Két hét múlva lesz az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj. A Magyar Vitorlás Szövetség pedig készített egy összeállítást a legfontosabbakról. A kisokosból kiderül többek között, kik indulhatnak; mennyi a nevezési díj,; hogyan kell felragasztani a rajtszámot a hajóra; hol lesz a sportorvosi vizsgálat a nevezés napján; hogyan működik majd a nyomkövető rendszer és hol nézhetik a Kékszalagot a versenyzők és az érdeklődők. Minden egy helyen. Tényleg kötelező olvasmány azoknak, akik indulni szeretnének a versenyen. 

54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj  MVSZ  kisokos54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj  MVSZ  kisokos​​

TUDNIVALÓK A NEVEZÉSHEZ

A versenykiírás és versenyutasítás letölthető az esemény online hirdetőtáblájáról, ahol számos egyéb fontos információ is megtalálható, illetve a verseny alatt a versenyrendezőség minden hivatalos közleményt itt közöl majd.

Nevezhető hajók és versenyzők

Nevezni a VIHAR rendszeren keresztül lehetséges minden regisztrált hajóknak, beleértve a hajóra nevezett magyar és külföldi versenyengedélyes versenyzőket, illetve a rajtengedélyes sportolókat. Minden nevezést – a fizetett nevezéseket is – a helyszíni nevezésen szükséges véglegesíteni, melyre Balatonfüreden 2022. július 13-án 11:00 és 20:00 között az Anna Grand Hotel báltermében kerül sor (8230 Balatonfüred, Gyógy tér 1.).

Biztonsági okokból a versenyen egy hajón a minimális létszám három fő, melybe kizárólag a felnőtt versenyengedélyes sportolók számítanak bele, csak ezen minimális létszám fölött nevezhetőek ifjúsági vagy versenyzők vagy „VENDÉG” – rajtengedélyes személyek, akik maximális számára további megkötések vonatkoznak. (Versenykiírás 4.3 pontja)

  • 3 felnőtt esetén serdülő versenyző nem nevezhető
  • 4-5 felnőtt esetén legfeljebb 1 serdülő versenyző nevezhető
  • 6 vagy több felnőtt esetén legfeljebb 2 serdülő versenyző nevezhető

A  hajó tulajdonosa vagy felelős személye meghívhat a versenyre versenyengedéllyel nem rendelkező vendéget vagy vendégeket is, az előírt minimális versenyzői létszámon felül, de a hajólevélben szereplő maximális befogadó létszámot meg nem haladva. Rajtengedélyes sportolónak nevezhető az a személy, aki 2022.12.31-ig betölti a 17. életévét és rendelkezik háziorvosi alkalmassági igazolással.

Amennyiben rajtengedélyes versenyzőt kíván nevezni, kérjük töltse le az ITT található dokumentumokat melyeket kitöltve és aláírva a helyszíni nevezésen adhat majd le a versenyrendezőknek.

A hajó benevezett legénysége nem haladhatja meg az osztályszabályzatban és a hajólevélben meghatározott maximális létszámot.

Nevezési díjak

  • felnőtt versenyző: 15 000 forint / fő
  • ifjúsági versenyző: 7000 forint / fő
  • serdülő versenyző:  0 forint (nekik nem kell nevezési díjat fizetniük)
  • rajtengedélyes induló: 30 000 forint / fő 

Előzetesen a nevezési díjat a VIHAR-rendszeren keresztül bankkártyával, online fizetéssel lehet kiegyenlíteni. A helyszíni regisztráció során a nevezési díjat mind készpénzzel, mind bankkártyával ki lehet egyenlíteni.

SPORTORVOSI IGAZOLÁS

Minden versenyengedélyes sportolónak a sporttörvény alapján rendelkeznie kell vitorlázás sportágra érvényes sportorvosi alkalmassági igazolással.

Sportorvosi vizsgálatra könnyen foglalhat online is időpontot országszerte IDE kattintva.

