Miért tömegsport a vitorlázás? Erre a kérdésre ad választ az alábbi összeállítás. 

A vitorlázásra nem kell elérhetetlen sportként gondolni. Bár egy-egy hajó megvásárlásának, fenntartásának természetesen vannak költségei, de a sportot bárki elkezdheti, űzheti életkortól függetlenül. 

Magyar Vitorlás Szövetség  54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj  tömegsport  Balaton  vitorlázás

A Magyar Vitorlás Szövetség egyik fontos feladata az élsportolók támogatása mellett az utánpótlás-nevelés fejlesztése, emellett a tavakhoz köthető turizmussal összefüggő tömegsport népszerűsítése,. Leegyszerűsítve az, hogy minél többen próbálják ki ezt a sportágat. Többek között a különböző vitorlásklubokban lehet elkezdeni, hiszen számos egyesület hirdet vitorlástáborokat gyerekeknek, de nemcsak nekik, hanem a felnőtteknek is indulnak rendszeresen képzések. 

Magyar Vitorlás Szövetség  54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj  tömegsport  Balaton  vitorlázás

Azért sem túlzás tömegsportról beszélni, mert Magyarországon évente 30 ezer ember vitorlázik rendszeresen, ez pedig egy kisebb város lakosságának felel meg. Évente pedig 200-300 kisebb-nagyobb vitorlásversenyre kerül sor, ebben pedig nincsenek benne a kisebb házi versenyek és a hobbivitorlázások.

Magyar Vitorlás Szövetség  54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj  tömegsport  Balaton  vitorlázás

A tömegsport alapeleme a túravitorlázás, amelynek kiemelt eseménye Európa legrégebbi és leghosszabb tókerülő versenye, a Kékszalag. Az utóbbi tíz évben versenyenként átlagosan több  mint 550 csapata indul el a kékszalagokon, amelynek keretében a Balatonfüred - Balatonkenese - Siófok (Zamárdi) - Keszthely - Balatonfüred távolságot kell megtenniük. Sőt, az eddigi rekord az indulók számát tekintve a 2018-as verseny volt, akkor több mint 670 hajó vett részt a Kékszalagon. Mivel egy-egy hajón átlagosan 4,5 sportoló vitorlázik, egy-egy  Kékszalagon legkevesebb 2500-3000 sportoló vesz részt - ezért sem túlzás tömegsportként említeni a vitorlázást.

Emellett a Magyar Vitorlás Szövetség többi versenyén (Évadnyitó, Fehér Szalag, Félszigetkerülő, Országos Bajnokság) legénységek százai rajtolnak el, nem beszélve a többi klub szintén jelentős mezőnyt felvonultató regattáiról.