A Magyar Vitorlás Szövetség partnereként az Országos Meteórológiai Szolgálat - a korábbi évekhez hasonlóan - dedikált, rendszeresen frissített időjárás-előrejelzést készít az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjra. 

Szerdán kora délután a következő előrjelzés volt érvényben:

A verseny időjárását egy anticiklon peremén északnyugatról jövő, egymást követő léghullámok határozzák meg. Az első napon a Balaton két hidegfront között lesz és kezdetben a délnyugati, tengely irányú szél lesz a meghatározó. Egy gyengén szeles éjszakát követően a második napon érkező hidegfront az egész Balatont átfújó, erős lökésekkel kísért északnyugati szelet hoz.

Csütörtök (2022.07.14.):

A hajnali mérsékelt délnyugati légmozgást a verseny kezdetére fokozatosan megélénkülő(20-30 km/h) délnyugati (tengely irányú) szél váltja fel. A parti cirkuláció helyenként még visszatarthatja, illetve kissé átforgathatja a szelet (legtovább a kenesei partoknál tart ki a helyi hatás), azonban délig várhatóan az egész keleti medencét átfújja a délnyugati szél. A szél erőssége nyugat felé csökken, de a délutáni órákban a középső medencében is várható még mérsékelt (15-25 km/h) délnyugati légmozgás. Napnyugta felé mindenütt gyengül (5-15 km/h) a szél, estétől helyenként változó irányú lesz, a helyi hatások alakítják a légmozgást.

Eleinte változóan, majd túlnyomóan napos idő várható csapadék nélkül.

A legmagasabb nappali hőmérséklet a víz felett 24-25, a parton 32 fok körül alakul, este 22 fok várható.

A víz hőmérséklete estére 23 fok körül alakul.

Péntek (2022.07.15.):

Az éjszakai, kora hajnali szélviszonyokat várhatóan a gyenge szeles (0-5 km/h) helyi hatások alakítjak, amelyek elnyomják az egyre gyengülő délnyugati alapáramlást. A reggeli órákban érkezik a hidegfront, amelyet hirtelen északnyugatira forduló szél jelez, napközben fokozatosan felerősödő (40-50 km/h), a kitett helyeken, mint pl. a szigligeti öböl, viharos közeli (55-60 km/h) lökésekkel. Az egész Balatont átfújó érős szél délutántól lassan mérséklődik, de egy-egy erős (45-50 km/h) lökés a késő délutáni órákig előfordulhat. A számítások szerint a front alapvetően szárazan érkezik, de teljesen nem zárható ki egy-egy zivatar, amely az alapáramlásra rárakódó szelével rövid ideig tartó viharos (75-80 km/h) lökéseket is okozhat.