Egészen 2001-ig a Kékszalagon kétévente mérték össze tudásukat a versenyzők. 1934 és 1942 között minden páros évben, majd a második világháború után, 1947-től a páratlan években zajlott a tókerülő verseny.

Azonban a vitorlázók minden éveben szerettek volna távolsági túraversenyen indulni, ezt a kérést figyelembe véve a Magyar Vitorlás Szövetség elindította a Fehér Szalagot, amelynek az útvonala először Balatonfüred – Balatonkenese – Siófok – Tihany – Balatonfüred volt.

A népszerűségét a Fehér Szalag többek között annak köszönhette, hogy indulhattak rajta trapézos és többtestű versenyhajók is. Az évek során olykor változott az útvonal, de 2001 óta, amióta a Kékszalag Nagydíjra is minden évben sor kerül, a Fehér Szalag mezőnye ismét a Balaton keleti medencéjében versenyzik. 

Azáltal, hogy minden évben megrendezik a Kékszalag Nagydíjat és a Fehér Szalagot is, azt mondhatjuk, hogy az utóbbi a főpróbálja az Európa leghosszabb és legrégebbi tókerülő versenyének, a Kékszalagnak.

Fotó: MVSZ/Cserta Gábor

2023-ban július 1-jén lesz a Fehér Szalag GeneralCom Nagydíj – 26. Izsák Szabolcs Emlékverseny, de egyébként ugyan ezen a napon rendezik meg a Classic Round futamot is. Az előbbin a legkorszerűbb vitorláshajók indulnak, a Classic Round futamon pedig a legendás hajók, mint a cirkálók, Dragonok, 15-ös és 25-ös jollék, valamint az Európa 30-asok. Majd július 6-án kezdődik az 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj, amelyre több mint harminc hajóosztályba lehet nevezni.

A Fehér Szalag GeneralCom Nagydíj – 26. Izsák Szabolcs Emlékverseny – Classic Round Futam versenykiírása ide kattintva érhető el.

55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj versenykiírása ide kattintva érthető el.