Könyvvizsgálat, pénzügyi tanácsadás, energetika, telekommunikáció, közlekedés – és még lehetne folytatni a sort… A világ 143 országában jelenlévő multinacionális cég egyebek közt ezeken a területeken segíti szakértelmével a hozzá fordulókat.  

Magyarországon 35 éve vannak jelen, ez biztosan nem lenne lehetséges szakszerű és egyben etikus magatartás nélkül. Nem véletlen tehát, hogy éppen a KPMG kezdeményezte 2021-ben: kapjon különdíjat a Kékszalagon az a legénység, amely valamilyen módon megmutatja, hogy verseny közben is van tere a sportszerű együttműködésnek, az egymás segítésének. 

A Kékszalag hosszú távú tókerülő versenyen kiemelten fontos, hogy a versenyzők az egymás elleni küzdelem mellett különösen vigyázzanak egymásra, valamint a maguk és mások eszközeire. A legalább ötszáz hajós mezőny nem csak feladatot ad a rendezőknek, a résztvevőknek, hanem egyben megnyugtató tény is: bárki bajba kerül a vízen, közel a segítség. 

Erre jó példa a tavalyi Fair Play díj története. 

2023-ban a Principessa Libera kapta meg a díjat. A hajó (kormányos Oroszlán Péter, legénység: Báthori Zsigmond, Bárdos Mihály, Csüllög Zsolt, Baráth Gábor, Mónus Gyula András, Sarina Róbert, Almási Zsombor, Maros Gergely, Tóth Elizabet Virág, Bogdán Gergely, Balogh Attila Zsombor, Somi Imre, Nagy Mátyás, Németh Péter, Kis-Kapin Károly) amint meghallotta, mi történt versenytársukkal a Rafficával, gondolkodás nélkül segítséget nyújtott. A díjkiosztón elhangzott laudáció így hangzott: 

2024  Kékszalag

"Tizenhatan vannak a fedélzeten. Ezért a szabályok értelmében két kísérőmotorosuk van, hogy a teljes legénységnek baj esetén segítséget tudjanak nyújtani. Amikor a verseny első szakaszán, a kenesei bója előtt a Raffica felborult, a Principessa kormányosa azonnal döntött: egyik kísérőmotorosukat a felborult hajóhoz küldték. Ekkor még nem lehetett tudni, történt-e személyi sérülés, esetleg komolyabb kár. Azzal, hogy a Principessa azonnal hozzáértő, a Liberák mentésében gyakorlott segítséget nyújtott legnagyobb ellenfele, a Raffica számára, kiemelkedően sportszerű cselekedetet hajtott végre. Kiemelhető a döntése gyorsasága és az, hogy az ellenfél mentésének idejére lemondott a saját biztosításának egy részéről.” 

2022-ben a Prospex Delta csapata kapta a díjat, mert a verseny előtti napon átadta saját tartalék orrsudarát az egyik vetélytársának. A Process Solutionnek  a verseny előtti napon eltört, és javíthatatlanná vált az orrsudara. Ekkor Kaiser Kristóf, a Prospex Delta csapat kormányosa felajánlotta a tizenháromszoros Kékszalag győztes Litkey Farkaséknak a saját tartalék alkatrészüket és annak szerelvényeit, ezzel lehetővé tették a konkurens csapat indulását a versenyen. 

A KPMG az idén is várja a jelöléseket a Fair Play Díjra. A javasolt jelöléseket a verseny ideje alatt és a szombati limitidő utáni egy órával várják, a Magyar Vitorlás Szövetség hunsail@hunsail.hu e-mail címére.

2024  Kékszalag

A 2021-es fair play díjnál a bíráló bizottság úgy döntött, hogy azt minden hajó megérdemelte, amelyik a második éjszakát is a vízen töltötte és a díjhoz kapcsolódó pénzösszeget a Magyar Vitorlás Szövetség utánpótlás nevelési programjának ajánlották fel. 

Nem törvényszerű tehát, hogy minden évben történik Fair Play díjra érdemes, kiemelkedően sportszerű cselekedet. Ez egyáltalán nem baj, hiszen azt is jelenti, senki sem került bajba, sem a verseny előtt, sem a küzdelem közben, egyetlen hajónak sem kellett, saját sikerességéről is lemondva, segítséget nyújtania a másiknak.   

Ebben az esetben a KPMG a Fair Play díj összegét – ahogyan az 2021-ben is megtörtént – a Magyar Vitorlás Szövetség utánpótlás nevelésia vitorlás sporttal összefüggő jótékonysági  céljaira ajánlja majd fel. 

/támogatói tartalom/