Az előző évektől eltérően az idei évben az Anna Grand mellett lévő Tagore Medical-ban (Balatonfüred, Gyógy tér 3.) lesz lehetőség a sportorvosi vizsgálat elvégzésére a nevezés ideje alatt. Kérjük, hogy a szolgáltatás igénybevételét jelezzétek előre a info@tagoremed.hu e-mail címen!

Minden benevezett hajó felelős személyének nyilatkoznia szükséges arról, hogy ő és a hajó legénysége elfogadják a versenyen érvényes szabályzatokat. Ezt a nyilatkozatot szintén a helyszíni nevezésen szükséges átadni a rendezőknek, így kérjük ezt is töltsd ki és hozd magaddal!

HAJÓKKAL SZEMBENI KÖVETELMÉNYE

HAJÓKKAL SZEMBENI KÖVETELMÉNYEK

A versenyre kizárólag minimum 3 fő befogadására alkalmas hajók nevezhetők, egytestű hajók esetén minimum 15 m² összfelületű alapvitorlázattal, többtestű hajók esetén minimum 25 m² összfelületű alapvitorlázattal és a hajó teljes legénységének befogadására alkalmas kísérő motoros megjelölésével.

Minden benevezett hajónak rendelkezni kell érvényes felelősségbiztosítással, mely esetenként legalább 50 millió forint összegig vagy ennek megfelelő értékig biztosítson fedezetet. A biztosítás meglétét a VIHAR rendszerbe feltöltött NYILATKOZAT-tal igazolhatja a versenyző.

A Magyar Vitorlás Szövetség közreműködésével a Generali Biztosító szakmai támogatása mellett az Eurorisk Biztosítási Alkusz Kft. hajó felelősségbiztosítás kötésére online szolgáltatást dolgozott ki. A cég által működtetett oldalon az MVSZ tagjai gyorsan, könnyen, bankkártyás fizetéssel online köthetik meg a Generali Biztosító által hajósoknak kínált felelősségbiztosításokat.

Ha segítségre van szüksége, hívja Nemecz Lászlót a +36 70 321 7346 telefonszámon.

Amennyiben olyan hajóval kíván indulni, mely még nem szerepel az MVSZ hajóregiszterében legkésőbb 2022-07-08. 21:00-ig kezdeményezheti a hajó regisztrálását a hajólevél, regisztrációs adatlap és a felelősségvállalási nyilatkozat meglétéről szóló nyilatkozat megküldésével a hajo.register@hunsail.hu email címen.

HAJÓORR-MATRICA – „Bow number” FELHELYEZÉSE

A versenyben lévő hajók kötelesek a nevezéskor kapott, a szponzor logójával és sorszámmal (bow number) ellátott matricákat a hajó mindkét oldalára, a hajó orrától mért 2,5 méteren belül elhelyezni, lehetőleg úgy, hogy a matrica első éle a hajó orrától 20 centiméterre, a matrica felső éle a fedélzettől 20 centiméterre kerüljön elhelyezésre, de a hatósági jelzést ne takarja.

54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj  MVSZ  kisokos

A nevezéskor kapott kék szalagot fejmagasságban a hátsó merevítőre (ennek hiányában a bum végére) felerősíteni oly módon, hogy az biztonságosan fennmaradjon és jól látható legyen.

KÉRDÉS ESETÉN A VERSENYIRODA AZ ALÁBBI TELEFONSZÁMOKON ÁLL A RENDELKEZÉSETEKRE 

  • Somogyi Nikolett: 70/416-4636
  • Mohos Katalin: 70/305-4202
  • Bokros Orsolya: 30/420-2234

Hajózástechnikai és hajóregisztrációs kérdésekben:

  • Farkas Péter: 70/770-6363

Ko

KOMMUNIKÁCIÓ, VERSENYZŐI TÁJÉKOZTATÁS

Minden hivatalos közleményről és a parti jelzésekről a versenyzőket a hivatalos online hirdetőtáblán tájékoztatja a versenyrendezőség.

