A legfontosabb kellékek a július 26-án Balatonfüredről rajtoló 50. Kékszalag Erste Nagydíjon való induláshoz.  

A Magyar Vitorlás Szövetség munkatársai összeszedték, hogy mire van szükség ahhoz, hogy valaki elinsulhasson Európa legrégebbi és leghosszabb tókerülő versenyén a Balatonon. 

  • A versenyen csak olyan hajó indulhat, amelyen legalább 3 felnőtt, érvényes versenyengedéllyel rendelkező sportoló van, valamint valamelyik klubnak tagjai. Az új versenyzők leigazolási díja 5.000 forint, a versenyengedély díja 12.500 forint. Még most sem késő leigazolni egy sportegyesülethez, hiszen vannak olyan klubok, melyek a versenyzők számára nyújtott adminisztrációs segítségre specializálódtak. A versenyengedélyes felnőtt versenyzőknek a Kékszalag nevezési díja 11.000 forint. Amennyiben a sportoló még egyik sportklubnál sem rendelkezik hivatalos tagsággal, az alábbi linken választhat klubjaink közül: http://hunsail.hu/tagszervezetek
  • Éves versenyengedély a klubtagság és a versenyengedély díjának befizetését követően igényelhető a klubnál a versenyengedélykérő űrlap kitöltésével és aláírásával.

50. Kékszalag Erste Nagydíj  Kékszalag  verseny  Balaton  rajt  Balatonfüred  időjárás  szabály  engedély  jogosítvány  hajóvezeté  2018. július 26.  Magyar Vitorlás Szövetség  szabályok

  • A versenyengedély kiadásához sportorvosi igazolás szükséges. Érdemes a lakóhelyhez közel eső sportorvost megkeresni Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI) honlapján. Az igazolásokat kérjük, az erre a célra szolgáló ­www.hunsail.hu weboldalról letölthető­ űrlapon igényeljék.
  • A hajó maximális befogadóképességét figyelembe véve (melyről a hajólevélből tájékozódhat) a minimális 3 fős legénységen felül indulhatnak úgynevezett rajtengedélyes sportolók is a versenyen. Számukra nem szükséges a klubokhoz való leigazolás, sem a versenyengedély, mindössze nyilatkozniuk kell arról, hogy a versenyen saját felelősségükre indulnak, illetve a hajó kormányosának befogadó nyilatkozatot kell tennie részükre. A rajtengedélyes sportolóknak nincs szüksége sportorvosi engedélyre, mindössze háziorvosi igazolásra a nevezéshez.
  • A rajtengedélyes sportolók nevezési díja 22.000 forint.
  • A Kékszalagon induló hajót regisztrálni kell a Magyar Vitorlás Szövetség kataszterébe. Ehhez a hajólevél másolatát, a vitorlaszámot és a hajónevet el kell küldeni az mvsztb@hunsail.hu e-mail címre és ki kell tölteni a hajóregisztrációs űrlapot. Ezt követően az MVSz Technikai Bizottsága megállapít egy úgynevezett Yarsdtick-előnyszámot.
  • Az induláshoz szükséges, hogy a hajónak legyen egy esetenként legalább 5 millió forint összegig terjedő felelősségbiztosítása versenykiterjesztéssel. Amennyiben már van létező biztosítása, kérjük ellenőrizze, hogy az megfelel-e ezen kikötéseknek.
  • Minden hajón meg kell nevezni egy felelős személyt, aki rendelkezik hajóvezetői engedéllyel. Érdemes az engedélyek érvényességét ellenőrizni.
  • A gyorsabb nevezés érdekében előnevezési lehetőséget biztosítunk a VIHAR rendszeren keresztül, ahol online bankkártyás fizetéssel a nevezési díj kiegyenlíthető. A versenyrendezőség kéri, hogy a nevezési díjat csak abban az esetben fizessék ki az érintettek, amennyiben a nevezettek listája már véglegesnek tekinthető, hiszen a díj visszatérítésére, vagy a legénység névsorának módosítására ezt követően már nincs lehetőség.
  • A rajtengedélyes külföldi versenyzőknél szintén elvárás a hajóvezetői engedély és be kell mutatniuk egy dokumentumot, amely igazolja, hogy valamelyik elismert egyesületnek a tagjai. Emellett nekik is kell biztosítás, valamint be kell mutatniuk a hajólevelet vagy egy azzal egyenértékű dokumentumot. A külföldi versenyzőknek nem kell sportorvosi.

Sorozatunk következő részében tippeket, tanácsokat sorolunk fel, amelyek megkönnyítik az 50. Kékszalag Erste Nagydíjon történő versenyzést.