A vizes sportok szerelmeseinek általában, a vitorlázóknak pedig kiemelten fontos az éleslátás, és a szem UV-védelme, ezért az Optic World és testvérláncunk az Optic World Exclusive szakemberei összeszedték a legfontosabb tudnivalókat a témaban az alábbi cikkben. Az 54 Kékszalag Raiffeisen Nagydíj résztvevőinek pedig kizárólagos ajánlatokkal is kedveskedünk a nevezési csomagban!

Kékszalag  MVSZ  Magyar Vitorlás Szövetség  54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj

Tombol a nyár, hét ágra süt a nap, és bizony egyre többet gondolunk rá, hogy jól jönne egy napszemüveg. Na de milyen napszemüveg?

Azt már mindannyian jól tudjuk, hogy UV-szűrős (400 nm) a legmegfelelőbb, sőt sokaknak ismerős a polárszűrő fogalma is. Miért is fontosak ezek a tulajdonságok, és mit válasszunk abban az esetben, ha dioptriás szemüvegre van szükségünk? Milyen módon védhetjük, és őrizhetjük meg szemünk egészségét? Az életünk során a szervezetünket érő káros UV-sugárzás hatásai összeadódnak, a sejtjeink emlékeznek erre az „extra terhelésre”.

Fontos tudni, hogy az UV -sugárzás mindig jelen van: nemcsak tiszta, napsütéses időben, de akkor is amikor felhős az időjárás, borús az ég, amikor nem vagyunk kitéve közvetlen napsugárzásnak. A hatásai a szemben fokozatosan alakulnak ki, sokszor visszafordíthatatlan következményeket, szöveti elváltozásokat, károsodásokat okozva.

Kutatások bizonyítják, hogy több szembetegség – pl. szürkehályog, kúszóhályog- hátterében áll a túl erős UV-sugárzás, és 90 százalékban az UV-sugárzás okozza a szem és szemkörnyék látható, idő előtti öregedését. Amennyiben körülnézünk az optikai piacon meglehetősen sokféle, tökéletes megoldásra bukkanhatunk.

Kékszalag  MVSZ  Magyar Vitorlás Szövetség  54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj

Védelem és kényelem

A jó napszemüveg titka – amellett hogy divatos, és az arcformához illeszkedik , hogy UV- és lehetőség szerint polárszűrővel ellátott. A polárszűrő egy speciális réteg a szemüveglencséken, melynek lényege, hogy kiküszöböli a szemünkbe érkező vakító, szórt fényt. Ezáltal sokkal tisztábban, kontrasztosabban látunk. Nagyon komfortos viselet, igazán népszerű a vízi sportokat kedvelők körében, hiszen ez a szemüveglencse kiszűri a víztükörről visszaverődő zavaró csillogásokat, ezáltal biztosítva egy tisztább, kontúrosabb látást.

Dioptriás megoldások

Ugyanakkor adódik a kérdés, mi a teendő, ha valakinek dioptriás szemüvegre van szüksége? Örömmel mondhatjuk, a mai modern szemüveglencse gyártásnak köszönhetően, szinte minden típusú – egy, vagy többfókuszú – szemüveg elkészíthető napszemüvegként – akár polárszűrővel ellátva. Rengeteg lencseszín közül választhatunk gyártótól függően (a HOYA és ZEISS mellett élen jár a SEIKO). Amennyiben ezt a megoldást választjuk, értelem szerűen két szemüvegünk lesz – napszemüveg és  “normál” szemüveg.

Aki maradna az “egy mindenek felett” elvnél, annak is létezik egy fejlesztés, a fényresötétedőként ismertté vált szemüveglencse. Ennek működési elve, hogy egy olyan réteget helyeznek el a lencsék felületén, amely a napfény UV-sugarainak hatására besötétedik, így biztosítva a kellemes napszemüveg viseletet. Tudni érdemes még ezekkel a lencsékkel kapcsolatban, hogy oly mértékben sötétednek, amennyi ultraibolya sugárzás van a légkörben, márpedig valamennyi mindig van… Nem biztos benne, hogy megfelelő védelmet nyújt szemüvege?

Kékszalag  MVSZ  Magyar Vitorlás Szövetség  54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj

Optikai szaküzleteinkben lehetőség van a napszemüvegek UV-védelmének megmérésére a megfelelő eszközzel, valamint szaktanácsadásra. Egy készülék segítségével az optikai lencsék, és napszemüveg lencsék is bevizsgálhatóak.

Próbáljunk meg arra törekedni, hogy látószervünknek a lehetőség szerinti legjobb megoldást válasszuk, ha napszemüveg mellett döntünk. Forduljunk bátran szakemberhez, mondjuk el igényeinket és elvárásainkat leendő szemüvegünkkel kapcsolatban.

Ellenőriztesse látását rendszeresen, foglaljon időpontot ingyenes látásvizsgálatra online!

Jó egészséget kívánunk!

Az Optic World Optometristái