Magyarországon első alkalommal nézhetünk rangos sportversenyt egy olyan speciális technológia révén, amely valós időben ad bepillantást ezúttal az 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj legizgalmasabb mozzanataiba. De hogy kerül egy privát mobilhálózat a Balatonra?

Feltűnt korábban, hogy miközben az italodért állsz sorba a kedvenc fesztiválodon, és épp azon morogsz magadban, miért van akkora tömeg, hogy az már egy sima szelfi megosztása előtt is komor akadályként tornyosul, a pult túloldalán vígan teszik a dolgukat a mobilnetet használó fizetési terminálok? Ha igen, van tipped arra, hogy miért lejt nekik a pálya?

Teljesen olyan érzés, mint ha ezek az eszközök más pályán fociznának, akkor jó úton jársz a helyes megfejtés felé: a neve 5G Campus Network, és 2022-ben élesben bizonyított már az EFOTT-on, a Szigeten és a Strand fesztiválon is. Ez egy privát, dedikált mobilhálózat, teljesen zárt és lényegesen védettebb, mint a nyilvános hálózatok. A teljesen zárt kifejezés egyáltalán nem túlzás: a privát hálózatot kizárólag az arra feljogosított eszközök, SIM kártyák vehetik igénybe az előre rögzített céllal és keretek között. Azaz más hálózatokban regisztrált eszközök nem tudnak „lecsippenteni” az adatforgalomból, mivel fel sem tudnak csatlakozni az 5G Campus Networkre.

Ez a megoldás azonban nem csupán arra alkalmas, hogy biztonságos és stabil kapcsolatot teremtsen a kártyaterminálok és a fizetések elszámolását végző központok között még akkor is, ha a publikus hálózat terheltsége magas. Hanem olyankor is kapóra jön, ha egy sportversenyt szeretnénk közvetíteni, ahol az események egy jóval nagyobb területen zajlanak – például egy óriási víztükrön.

Akár a Balatonon, amelyen július 6-án rendezik meg az 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjat. Erre hagyományosan rengeteg érdeklődő jön mind a négy égtáj felől, és ez a mobilszolgáltatások iránti igényben is megmutatkozik az említett időszakban: a tókerülő versenyre érkezők fotók és videók garmadáját osztják meg mobilinternet segítségével. „Habár a hálózatmodernizációs programunk által technikai eszközeink, valamint a hozzájuk kapcsolódó infrastruktúra modernizálása önmagában is pluszkapacitásokat teremt, a hálózati túlzsúfolttá válása okozhat váratlan gondokat” – hangsúlyozta Pádár Péter, a Magyar Telekom középvállalati- és közigazgatási divíziójának igazgatója.

55. Kékszalag

Ezért, amikor az MVSz technikai segítséget kért az idei verseny közvetítésének lebonyolításához, nem is volt kérdés, hogy olyan technológiáról lehet szó, amely garantáltan el tudja kerülni az előbb említett buktatókat. Azzal együtt is, az 5G Campus Networköt a Telekom szakemberei az adott területen lévő publikus hálózatból különítik el. „Mintegy 10 százaléknyi kapacitást metszünk ki a publikus hálózatból, amelyhez a dedikált és megfelelő jogosultságokkal felruházott SIM-kártyák képesek csatlakozni, miután aktiváltuk az ezekkel működő eszközöket” – ismerteti a részleteket Pádár Péter. A gyors és rugalmas 5G kapcsolatot az MVSz által előzetesen meghatározott egyedi paraméterek – például adatsebesség, kapacitás, késleltetés, lefedettség, megbízhatóság, rendelkezésre állás – mentén biztosítják.

Az innovatív technológia révén Magyarországon első alkalommal követhetjük nyomon valós időben egy rangos sportverseny fordulatait. A közvetítést a MVSz „tűzközelben” tartózkodó motorcsónakjairól végzik, ahonnan – a garantált fel- és letöltési sebességnek köszönhetően – minimális késleltetéssel jut el a jel a partra, ahol pedig egy műsorfolyammá szerkesztik a történéseket, a nézők és a vitorlásport rajongóinak legnagyobb örömére és elégedettségére.