Kifejezetten erős szélben a belight! nevű 18 lábas szkiff (Ujhelyi-Gáspár Miklós, Szépfy Zsombor, Németh Botond) nyerte a Balaton keleti medencéjében szombaton megtartott Fehér Szalag GeneralCom Nagydíjat. A klasszikus hajóknak kiírt 25. Izsák Szabolcs Emlékversenyen, azaz a Classic Roundon pedig az Irokéz nevű 70-es cirkáló futott be elsőként a balatonfüredi célvonalon, Pajor Zsolttal és csapatával a fedélzeten. Ezzel megvolt a július 14-én rajtoló 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj főpróbája, amelyre egyhetes vízi és parti programsorozattal készült a rendező Magyar Vitorlás Szövetség.

Fehér Szalag Generalcom Nagydíj  25. Ozsák Szabolcs Emlékverseny  Classic Round  MVSZU
Fotó: Szántó Áron, Cserta Gábor / Magyar Vitorlás Szövetség

290 vitorlás indult a Fehér Szalag GeneralCom Nagydíj – 25. Izsák Szabolcs Emlékversenyen szombaton. Európa leghosszabb és legrégebbi tókerülő versenyének tartott Kékszalag főpróbájaként is emlegetett versenyen a csapatoknak a Balatonfüred – Balatonkenese – Siófok – Tihany- Balatonfüred távot kellett megtennie.

Fehér Szalag Generalcom Nagydíj  25. Ozsák Szabolcs Emlékverseny  Classic Round  MVSZU
Fotó: Szántó Áron, Cserta Gábor / Magyar Vitorlás Szövetség

Az erős, néha viharos szélben, szinte zavartalan napsütésben a győztes 18 lábas szkiff 2 óra 11 perc alatt teljesítette a távot. A Kékszalag esélyesei, a nagy többtestű hajók, a várható viharos szél miatt spóroltak a felszereléssel a következő heti tókerülőre, egységesen kihagyták a versenyt. Az abszolút második helyen – 35 perces lemaradással – az Ou Sali nevű Asso (Csury Zoltánnal a kormánynál), harmadikként ugyancsak egy Asso, a Voodoo (Fekete Gáborral és csapatával) jött be a balatonfüredi célba.

Fehér Szalag Generalcom Nagydíj  25. Ozsák Szabolcs Emlékverseny  Classic Round  MVSZU
Fotó: Szántó Áron, Cserta Gábor / Magyar Vitorlás Szövetség

Már a parton, de még vizesen, röviden nyilatkozott a versenyről a győztes csapat kormányosa, Ujhelyi-Gáspár Miklós: „Reggel még gondolkodóba estünk, hogy az időjárás előrejelzés ismeretében nekivágjunk-e, de aztán úgy gondoltuk, jó edzés lesz ez a verseny a Kékszalag utáni szombaton kezdődő Garda-tavi 18 lábas szkiffek világbajnokságára. Ahol szinte menetrendszerű az ilyen erős szél. Túlzás nélkül, nagyon túlélős volt a verseny. A kenesei bóját együtt vettük a fél órával előbb rajtolt 75-ösökkel, ezután bliszterrel vágattunk Siófok felé, ezt a déli part felé közeledve le kellett húznunk, túl nagyok lettek a hullámok. Tihany felé a félszél nagyon durva volt, fel is borultunk, de hamar visszaállítottuk a hajót. Tihanytól ahogy cirkáltunk Füred felé, kezdett kihagyni, leállni a szél, de egy erősödéssel végül befutottunk. Nagyon kemény verseny volt, mindenkinek gratulálunk, aki végigcsinálta!”


Videó: Pallay Tibor / Finn and More

A klasszikus hajóknak ugyanezen a távon megrendezett 25. Izsák Szabolcs Emlékversenyt, más néven a Classic Roundot az Irokéz (Pajor Zsolt és csapata) nyerte meg.

Fehér Szalag Generalcom Nagydíj  25. Ozsák Szabolcs Emlékverseny  Classic Round  MVSZU

Mögötte a Pannónia (Jordán Balázs és csapata), harmadikként a Capella (Vőneky Ákos és csapata) futott be. Mindhárom hajó 70-es cirkáló, a formájuk klasszikus, építési módjuk azonban korszerű, várható volt a sebességfölényük ebben az erős szélben. A hatodik helyen futott be a Balaton zászlóshajója, a Nemere II. 75-ös cirkáló Gyenes Ákos irányításával, alig lemaradva, hetedikként jött a Lillafüred (dr. Gál András Levente) és kilencedik lett a Sirocco (Cittel Lajos). A Balaton leglátványosabb klasszikus fa vitorlásainak, a 75-ös cirkálóknak a küzdelme ezúttal is látványos és késhegyre menő volt.

Jön az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj

Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára azt mondta: „A koronavírus-járvány után az idén visszatért az élet a Balatonra, így a vitorláséletbe is. A tavon az idén több száz vitorlásversenyre kerül sor, ezek közül kiemelkedik a mostani Fehér Szalag GeneralCom Nagydíj és az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj, amelyre több mint 600 hajót várunk.” Hozzátette: „A szövetség az idei Kékszalagra egyhetes programsorozattal készült, amely a Fehér Szalaggal kezdődött. Vasárnap lesz a gyerekek Kékszalagja, a Kékpántlika, amely a balatonfüredi part előtti vízen lesz, így minden érdeklődő a közelből figyelheti a fiatalok regattáját. Emellett számos vízi és parti esemény lesz, amelynek célja, hogy mindenkihez közelebb hozza a vitorlázást és még népszerűbbé tegye a balatoni turizmust.”

A Fehér Szalag GeneralCom Nagydíj - 25. Izsák Szabolcs Emlékverseny, valamint az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj rendezője, a Magyar Vitorlás Szövetség gratulál minden résztvevőnek. 

A Fehér Szalag GeneralCom Nagydíj eredményei itt érhetőek el. 

A 25. Izsák Szabolcs Emlékverseny eredményei itt érhetőek el

Megjegyzés: Az első versenyt a Kék Szalagért írták ki 1934-ben, és a helyesírás mostani szabályai szerint is két szóban lenne a helyes írásmód. Ám a verseny fogalommá vált, így lehet, és szokás is lett egybe írni Kékszalagként, míg például a Fehér Szalag természetesen külön írandó.