A versenyre nevezett kormányosok részére a versenyrendezőség online kormányosi értekezletet tart 2022. július 13-án, szerdán 18:00 órakor Az online kormányosi értekezletről készült tájékoztató videó online elérhető az esemény hivatalos hirdetőtábláján, honlapján és Facebook oldalán.

A versenyrendezőség a verseny ideje alatt a rendezőhajók kikötőből való elindulásától a verseny befejezéséig tájékoztató jelleggel a VHF 27-es és 18-as csatornákon (27-es csatornán működő adó a keleti medencét és a nyugati medence keleti felét, míg a 18-as csatornán működő adó a nyugati medencét fedi le) közli a szervezéssel, pályakitűzéssel, a rajtoltatási eljárással kapcsolatos, továbbá biztonsági jellegű üzeneteit.

A versenyrendezőség a résztvevőket a fontosabb biztonsági közleményekről SMS-ben is tájékoztathatja.

MIT KELL ÉS MIT ÉRDEMES VINNi Az 54. KÉKSZALAG RAIFFEISEN NAGYDÍJRA? 

Egy vitorlásversenyen - így a Kékszalagon - is számtalan időjárási helyzet lehetséges. Az 50-100 km/h széltől kezdve a tükörsima vizes, kánikulai szélcsendes időn át az zivataros időjárásig.

Néhány alap információval és kis körbe járással minden felmerülő kérdésre megkaphatod a választ. Nézzünk ezekből néhányat.

    1. Kötelező felszerelések

Mivel a Kékszalag egy hosszú verseny, ezért érdemes felkészülni. Vannak a jogszabályok szerint kötelező kellékek, melyeket az ITT található felszerelési listában soroljuk fel, de a Magyar Vitorlás Szövetség szakértője szerint érdemes a versenyzőknek ezeken felül is több dolgot magukkal vinniük.

    1. Ruházat
  • Szellős, lehetőleg pamutból készül hosszú ujjú - esetleg UV-védelmet nyújtó - felső. Akár több is, hogy az izzadt pólót le lehessen cserélni.
  • Akinek van, annak érdemes a kifejezetten vitorlázáshoz készül technikai ruhákban (póló, kabát) versenyezniük.
  • Kalapra és napszemüvegre is szüksége lesz mindenkinek, aki a hajón lesz a verseny alatt. Szintén kelleni fog a napkrém.
  • Olyan cipőben érdemes versenyezni, amelynek a talpa nem hagy nyomot, nem csúszós (gumitalpú), de mégis vékony. A cipőnek zártnak kell lenni, elkerülendők a sérülések a hajón.
  • Esőkabát szintén kötelező kellék, akinek van vízhatlan öltözéke (kabát + nadrág) érdemes betennie a hajóba.
  • Naptejet mindenképpen vinnie kell magával a versenyzőnek, és úgy kell számolni vele, hogy ahány faktoros, annyi percenként illik megismételni a felvitelét.
    1. Éléskamra 

Ahogy szó volt róla, hosszú tud lenni a Kékszalag, ezért érdemes ételről és italról gondoskodni.

  • A legénység minden tagja vigyen elegendő italt és ételt. Lehetőleg ásványvizet és olyan ételeket, amelyek nem terhelik meg a szervezetet.
  • A rendszeresen versenyzők tapasztalatai szerint a legénység minden tagjára számoljunk kétnapi adagot, azaz minimum 5-6 liter italt (vizet), legrosszabb esetben is megmarad és akkor később majd elfogy.
  • Ételek tekintetében a szendvics, gyümölcs, zöldség kombináció a legjobb megoldás. Oda kell figyelni, hogy az étel ne legyen romlandó, illetve az olyan ételek melyek hő hatására megolvadhatnak (vaj, sajt, krémek stb..) mellőzzük az ellátmányból.
  • Az ételeket inkább előre készítsük el, gondoljunk bele mennyire veszélyes lehet egy viharos időjárásban egy késsel elkészíteni a szendvicseket a hajón. Nem beszélve, hogy mindben ilyen tevékenység elvon egy embert a vitorlázás alól, így havaria esetén két segítő kéz nem áll rendelkezésre.
    1. Mi legyen a hajón? - Ezt javasolja a Szövetség!

