...Mint a Candidate nevű LAGO26 osztályú hajó taktikusa. Az abszolút 25. helyen, az egytestűek között a 12. helyen végzett a tókerülőn ez a meglehetősen kicsi, mindössze 26 lábas, piros színű hajó. A kormányossal, Dieter Schneiderrel ültem le beszélgetni, és néhány perc múlva meglepő részletek derültek ki a hajóról, a mögötte álló szellemi és gazdasági erőtérről – és arról a programról is, amelynek a nevét a hajó viseli.

pp

Miért döntöttek úgy, hogy indulnak az idei Kékszalagon?

Mert ez egy fantasztikus rendezvény. Voltam már itt három éve – egy másik hajóval-, akkor nagyon gyenge szél volt, hosszú órákat álltunk egy helyben. Most viszont jó volt a szél, érdekes a verseny – és a körülmények is remekek, az egész program színes, a klub, ahol vagyunk vendégszerető. Jól érezzük itt magunkat.

Milyen hajó a Candidate?

Egy 26 lábas performance daysailer, három változatban kapható. A LAGO26 Keel a tökéletes családi hajó, a LAGO26 Sword szélsebes versenyvitorlázásra is képes, a LAGO26 Foil pedig az extrém sportok szerelmeseinek szívét dobogtatja meg. A Kékszalagra a csapat ezzel a Foil verzióval érkezett, tehát ez már egy kész modell, csak folyamatosan fejlesztik, alakítják. Hans Spitzauer Finn dingi világbajnok és kétszeres Európa-bajnok tervezte és építi a saját hajóépítő üzemében. Hans egyébként taktikusként itt volt a fedélzeten a mostani versenyben is velünk. Egy igazi adrenalinbomba ez a kis hajó. A neve mögött azonban sokkal több minden van. A Candidate egy program, az elsődleges célja a tehetséges fiatalok megnyerése a vitorlássport számára. A történet 2017-ben kezdődött, amikor egy osztrák fiatal csapat indulását tettük lehetővé a Red Bull Youth Americas Cup versenyen.

Ki finanszírozza a programot?

Kezdetben én. Sikeres vállalkozó vagyok, és megtetszett ez a világ, és ha tehetséges fiatalokat támogat az ember, szerintem annál jobb helyre nem teheti a pénzét. 2017 óta egyre több fiatal sportoló került be a programba, támogatunk olimpiára készülőket, nagyhajósokat, és a kedvenc projektünkben, ennek a LAGO26-os hajóosztálynak a versenyein résztvevőket is. Szeretném, ha Ausztriában meghatározó, sikeres sport lenne a vitorlázás, annak ellenére, hogy nincs tengerünk.

Mióta vitorlázik?

Későn kezdtem, 2012-ben ültem először hajóba.

Előtte mit sportolt?

Síeltem, mint minden osztrák fiú. De mindig vonzott a vitorlázás, csak nem volt lehetőségem elkezdeni. Tulajdonképpen valahol ez az érzés van bennem, hogy a Candidate program minden vitorlázás iránt érdeklődő fiatalnak tegye lehetővé, hogy azzal a sporttal foglalkozzon, amit igazán szeret és minél jobb körülmények között bontakoztathassa ki a tehetségét. A program nyitott, tulajdonképpen bárki pályázhat rá.

Könnyű volt-e megnyerni az osztrák vitorlássport irányítóit az elképzelése helyességéről és megszerezni a támogatásukat?

Viszonylag könnyű dolgom volt, ugyanis néhány hónapja én vagyok az Osztrák Vitorlásszövetség elnöke.

A projekt weboldala: https://www.candidatesailing.com/

Csapatkép: Cserta Gábor