából háromezer sportolót jelent. Az online nevezés már elkezdődött, a verseny előtt egy nappal helyszíni nevezésre is lesz lehetőség. De nézzük a legfontosabb tudnivalókat. 

KÖTELEZŐ A HAJÓREGISZTRÁCIÓ

Kivétel nélkül minden olyan hajót regisztrálni kell az MVSZ VIHAR rendszerében, amellyel a legénység indulni szeretne a versenyrendszerben szereplő versenyeken, ami alól az 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj sem kivétel. Sok hajót már regisztráltak, de vannak olyanok is, amelyeknél ez még nem történt meg. A hajóregisztráció lépéseiről a rendező Magyar Vitorlás Szövetség munkatársai készítettek egy tutorialt, ami segítségünkre lehet a regisztráció során. Itt érhető el VIHAR kisokos címmel.  

A hajóregisztrációt legkésőbb, a Fehér Szalag GeneralCom nevezésének végéig lehet megcsinálni, ami azt jelenti, hogy a hajóregisztráció legutolsó határideje 2023. június 30. 20:00 óra. 55. Kékszalag

KÖTELEZŐ A SPORTORVOSI ENGEDÉLY IS 

A versenyengedély mellett a versenyző sportolóknak előírás a sportorvosi engedély megléte. Amennyiben nem vagyunk biztosak a sportorvosi engedélyünk érvényességében, van lehetőségünk az OSEI online felületen ellenőrizni. A vizsgálat után célszerű jelezni az orvosnak, hogy rögíztse az Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI) központi rendszerébe, sőt amennyiben a sportágat is megjelöli az orvos, akkor a VIHAR rendszer automatikusan átveszi az információt. De fontos tudnivaló, hogy a lejárati dátum, akkor fog frissülni, hogy ha a korábbi sportorvosi engedély már lejárt. 

A verseny előtt, július 5-én a Tagore Medical Centerben helyszíni sportorvosi vizsgálatra is lesz lehetőség, amire előzetesen online vagy telefonon célszerű bejelentkezni. Időpont nélkül is igénybe lehet venni a szolgáltatást, viszont ebben az esetben az egyébként 14 900 forint/fő ár 2000 forinttal emelkedik. A helyszíni sportorvosi vizsgálatról ide kattintva lehet részletesen olvasni. 

A sportorvosi igazolás lejáratát az alábbi linken lehet ellenőrizni:

https://online.osei.hu/engedely-ellenorzes/

Sportorvosi rendelők listája ezen a linken található:

https://osei.hu/orszagos-sportorvosi-halozat/rendeloink.html

A sportorvosi vizsgálatra időpontot pedig az OSEI honlapján, ezen a linken lehet foglalni: 

https://online.osei.hu/sportorvosi-rendelok

55. Kékszalag

RAJTENGYEDÉLYES MEGOLDÁS

Ebben az évben is lesz lehetőség olyan személyeknek is versenyezni, akik nem rendelkeznek versenyengedéllyel. Azonban ennek szigorú szabályai vannak, a hajóosztálytól függően előre meghatározott létszámban kell versenyengedéllyel rendelkező hivatalos, felelős személyeknek is a hajón tartózkodniuk. Valamint az is fontos, hogy a legénység létszáma ne haladja meg a hajólevélben szereplő maximális létszámot. A verseny értékelésekor a versenyhajón résztvevő rajtengedélyes legénység „RE” megjelöléssel szerepel az eredménylistán.

A rajtengedély megszerzésének is vannak kritériumai, amikről az alábbi sorokban lehet tájékozódni. 

  • 2023. december 31-ig betöltött 17. életév,
  • a versenyhajó felelős személyének befogadó nyilatkozata (sablon)
  • a rajtengedélyes sportoló nevére kiállított, a versenyzést engedélyező orvosi igazolás,
  • a rajtengedélyes sportoló írásos nyilatkozata a versenyre vonatkozó minden szabályozás betartásáról. 

55. Kékszalag

NEVEZÉS

Az MVSZ VIHAR rendszerében, az érvényes versenyengedéllyel rendelkező sportolóknak lehetőségük van leadni előzetesen a nevezést. A külföldi állampolgárok a hunsail@hunsail.hu e-mail címre kell elküldeniük a kitöltött nevezési űrlapot. 

Személyesen nevezni 2023. július 5-én 11 és 20 óra között lehet, melynek helyszíne a LUA Event's.

55. Kékszalag

Az 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj online hirdetőtáblája, amelyen számos információ, köztük a Versenykiírás szerepel, ide kattintva érhető el