Idén Európa legrégebbi és leghoszabb tókerülő versenyén, az 54. Kékszalag Raifffeisen Nagydíjon is megjelenik a Magyar Látszerész Szövetség „UV Extra Nyár” kampánya. A legendás tókerülő regatta ugyanis remek alkalom arra, hogy felhívjuk a figyelmet a nap káros sugarai elleni védekezésre. Vízen és vízparton ugyanis különösen fontos, hogy megfelelő minőségű napszemüveg védje a szemet.

Balatoni történet

1934. július 27-én startolt el Balatonfüredről az első verseny mezőnye, aminek sikere arra biztatta a szervezőket, hogy rendszeresen megrendezzék a Kékszalagot.  Kétévente indultak a vitorlások a balatoni Kékszalagért, szinte mindig júliusban zajlott az esemény. Az időpont kijelölésében a látási viszonyoknak komoly szerepe volt, igyekeztek holdtöltére időzíteni a versenyt, hogy a telihold fénye az éjszakai hajózást megkönnyítse. Az első versenyen 21 hajó indult és 19 ért célba, az elmúlt években félezernél is több vitorlás állt starthoz a balatoni regattán, annak ellenére, hogy 2001 óta évente rendezik meg.

Az idén július 14-én dördül el a startpisztoly és indul el az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj a Magyar Vitorlás Szövetség szervezésében, melyen szerepet kap a látás, a szem védelme is.

A víz és a nap az úr

Hogy miért éppen egy vitorlásversenyen jelenik meg az UV Extra kampány? Mert a vízen, vízparton különösen fontos, hogy folyamatosan védjük szemünket a káros sugárzástól. A víz és a nagy fehér felületek ugyanis visszaverik a fényt, a káros tartományba tartozó részt is, így a víznél akár a másutt mért mennyiség duplája is érheti a bőrt és a szaruhártyát. Pedig a vízben és a vízisportoknál is nagyon lényeges, hogy gyorsan reagáljunk, ehhez pedig tökéletes észlelésre, vagyis jó látásra van szükség.

A napszemüveg tehát, ami óvja a szemet hosszú távon a sugárzás okozta károsodástól, rövid távon is védi a testi épséget azzal, hogy éleslátást biztosít és kiküszöböli a visszacsillanásokat és a hunyorgást is visszaszorítja. Így a fehér vitorlát és a vízen haladó konkurenciát is könnyebben, biztonságosabban szemmel lehet tartani.

Vízre termett napszemüveg

A hajózáshoz ideális napszemüveggel szemben sokkal több követelmény fogalmazódik meg, mint egy városi modell esetén. Itt nem elég, ha egy lencse tökéletes védelmet biztosít az UVB és az UVA sugárzás ellen. Zárt formájú darabokra van szükség, melyek védik a szemet a fröccsenő víztől és az oldalról beverő sugaraktól is. Emellett, ahogyan minden sportszemüvegnek, a vitorlázáshoz ajánlottnak is strapabírónak kell lennie. De a legfontosabb követelmény, és ma már nem luxus ilyen szemüveget vásárolni, hogy polarizált lencséi legyenek a napszemüvegnek, mivel ezek képesek megóvni viselőjüket a becsillanásoktól, ami a vízen, napos időben állandó terhelést jelent a szemnek. Olyan márka is akad az itthoni kínálatban is, amit kifejezetten a hajósok igényeire fejlesztettek.

Mi ott leszünk

Szeretnénk, ha senki sem tenné ki magát és látását az UV káros hatásainak, ezért a Magyar Látszerész Szövetség a regatta rajtjánál látványos és tanulságos vizsgálatokkal fogja felhívni a figyelmet a szem védelmének fontosságára.

A szövetség sátrában optikus és optometrista szakemberek várják majd az érdeklődőket, akik amellett, hogy egy szemléltető modell segítségével bemutatják a szemre leselkedő veszélyeket, olyan eszközöket is visznek majd magukkal, amelyekkel látásunk és szemüvegünk minősége is mérhető.

A Kékszalagon módja lesz mindenkinek, hogy megnézesse: jelenleg viselt szemüvege mennyire torzít. A sportoknál kiemelten fontos, hogy torzításmentes képet kapjunk a minket körülvevő világról, de a gyengébb minőségű lencsék nagy része nem ilyet ad. A torz kép sok kellemetlenséget okozhat, huzamosabb viselés esetén akár fejfájás is lehet a vége.

Ennél is érdekesebb talán az a különleges tükör, ami megmutatja, hogy napszemüvegünk milyen védelmet biztosít szemünknek, szűri-e megfelelő mértékben a nap káros sugarait. A tükör előtt állva, UV szűrős szemüveggel, a visszatükröződés színe látványosan más. Ha a szín nem változik, a védelem nem teljes. Sőt! Akár azt is megvizsgálhatjuk így, hogy elég alaposan bekentük-e magunkat napvédőkrémmel, a kezelt területek ugyanis sötétebbnek látszanak a csodatükörben.

Fő a biztonság!

A cél az, hogy a hajósok és a szurkolók is meggyőződhessenek arról, hogy nem a vihar az egyetlen veszély, ami a vízparton vagy hajótaton tartózkodókra les. Ha tisztában vagyunk ezzel, akkor némi odafigyeléssel a megfelelő védekezést is meg tudjuk valósítani.