Európa legrégebbi és leghosszabb tókerülő versenyét, a Kékszalagot, minden évben július derekán rendezik meg. Ennek a túraversenynek a régmúltra visszatekintő hagyományai közé tartozik többek között az is, hogy azon a csütörtöki napon rajtoltatják el a több mint 500 hajót, amely a legközelebb esik a teliholdhoz.

Fotó: Cserta Gábor/MVSZ - 54. Kékszalag

Ebben az évben a júliusi holdtölte 21-ére esik, az ehhez legközelebbi csütörtök a 18-a. A holdfény nagyon sokat segít az éjszakai tájékozódásban, a víz visszaveri a fényt, így a hullámok, a vízfelületen a szél, és a többi hajó is jobban látható a derengő holdvilágban.

Az éjszakába nyúló vitorlásversenyek egyre népszerűbbek a Balatonon, jellemzően a tókerülő  versenyek, illetve a tavat hosszában átvitorlázó szólóvitorlázók szoktak sötétben is a vízen lenni.

Kuriózumnak számít az Ezüst Szalag, ami különleges lehetőség az éjszakai viszonyok kiismerésére. Június 22-én, éppen a verseny napján van holdtölte, a körülmények tehát sok szempontból hasonlóak, mint amilyenek a  Kékszalagon lesznek. Az itt indulók gyakorolhatják az éjszakai vitorlázás, a hajóvezetés és a navigáció fogásait a nyugati medencében. A nagyhajós mezőny jó része a júliusi tókerülőn is sötétben jár ezen a szakaszon.

Idén július 18-án rajtol az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj. Ezen a csütörtöki, pénteki napon adja majd várhatóan a Hold a legtöbb fényt azoknak, akik az éjszaka folyamán még versenyeznek.