Ahogy említettük, a hajónak vannak kötelező felszerelései, de emellett érdemes magunkkal vinni:

  • Pót mentőmellényt
  • Biztonsági hevedert viharos időjárásra, hogy a hajóhoz legyen kapcsolva, aki épp a fedélzeten tartózkodik
  • Pót köteleket, sekliket, karabinert
  • A hajón legyen egy szerelő láda, mely tartalmával kisebb problémák megoldhatók (fogó, csavarhúzó, villáskulcs készlet, drótvágó stb)
  • Vitorla ragasztó és az úgynevezett „szürke racsi”, ezek mellett szigszallag, kis kötelek, gyorskötöző és ezekhez a megfelelő eszközök
  • Mindenképpen legyen egy éles kés a kormányos és/vagy a legénység közelében, az a legjobb, he minden versenyzőnek a mentőmellényében van egy kinyitható mindent vágó eszköz
  • Elemlámpát és/vagy fényvetőt
  • Pót akkumulátor a hajóhoz
  • Mobiltelefontöltőt és/vagy powerbankot és ehhez szükséges kábelek, érdemes beruházni egy inverterbe, amelybe már minden eszköz csatlakoztatható és feltölthető. FONTOS odafigyelni, hogy a hajónak véges az akkumulátor ideje, ezért is írtuk, hogy legyen egy pót akkumulátor a hajóban
  • Minden tároló eszköz, rekesz legyen vízhatlan, és ha tudjuk csomagoljuk be még egyszer
  • Vigyünk magunkkal rovar riasztót, és szúnyogriasztót

A jogszabályokban kötelezően előírt felszerelésen felül a következőket javasoljuk: 

  • Plusz horgony, horgonykötéllel
  • Pót kikötőkötél
  • Pót csáklya
  • Mentőgyűrű vagy mentő patkóból 2 db
  • Pót tűzoltó készülék, aminek az érvényessége NEM járt le
  • Elsősegély felszerelésből a hajóra való és a biztonság kedvéért 2 db
  • Pót, hangos hangjelző készülék
  • A felmért vitorláinkból vigyünk magunkkal minél többet, esetleges szakadás esetére
  • FONTOS: VHF Rádió! Minden hajón lennie kell hajózási rádiónak, és az eszközt használni tudó embernek!
  • BalatonHelp Applikációt (https://balatonhelp.hu/)  mindenki töltse le és havaria esetén használja!
  1. Felkészülése és naprakészség!

A Kékszalag egy 48 órás túraverseny, melynél akármi történhet. Egy esetleges probléma megoldásban a felkészültség és a döntési képesség a mérvadó.

A hajón mindig a kormányosnak van igaza, e mellett a kormányosnak – felelős személynek kell a legjobban felkészültnek lenni.

Versenykoordinációs központ:

+36-30/533-9999

Versenyvezető, Kerekes Kázmér:

+36-30/633-7604

Balatoni Vízirendészet:

1817

Vízimentők diszpécser központ:

+36-30/383-8383

nY

NYOMKÖVETŐ RENDSZER - VERSENYZŐKNEK, SZURKOLÓKNAK

Az 54. Kékszalag nyomkövető partnere az Airmoniq Pro Kft. Az ingyenes mobil applikáció alkalmazása minden részvevő számára lehetővé teszi a publikus nyomkövetést és ez segítséget nyújt mind a versenyzőknek, mind a rendezőknek.

A mobil applikáció letöltési lehetőségeiről, regisztrációról, használatáról az alábbi linken keresztül lehet tájékozódni:

https://airmoniq.com/blog_posts/hogyan-mukodik-az-airmoniq-tracking-rendszer

Letöltés:      

Nézői webes rendszer elérhetősége: https://tracking.airmoniq.com

Technikai segítség az alábbi email címen kérhető: support@airmoniq.com

Sporttársi üdvözlettel:

Magyar Vitorlás Szövetség

Kékszalag szervezői csapat

E.: hunsail@hunsail.hu