Július 5-én szerdán délután a balatonfüredi Tagore Medical Centerben igénybe lehet venni a sportorvosi vizsgálatot az engedély megszerzése érdekében. Érdemes előre bejelentkezni! Emellett kiderül minden más, amit a sportorvosi engedélyről tudni kell. 

A július 6-án Balatonfüredről rajtoló 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjon való induláshoz szükség van versenyengedélyre és sportorvosi igazolásra is. Akinek nincs, annak lépnie kell, le is lehet ellenőrizni az OSEI online felületén. 

A verseny előtt lehetőség lesz helyszíni sportorvosi vizsgálatra. Mégpedig július 5-én 16-20 óra között a Tagore Medical Centerben (8230 Balatonfüred, Gyógy tér 3. - Horváth ház).

kékszalag  sportorvosi  balatonfüred  tagore medical center

A kép illusztráció - Fotó: Tagore Medical Center

A helyszíni sportorvosi vizsgálatra online lehet jelentkezni az alábbi linken:

https://medicall.cc/idopontfoglalas/tagoremedical-kekszalag-verseny/doctors?specializationId=53871

Emellett telefonon is lehet majd előjegyzést kérni, illetve időpont nélkül is érkezhetnek a versenyzők felár ellenében. A vizsgálat ára

  • 14 900 forint / fő, az időpontfoglalás nélkül érkezőknek 2000 forint felárat kell fizetniük. 

Fontos, hogy 35 év felett friss laborvizsgálati eredmény, 65 év felett labor és kardiológiai vizsgálat szükséges az engedély kiadásához. Ezek nélkül maximum ideiglenes engedélyt kaphatnak a versenyzők. A Tagore Medical Centerben mindkét említett vizsgálatot meg tudják csinálni korábbi időpontban az igényeknek megfelelően. A kardiológiai vizsgálatra limitált a szabad kapacitás, érdemes minél hamarabb időpontot foglalni, laborvizsgálatra pedig akár még július 4. reggelre is tudnak időpontot adni. A kiegészítő vizsgálatoknak nyilván többletdíja van, bejelentkezéskor tudnak informálódni a versenyzők illetve a Tagore Medical Center honlapján keresztül.

Amit még tudni kell a sportorvosiról

Fontos: abban az esetben, ha valakinek van korábbi - még érvényben lévő - sportorvosi igazolása, de csináltatott újat is, akkor az utóbbi engedély érvényeségi dátuma csak akkor jelenik meg a VIHAR rendszerben, ha a régi lejárt. 

Akinek még nincs sportorvosija, annak érdemes mielőbb lépnie. Mégpedig a következő módon: A jogszabályi előírások szerint csak sportorvos által kiállított vagy a vonatkozó - 215/2004 kormányrendeletben -  meghatározott előírásoknak megfelelő háziorvosok jogosultak sportorvosi igazolás kiállítására. A sportorvosi igazolás ovális pecséttel is el van látva. A vizsgálatot követően hívja fel az orvos figyelmét, hogy az igazolást rögzítse az Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI) központi rendszerébe, a dokumentum rögzítése az alábbi linken keresztül ellenőrizhető.

A VIHAR rendszer kommunikál az OSEI rendszerével. Amennyiben a sportorvosi igazolást a sportág megjelölésével az OSEI rendszerében rögzítették, az igazolás tényét a VIHAR automatikusan átveszi, így a dokumentum VIHAR-ba történő feltöltésére nincs szükség. Abban az esetben, ha több sportághoz kéri orvosi igazolását, mindenképp jelezze az igazolás kiállításakor, hogy minden sportágat rögzítsen a vizsgálatot végző orvos.

Ha valakinek kétségei vannak, hogy van-e érvényes sportorvosi engedélye (igazolása), akkor a következő linken ellenőrizheti:

https://online.osei.hu/engedely-ellenorzes/

Sportorvosi rendelők listája ezen a linken található:

https://osei.hu/orszagos-sportorvosi-halozat/rendeloink.html

A sportorvosi vizsgálatra időpontot pedig az OSEI honlapján, ezen a linken lehet foglalni: 

https://online.osei.hu/sportorvosi-rendelok