Minden vitorlásversenyen vannak embert próbáló, feszült pillanatok, de ugyanígy akadnak felemelő, kiemelkedően sportszerű momentumok. A Kékszalagokon pedig pláne. 

Ezeket a pillanatokat lehetetlen összegyűjteni, de az biztos, hogy akadnak közöttük nagyon emlékezetesek. Például a Kékszalagok vége pont ebbe a sorba illik. Mára szerencsére hagyománnyá, kvázi intézménnyé vált a tőkerülő verseny egyik legmeghatóbb és legsportszerűbb pillanata, amikor az első hajó legénysége köszönti az utolsó értékelhető eredménnyel befutó csapatot. 2019 óta minden évben volt példa erre.

kékszalag  mvsz  befutó

Amikor a djangósok fogadták a célban a sunseteseket - Fotó: Szántó Áron / MVSZ

Abban az évben a Racing Django (ma már Audax Django) fogadta a Sunset legénységét, akik kicsivel a 48 órás limitidő előtt futottak be. 

2020-ban a győztes RSM csapata a Librát ünnepelte. 2021-ben az RSM-esek duplázhattak, akkor az évben szintén ők teljesítették leggyorsabban a távot és a célban a Szelídet fogadták. 

A 2022-es versenyen 7 óra 13 perc 26 másodperccel új időrekordot futó Raiffeisen Fifty-Fifty csapata a Prevento legénységének gratulált. 

Ebből a szempontból két kérdés marad az idei, 55. Raiffeisen Kékszalag Nagydíjra: Ki lesz az első és - amennyben a körülmények lehetővé teszik - melyik hajó legénységét köszönthetik várhatóan július 8-án reggel 9 óra előtt? Vitorlázásról van szó, ezért számos tényező befolyásolhatja az utolsó köszöntését, így mérget nem lehet rá venni, de nagyon valószínű, hogy idén sem marad el a legmeghatóbb, legsportszerűbb pillanat. 

A válaszra július 8-án szombatig kell várni.