Az idén 515 hajó rajtolt el az 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjon, hogy teljesítse a légvonalban mért 155 kilométeres távot. A több mint 30 hajóosztályban zajló verseny izgalmait, rekordjait a Telekom privát mobilhálózatának segítségével közel 30 ezer néző követte végig egy speciális, az eseményekbe valós idejű bepillantást engedő közvetítés formájában.

Harmadszor döntötte meg saját időrekordját a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSz) legnagyobb eseményén a rendkívüli adottságokkal rendelkező méretes katamarán, az MLS Raiffeisen Fifty-Fifty: az 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjat 5 óra 3 perc és 56 másodperces idővel zárta, elkönyvelve ezzel negyedik elsőségét Európa legrégebbi és leghosszabb távú tókerülő versenyén.

Bár a világhírű magyar hajóépítő, Paulovits Dénes által megtervezett vitorláshajó gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott, a 155 kilométeres táv rengeteg izgalmat és fordulatot tartogatott. Ezeket a vitorlássport szerelmesei valós időben követhették egy speciális technológia, a Telekom 5G Campus Network révén. A garantált fel- és letöltési sebességnek köszönhetően minimális késleltetéssel működő megoldásnak köszönhetően a nézők a történésekkel egyidőben láthatták, ahogy az egytestű hajók versenyosztályának egyik nagy esélyese, a Raffica Balatonkenese előtt felborult, és azt is, ahogy a hajó 2014 óta meglévő kategóriarekordját megjavítja a legjobb egytestű hajóként befutó, a távot 8 óra 59 perc alatt teljesítő Principessa Libera.

55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj

A dedikált, privát mobilhálózatot használó technológia révén annak is szemtanúi lehettek az érdeklődők, ahogy az idei verseny legidősebb résztvevője, a 85 éves Hrehuss György által kormányzott Kishamis 14 óra, 14 perc és 11 másodperccel ért célba, ami nem rossz teljesítmény egy 1896-ban készült hajótól. És azt is testközelből nézhették végig, hogy a végső nyertes MLS Raiffeisen Fifty-Fifty legénysége – a hagyományos „az első köszönti az utolsót” gesztusnak eleget téve – köszöntötte az utolsó, a 499. helyen befutó vitorlást, a Soleilt, amely 29 óra 34 perc 55 másodpercet töltött a vízen.

A teljes műsorfolyamra közel 30 ezer egyéni néző volt kíváncsi, ami összességében egy közel Szekszárd méretű város lakosságának felel meg.