A címben feltett kérdekre adott válaszokat Horváth Ákos, az Országos Meteorológiai Szolgálat Siófoki Obszervatóriumának vezetője a Vitorlázzitthon.hu korábbi podcastjában, amely a balatoni viharjelzési rendszert mutatta be. 

időjárás  Kékszalag  viharjelzés  Horváth Ákos  OMSZ Meteora

"Ahhoz, hogy az időjárást meg tudjuk mondani akár egy fél napra előre is, ahhoz nekünk gyakorlatilag ismernünk kell az Atlanti-óceántól az Urálig a légköri viszonyokat. Hogyha napnál hosszabb időre szeretnénk időjárásjelentést készíteni, akkor pedig majdnem az Atlanti-óceántól Közép-Ázsiáig kell tudni az időjárási állapotokat" - mondta többek között a szakember. 

Ezt nagyon egyszerűen megteheti mindenki, a met.hu oldalon van olyan oldal, mely a tavi viharjelzésekkel és konkrétan a Balatonnal foglalkozik. Itt lehet elolvasni, hogy mi az érvényes prognózis. "Amikor mi kiadunk egy jelzést, ahhoz van egy időjárás előrejelzés is, melyben le van írva, hogy zivatart várunk észak-nyugatról, vagy dél-nyugatról akár 80-100 km/h-ás széllökéssel, vagy időnként egy-egy széllökés elérheti a 60 km/h-ás sebességet. Óriási a különbség.  Aki vízen van, nyilván mobiltelefonon ezt meg tudja nézni, de még egyszerűbb, ha az OMSZ Meteora alkalmazást használja. Ennek lényege, hogy fütyül, amikor valamiféle jelzés kerül kiadásra, de meg lehet nézni, hogy a jelzés mögött milyen időjárási jelentés áll. Ezt nagyon fontosnak tartom a vitorlázók részére, de ugyanúgy a strandüzemeltetők, vízibicikli-kölcsönzők részére is. Sok ember tudná ezt hasznosan alkalmazni" - tette hozzá Horváth Ákos. 

A teljes interjút itt lehet elolvasni

Megjegyzés: Az OMSZ  - a fenti cikkben és podcastban is  említett - aktuálsi balatoni időjárás-előrejelzése az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj online hirdetőtábláján is szerepet, mégpedig itt. Valamint a Magyar Vitorlás Szövetség oldaláról, a hunsail.hu-ról is egy kattintással elérhető.