A verseny idején nyugati irányból fölénk sodródó meleg front jellegű nedves levegő teszi labilissá a légkört. Az időnként kialakuló záporok, esetleg zivatarok átmeneti, de rövid ideig tartó szélerősödést okozhatnak, azonban összességében gyengén szeles versenyre lehet számítani - írja csütörtök reggel, nem sokkal 6 óra után publikált előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Mi várható csütörtökön?

A hajnalban átvonult csapadékos zóna hatására eleinte kissé élénk (20-25 km/h), keleties szél várható, amely hamarosan legyengül. A továbbiakban gyenge (5-20 km/h), változó irányú lesz a légmozgás (néhány kilométeren belül is 180 fokkal változhat a szélirány).

Kékszalag pp

A kép illusztráció - Forrás: PIxabay

Napközben a gyakran felhős idő miatt a parti cirkuláció csak korlátozottan tud felépülni, így a gyenge, változó irányú alapszelet legfeljebb a rövid ideig tartó záporok esetleg zivatarok okozta kifutószél válthatja fel átmenetileg. Amennyiben zivatar kialakul, abból a legerősebb széllökések 55-70 km/h körül alakulnak, majd gyorsan leáll a szél.

Eleinte erősen felhős idő várható, majd felszakadozhat a felhőzet és pár órás napsütésre lehet számítani. Délutántól ismét záporok, esetleg zivatarok alakulhatnak ki. Estétől megszűnik a csapadék, éjjel csak gyenge légmozgás várható.

A hőmérséklet a víz felett reggel 19, délben 24, késő este 21 fok körül alakul.

Mi várható pénteken?

Az alapáramlás meghatározóan gyenge, változó irányú lesz, viszont a több-kevesebb napsütés hatására a helyi cirkuláció már jobban ki tud alakulni, illetve délután lehetséges helyenként mérsékelt délnyugati befújás. Délutántól viszont egy-egy záporból vagy zivatarból átmeneti szélerősödés előfordulhat.

A változóan felhős ég mellett elsősorban délutántól záporok, zivatarok ismét kialakulhatnak. A levegő a víz felett a hajnali 18 fokról 25 fokig melegszik, estére 20 fok várható.

A víz jelenleg Siófoknál 21 fokos. Mindkét napon késő délután a vízhőmérséklet 22-23 fok körül alakul.

Hasznos alkalmazás!

A biztonság érdekében javasoljuk az "OMSZ-METEORA" alkalmazás használatát. Az egyelőre Androidon elérhető legújabb verzió (2.0.9) menüpontjában beállítható a balatoni viharjelzés és az aktuális balatoni időjárás jelentés megjelenítése. ("Menű" --> "Nekem fontos").