"Nem érdemes problémázni azon, ha esetleg egy-egy versenyen szélcsendes az idő vagy nagyon gyenge a szél. Meg kell keresni, találni vagy várni a szelet, ez a szép ebben az egészben" - mondta a Kékszalag hivatalos oldalának, a kekszalag.reblog.hu-nak Pallay Tibor évtizedes tapasztalattal rendelkező, korábban válogatott kerettag vitorlázó, aki az idén a Nemere II 75-ös cirkálón taktikusként vesz részt. A sportoló megtiszteltetésnek tartja, hogy a Kékszalag időrekordját évtizedekig magáénak tudó Nemere II-n mehet az idei versenyen. 

ppPallay Tibor (szürke pólóban) a Nemere II-n - Fotó: Cserta Gábor

Pallay Tibor azt is elmondta, hogy a leggyorsabb hajók tekintetében a magyar mezőny európai szinten a második helyen állhat, a svájci mezőnyben vannak korszerűbb katamaránok.

"A többtestűek mellett nagyon fontosak a hagyományos hajók, mint például a Nemere II. és a hozzá hasonló, évtizedekkel ezelőtt fából épített és azóta felújított klasszikus hajók. Olyan ez mint a veteránautózás, amikor sok kocsit mentenek meg a pusztulástól. Az, hogy a gyönyörű klasszikus hajók itt maradnak és vitorláznak sokat hozzátesznek a balatoni vitorlázáshoz" - tette hozzá Pallay Tibor.