Túl vagyunk az 51. Kékszalagon. Bár az időjárás nem volt épp a legjobb, sőt, hasonlóan szélhiányos versenyre nagyon régen volt legutoljára példa. Viszont éppen a gyenge szél miatt ez a verseny egyértelműen a taktikáról, a kitartásról és a sportszerűségről szólt.

Bár a korábbi Kékszalagok is sportszerűen zajlottak, de ez a mostani még erre is rátett egy lapáttal. A partról elképesztő volt látni, hogy a mezőny fele a mostoha, szélhiányos körülmények ellenére végsőkig kitartva futott be a célba. Felemelő volt, ahogy az elsőként befutó Racing Django csapata várta az utolsót, a Sunsetet a célvonalon.

Kékszalag  51. Kékszalag Nagydíj Magyar Vitorlás Szövetség

Az idei verseny a vitorlázás minden szépségét és kihívását megmutatta, ettől ez a verseny Európa egyik legnagyobb tókerülő túraversenye. Természetesen nem mehetünk el szó nélkül a nehézségek mellett sem. Idén a nyomkövetést egy magyar fejlesztésű applikáció, a KWINDOO biztosította a versenyzők és a nézők számára. A rendszeren keresztül összesen közel 40 ezren követték a versenyt, ekkora nézőszámot a jelentős nemzetközi versenyeken (Centomiglia, Rund Um Bodensee) is jelenlévő szolgáltató még soha nem tapasztalt, ami az összes előzetes tesztelés ellenére számos nem várt problémát okozott. A tanulságokat velük közösen vonjuk le, hogy a jövőben még jobb legyen ez a szolgáltatás.

Idén az időjárás ismét nem fogadta kegyébe a versenyt a televízió képernyőjén követő nézőket, hiszen a maratoni hosszúságúra nyúlt közvetítés ellenére sem érkeztek az adásidő alatt hajók a befutóra. Ezzel együtt rendkívül nagy eredmények tartom, hogy a verseny első napja a tavalyi évhez hasonlóan szinte teljes egészében egy országos elérésű csatorna, az M4 Sport műsorán tudott maradni. Ezúton is köszönjük a helyszíni közvetítői csapatnak, hogy éjszakába nyúlóan, a végsőkig kitartva fáradoztak a nézők minél jobb tájékoztatásáért. 

A versenyzők mellett pedig ki kell emelni azokat is, akik megfeszített munkájukkal nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy egy ilyen emlékezetes versenyt zárjunk. Köszönettel tartozom a Magyar Vitorlás Szövetség munkatársainak, az önkénteseknek és a médiacsapatnak, hogy napokon át mindent megtettek a versenyzőkért, drukkerekért, nézőkért, érdeklődőkért. Nélkülük ez a verseny nem jöhetett volna létre, és kitartásból legalább annyira jelesre vizsgáztak, mint a
célvonalon átfutó versenyzők.

Az 51. Kékszalag Nagydíj szervezői csapata

Bakóczy Zsuzsa
Bakos Tímea
Bális István
Baráth Gábor
Beliczay Márton
Bodnár Alexandra
Buzás Attila
Czibere Balázs
Csébfalvi Anna
Csernátony Csaba
Cserta Gábor
Dárdai Miklós
Farkas Gábor
Farkas Péter
Fessler Gábor

Fluck Dóri
Fluck Edina
Fluck Jenő
Fluck Réka
Fürstner Klári
Gutecz Klaudia
Hagemann László
Héjj Ádám
Herendi Patrik
Hlatky Gábor
Horesnyi Szilvia
Horváth Ádám
Horváth László
ifj. Simon Zoltán
Imhof Bálint

Jónás Jácint
Kayser Miklós
Kendeh Lili
Kenyeres Zoltán
Kerekes Kázmér
Kirisits Balázs
Kiss Attila
Kollmann András
Korda Judit
Kővári Péter
Ladányi János
László Péter
Máthé Marian
Molnár Csaba
Molnár Dóri

Molnár Hédi
Nagy Eszter
Náray Vilmos
Orosz József
Ószabó Attila
Pandur Petra
Papp Ildikó
Piros Dorka
Ralovich Dávid
Ralovich Gábor
Recska Tünde
Schalbert Kristóf
Schleinig Ádám
Simon Zoltán
Simonné Sipos Andrea
Sipos Péter
Somogyi Nikolett
Somogyi Nóra
Somorjai Fanny
Sövény Ábel
Szántó Áron
Szentgyörgyi Rómeó
Szépvölgyi István
Szilvási Judit
Szomor Rebeka
Tompos Kálmán
Tóth András
Tusnai Veronika
Urbán Petra
Urbán Réka
Varga Mátyás
Veenstra Jelmer

Jó szelet!
Holczhauser András