A Magyar Vitorlás Szövetség évek óta együttműködik az Autistic Art Alapítvánnyal

A vitorlázók hathatós segítséggel támogatják 11 olyan lakóotthon fennmaradását, ahol önálló életvitelre nem képes autista társaink élnek életük végéig.  Ez mára egyfajta misszióvá vált. 

"A 16. életévüket már betöltött autista fiatalokról a szülők egyáltalán nem mondanak le! Legféltettebb kincseiket, gyermekeiket a lakóotthonokra bízzák, ahol állandó fejlesztő terápiában részesülnek, kortársaikkal együtt élnek át izgalmasabbnál izgalmasabb programokat, közöttük barátságok és sok esetben még szerelmek is születnek" - mesélte Kovács Henrietta, az Alaíptvány vezetője.

A partnerség keretében minden Kékszalag-nevezésen, így az idein is, a vitorlázók a nevezéskor 5 avagy 10 ezer forintos támogatást nyújthatnak.  Ezt a támogatást egy plusz szalag szimbolizálja, melyet minden segítő induló kitűzhet hajójára az eredeti kékszalag mellé. E második szalagon Varga Máté, autista alkotó mutatós grafikája látható. Rajzán négyzeteket és szimmetrikus formákat épít absztrakt labirintussá.

A vitorlázók az elmúlt években már több, mint 5 millió forinttal támogatták az Alapítványt. Kovács Henrietta elmesélte: "Az Alapítvány által támogatott lakóotthonokban a fejlesztő terápiák mellett évek óta meghatározó elemként működik egy speciális művészeti programunk. A rajzfoglalkozásokra azért is van nagy szükség, mert az autizmussal élő fiatalok jellemzően nem összefüggésekben, kontextusban gondolkodnak, sokkal inkább képszerűen. 40 százalékuk például egyáltalán nem beszél. Ezek a fiatalok lehet, hogy  kevéssé tudják kifejezni magukat szavakkal, ám színes, rendkívül egyedi rajzaikkal megmutathatják, milyen csodálatos értéket képesek ők is létrehozni."

Forrás: Autistic Art

Az Alapítvány a művészeti foglalkozásokon készült rajzokat jótékonysági aukciókon és kiállításokon mutatja be. Sok alkotás az Autistic Art designmárka termékein is megjelenik, például pólókon, táskákon, ismert borászok borospalackjának címkéin. A termékek megvásárlása is támogatásnak minősül, melyek közül kedvére válogathat minden jóérzésű ember az Alapítvány webshopjában.