Rendhagyó gyűjtés lesz az 53. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj alatt. Az alábbi, osztálykapitányoknak szóló levélből minden kiderül. 

Tisztelt Osztálykapitány!

 Az idei Kékszalagon - 53. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjon - a Magyar Vitorlás Szövetség a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltárával együttműködve egy rendhagyó gyűjtőköri nap keretében fotó- és iratgyűjtést, illetve digitalizálást rendez. A kezdeményezés kapcsolódik az úgynevezett Europeana gyűjteményt létrehozó programhoz, amelynek keretében  az európai archívumok, könyvtárak és múzeumok ezreivel együttműködve teszi digitálisan hozzáférhetővé a kulturális örökségünket, felületein mára összesen több mint 50 millió digitalizált mű érhető el. 

 A 2021. július 22-én rajtoló verseny alatt a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltárának munkatársai várnak minden Kékszalag Nagydíjra vonatkozó eddig otthon őrzött írott emléket, így például naplókat, leveleket, visszaemlékezéseket, fényképeket és egyéb dokumentumokat. Ha valaki nem kíván megválni az irataitól, de másolatban a levéltárnak adná azt, akkor – a dokumentumok gyűjteménybe illeszthetőségének vizsgálatát követően – a rendezvény alkalmával ezt megteheti. A helyszínen működő digitalizáló standokon a levéltár munkatársai elkészítik a szükséges másolatokat.

Ha a bemutatott iratanyag mérete vagy terjedelme meghaladja a digitalizáló stand kapacitását, úgy a levéltár a digitalizálásáról a későbbiekben gondoskodik, majd előre egyeztetett időpontban visszajuttatja az eredeti példányt tulajdonosának. Ha a beadó úgy dönt, hogy a levéltárnak adományozná az anyagot, a digitalizálás mellett a gyűjtőköri nap erre biztosít lehetőséget. 

Kékszalag gyűjtőköri napok:

  •  2021. július 21. 10:00-18:00

Helyszín: Anna Grand Hotel 8230 Balatonfüred, Gyógy tér 1.

  • 2021. július 22-24. 9:00-12:00, 16.00-20.00

Helyszín: 8230 Balatonfüred, Vitorlás tér, a Magyar Nemzeti Levéltár sátrában