Bóka István, Balatonfüred polgármestere nyitotta meg a Balaton privát történelmével foglalkozó fotókiállítást amelyet a Lipták Gábor Városi Könyvtár állított össze. A most látható anyag egyrészt a hunsail.hu oldalon megjelent felhívás nyomán, a privatbalaton.hu oldalra feltöltött fotókból áll, másrészt a Magyar Vitorlás Szövetség archívumából származik. Megelevenedik a képeken az elmúlt jónéhány évtized vitorlás múltja, ahogy valaki a megnyitón fogalmazott: a mi paradicsomunk. Ami "kicsit sárga volt, kicsit savanyú" - de a miénk. Látható a régi "Újszövetség", ahol most a nagy építkezés zajlik, még az Erdért faházakkal. Aluház sehol... Egy régi vonta-fotó. Legendás borulások. És legendás párosok, nagyhajós csapatok kölyökkutya korukból. Nosztalgiázás helyett a biztató bizonyosság: a mai tizen-huszonéveseknek ugyanúgy megvan a maguk paradicsoma. Az ő digitális fotóik majd várhatóan 2063-ban tekinthetők meg a füredi mólóvégen. 

Amúgy a kiállítás szervezői még mindig várnak új-régi fotókat, történetekkel együtt, a privatbalaton.hu oldalon. A kiállítássorozat ugyanis más balatoni településeken folytatódik, és az említett weboldalon is megtekinthetőek a beküldött képek.

Személyes kedvencem az a fotó, amely a földvári Spartacus ifi csapatát ábrázolja 1984-ben, egy füredi verseny után, a volt BKV telepen (most Hungária Yacht Club). Középen Erdélyi Béla "Béci" vezető edző. A srácok közt pedig ott van Majthényi Szabolcs és Domokos András, tizennégyszeres Repülő hollandi világbajnok. Milliárdos üzletember, professzor és MVSZ elnökségi tag társaságában...

PP