Ismerjék meg a nemzetközi versenyeken rendre az élmezőnyben végző Érdi Márit!

A magyar vitorlázó élsportolók a tokiói olimpiai szerepléshez szükséges kvóta megszerzésére koncentrálnak, erre a dániai Aarhusban augusztusban sorra kerülő világbajnokságon lesz lehetőségük. Öt sportoló célozza meg az olimpiai kijutást: Érdi Mári, aki Laser Radial nevű olimpiai hajóosztályban versenyez. Berecz Zsombor, aki Finn dinghyvel vitorlázik. Vadnai Jonatán és Vadnai Benjamin az egyszemélyes Laser Standardben indulnak a futamokon. Emellett Gyapjas Zsombor és Gyapjas Balázs páros a 470-es mezőnyben igyekszik elérni az olimpiai kvótát. Itt a Kékszalag blogon az 50. Kékszalag Erste Nagydíj rajtjáig bemutatjuk az élsportolókat, akik beszélnek arról is, hogy mit jelent számukra a Kékszalag. Most Érdi Máriról lesz szó, akik remek hónapokat tudhat maga mögött, a legnagyobb nemzetközi versenyeken rendre az élmezőnyben szerepelt.

50. Kékszalag Erste Nagydíj  Érdi Mári  vitorlázás
Érdi Mári a Marseille-i világkupadöntőn - Forrás: Pedro Martinez /Sailing Energy / World Sailing

A legutóbbi, Marseille-ben megrendezett Világkupa-döntőn összetettben a második lett. Érdi Mári a vitorlázás mellett sok más dologról is beszélt, például a zongorázásáról, a családról, az egyetemről. 

Hogyan kerül egy Érdi Máriról szóló miniportréba Scott Joplin The Entertainer című száma? A válasz roppant egyszerű, ez ugyanis Érdi Mári kedvenc zongoradarabja.

Zongorából hajó

Mári ugyanis nem egyből lett vitorlázó, azaz először nem a sport volt a képben, ugyanis 8 évig zongorázott. Nem is akárhogy, édesanyjában és benne is felmerült, hogy profi zongorista legyen. Aztán végül nem lett. „A zongorám még megvan, de ritkán játszom rajta. Amolyan hobbi” – mondta nevetve arra a kérdésre, hogy a visszatér-e a billentyűkhöz. Mindenesetre a zongorát a hajók váltották. A vitorlázásba és a hajójába, hajóosztályába (Laser Radial egyszemélyes női olimpiai hajó) pedig szerelmes, ennek a szerelemnek pedig voltak előzményei. A vitorlázás úgy jött a képbe, hogy a család a Balatonhoz költözött és az iskola, ahol tanult nagyon közel volt a Tihanyi Hajós Egylet vitorlásklubhoz. Ott kezdődött minden.

„Indult egy szakkör a klubban, édesapám beíratott minket a testvéreimmel. Ott vitorláztam először optimistekkel. Nagyon élveztük, de sajnos vége lett. Nekem pedig hiányzott a vitorlázás” – mesélte a kezdeteket Mári. A klubban volt egy eladó 420-as, amit Mári nagyszülei megvettek neki. A 420-as kétfős hajó, elkezdték használni a testvérével, akit azonban nem kötött le annyira a vitorlázás, mint Márit. „Ezt követően volt pár gyenge próbálkozás, hogy párt találjak a 420-asba, de nem jött össze. Aztán jött a laseres szerelem” – utalt Mári arra, hogy a 420-as után a Laser Radial lett a kedvenc. 2012 óta versenyzik ezzel a hajóval és az elért sikerek önmagukért beszélnek.

Hiba van? Ki kell javítani!

Szimpatikus Mári hozzáállása a sporthoz, még, ha teljesen logikus is. Szinte valamennyi nyilatkozatában ugyanis utal arra, hogy bár örül a győzelmeknek, sikereknek, tulajdonképpen mindig a hibákat keresi és azt, hogyan tudna fejlődni. Arra is rendszeresen kitér, hogy mindig rengeteg feladat áll előtte. Ahogy elmondta, az élet más területein is ez a forgatókönyv. „Ha valami tetszik és nagyon érdekel, akkor addig csinálom, amíg tökéletes nem lesz” – mondta Mári. 

50. Kékszalag Erste Nagydíj  Érdi Mári  vitorlázás
Érdi Mári (bal oldalon) ezüstérmes lett a Marseille-i világkupadöntőn

Márinak nem kenyere a lustálkodás, legalábbis erre utal, amit a vitorlázáson kívüli időtöltésről mondott. „Bár néha szeretek heverészni, borzasztó gyorsan megunom. Inkább biciklizek, squasholok. Utálok egyedül lenni, ha viszont van mellettem valaki, akkor szinte jöhet bármi, jó móka lesz” – mondta újból nevetve. Mári szereti felfedezni a természetet, elsősorban a családtagjaival.

Álom, verseny, jövőkép

A család mennyire fontos Márinak? „A szüleim óriásiak, a testvéreim szintén, ők rengeteg erőt adnak. Na meg persze, ha velük vagyok, akkor nem kell nekem semmi más. Versenyekről hazatéve alig várom, hogy lássam őket. Nagy álmom pedig, hogy egy versenyen a dobogóról leszállva mindegyiküket megöleljem” – közölte Mári. Arra a kérdésre, hogy a családból valaki vonzódik-e a vitorlázáshoz Mári újból elnevette magát, majd annyit mondott, nem igazán. Juli és Panka egyetemisták, Babi lovagol, Jáni pedig teniszezik. Így maradok én, aki vitorlázik. „Ez érdekel a legjobban. Mindent a vitorlázásnak rendelek alá. Nem foglalkozom mással” – sorolta Mári ezzel is egyértelművé téve, hogy, ha valami érdekli, azt igyekszik a lehető legnagyobb elánnal elvégezni.

50. Kékszalag Erste Nagydíj  Érdi Mári  vitorlázás
Érdi Mári versenyben - Forrás: Richard Langdon /Sailing Energy / World Sailing 

„Nem gondolok még a vitorlázás utáni jövőre, most ez köti le minden energiámat” – mondta felvetésünkre, hogy mit tervez, ha majd abbahagyja a sportot. Bár az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) pszichológia szakára jelentkezett és a jól sikerült érettségi miatt fel is vették, a tanulás és a vitorlázás nem megy együtt. Az egyiktől elvenné az energiát a másik, abba pedig Mári nem megy bele. 

„A pszichológia szak egyébként úgy jött, hogy érdekel a sportpszichológia” – magyarázta az egyetemi kitérő okait Mári. A kérdésre, hogy edzőként el tudja-e magát képzelni a távolabbi jövőben, azt felelte, erről korai bármit mondani. „Egyrészt, most minden erőmmel a versenyzésre koncentrálok. Másrészt sok edzőt ismerek, akik korábban azt mondták, sose lesznek azok. Nem kellene ebbe a hibába esnem” – tette hozzá megint csak nevetve. Mári tehát a versenyekre koncentrál, amelyek egyikén, az augusztusi aarhusi világbajnokságon elérheti  az olimpiai szereplést – egy biztos, hogy addig zongorázni még hobbiból se nagyon lesz ideje.