Az idei vitorlásszezon legjelentősebb versenyén, a Kékszalagon is bemutatkozik a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program (VEB2023 EKF): az induló hajók közül néhányan a program vizuális elemeivel készült vitorlákat viselnek majd! A kikötőben pedig megnyílik a VEB2023 EKF által indított HelloVEB magazin fotókiállítása, melyen a Privát Balaton projekttel és a Magyar Vitorlás Szövetséggel közösen szervezett fotógyűjtés anyaga lesz látható.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kapcsán magától értetődő, hogy a Balaton és a vitorlázás is a kultúra szerves részei. A programhoz csatlakozott régiós települések közül hagyományosan Balatonfüred ad otthont a Balaton legnagyobb vitorláseseményének: idén immár az 55. Kékszalag verseny rajtol el!

(fotó: Toroczkai Csaba, VEB2023 EKF)

A korábbi évekhez hasonlóan hangulatos Vitorlás Faluvá alakul a balatonfüredi Vitorlás tér és a nagymóló, ahol a tavalyi siker után idén ismét ott lesz a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa stand és a Hello Veszprém-Balaton magazin fotókiállítása is.

A HelloVEB magazin fotótárlat anyagát részben a VEB2023 EKF program égisze alatt létrejött Privát Balaton projekt keretében gyűjtötte a balatonfüredi Lipták Gábor Könyvtár csapata, valamint a Magyar Vitorlás Szövetség is szervezett tematikus fotógyűjtést a balatoni vitorlásélet kiválóságai között. A beérkezett fantasztikus képanyagból készült tárlatot a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program művészeti szakemberei válogatták.

Újdonság, hogy idén már a vízen is látványosan bemutatkozik a VEB2023 EKF program! A vitorláshajók között indulnak majd olyanok, amelyeken a program vizuális elemeivel készült vitorlákat feszít a szél. Az egyedi vitorlák Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel közösen, a Magyar Vitorlás Szövetség közreműködésével megvalósított projekt eredményei.

„A veszprémi Pannon Egyetemmel, majd a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel megkötött, és a Budapesti Metropolitan Egyetemmel létrejött megállapodásaink azt a célt szolgálják, hogy Veszprém és a régió az Európa Kulturális Fővárosa cím segítségével a térségben az ország egyik legjelentősebb kulturális-kreatív régiója legyen.” Markovits Alíz, a VEB2023 EKF vezérigazgatója szerint a Budapesti Metropolitan Egyetem, mint a kreatív ipar és innováció egyik megkerülhetetlen oktatási központja és motorja, komoly tapasztalatokkal és hozzáadott értekkel gazdagíthatja a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Főváros kezdeményezés sikerét. Ennek látványos vizuális szimbólumai a Balaton víztükrét hasító karcsú vitorlások vásznai.

fotógaléria (fotó: Toroczkai Csaba, VEB2023 EKF)