Az idén július 9-én rajtol el a Fehér Szalag Gerenalcom Nagydíj - 25. Izsák Szabolcs Emlékverseny.  Ez a verseny azért is különleges, mert várhatóan a legkorszerűbb hajók mérik össze erejüket a Kékszalag előtt, de a verseny keretében sor kerül az úgynevezett Classic Round futamra, amelyen a legendás hajók, a Balaton királynőiként emlegedett cirkálók, valamint Európa 30-asok, 15-ös és 25-ös jollék, Dragonok szerepelnek.

Íme a program: 

Július 8. péntek

  • Nevezés: A hétvégi Fehér Szalag és Kékpántlika versenyekre Július 8-án, pénteken a Vitorlázeumban

17 és 21 óra között lehet majd nevezni.

Július 9. szombat

  • 09:00 rajt – limitidő 18:30
  • 20:00 díjkiosztó – Vitorlás tér

De hogyan alakult ki a Fehér Szalag verseny?

A Kékszalag népszerűsége hozta létre a verseny párját, a Fehér Szalagot, amelynek változatos és izgalmas története van.  A második világháború után 1947-ben folytatódott a Kékszalag-történet és az eredeti felállásnak megfelelően kétévente – minden páratlan évben – került sor a tókerülő versenyre.  

A Kékszalag egyre népszerűbb lett és a vitorlázók egyre jobban szerettek volna az „üres”, páros években is egy távolsági túraversenyt. A kérésekre reagálva a Magyar Vitorlás Szövetség elindította a Fehér Szalagot, amelynek a Balaton keleti medencéje adott helyet, mégpedig a Balatonfüred – Balatonkenese – Siófok – Tihany – Balatonfüred útvonalon. Majd 1996-ban kinőtte magát a Fehér Szalag: a Kékszalaghoz hasonlóan teljes tőkerülő verseny lett belőle, csak az irány ellentétes volt. Így 1998-ban és 2000-ben a Balatonfüredről Keszthely felé mentek a hajók majd onnan jöttek vissza. Ezek a Fehér Szalagok a Kékszalagnál nyitottabb versenyek voltak, ugyanis indulhattak rajta trapézos és többtestű versenyhajók is. Emiatt a Fehér szalag is elég népszerű volt.
2001-ben pedig ismét változott a forgatókönyv, a Kékszalagra minden évben sor került, a Fehér szalag pedig visszatért a Balaton keleti medencéjébe. A Fehér Szalag egyben az Izsák Szabolcs Emlékverseny, a magyar vitorlástársadalom ezzel tiszteleg a sokszoros bajnok és olimpikon vitorlázó előtt.