A Herendi Porcelánmanufaktúra fennállásának 200. évfordulójához közeledik. Hogy ma is élő, dinamikus közösség, mi sem bizonyítja jobban, mint aktív tevékenysége szerte a világban. Legyen ez rangos sportverseny, kultúráért elhivatott tevékenység, művészeti szimpóziumok vagy a fiatalok oktatása, mindenhol jelen van és értéket közvetít.

A Herendi Porcelánmanufaktúra hosszú évek óta együttműködő partnere a Kékszalag vitorlásversenynek; mindenféle támogatás nélkül adja a verseny fődíjait. Herend és a Kékszalag találkozásának metszéspontját az értékek adják, hiszen Herend értékteremtő, értékmegőrző és értékátörökítő közösség. Herend ma a világ legnagyobb porcelánmanufaktúrája, a Föld minden kontinensén ismert és elismert márka, hungarikum, az országimázs építés meghatározó magyarországi cége.

Herendre jellemző, hogy tradíciói mellett folyamatosan keresi az újat, újabb és újabb alkotásaival a mai kor generációit is megszólítja. Erős gyökerek, innovatív hajtások – ez a mai világelső Herendi Porcelánmanufaktúra termékfejlesztési gondolatisága.

A herendi innováció az idei Kékszalag vitorlásversenyre felajánlott Herendi trófeában is megmutatkozik, hiszen a fődíj az eddigiektől eltérő új dekorral készült.

A fődíj magassága: 50 cm, szélessége: 30 cm, súlya közel 4 kg. A fedeles trófea teste két tükörre van bontva. A trófea egyik tükre a tradíciót, a másik tükre pedig az innovációt hordozza.

A tradíciót az Apponyi minta adja, amely Apponyi Albert nevéhez fűződik, Ő volt az, aki 1932. évben először vásárolt egy ilyen dekorral ellátott Herendi porcelánt, így az Ő tiszteletére nevezik ezt a mintát mind a mai napig Apponyi mintának. A Kékszalag trófeán az Apponyi minta tradicionális kék változata jelenik meg, így színében a Balatonra is utal, de a kék szín egyúttal Herend kiszámítható folyamatos jelenlétét is kifejezi, amellyel évről – évre a Kékszalag mellé áll.

A Herendi trófea másik tükrén egy új kreatív minta jelenik meg, ez utal Herend innovatív gondolkodására. Az idei díjon az elvékonyodó kék szalag, mint a Balaton vizének szinonimája jelenik meg a motívumban, és ennek a hullámként funkcionáló kék szalagnak a szárnyán található a klasszikus, kék Apponyi mintával dekorált vitorlás hajó, amint az élre tör. A háttérben szálló madarak sziluettje még inkább kiemeli a nagy vízfelület jelenlétét. A 24 karátos matt arannyal történő festés tovább nemesíti a trófeát.

Természetesen mind a festett dekorok, mind a váza forma kézműves technológiával készült, a herendi alkotó kéz tehetségét dicséri.

Bárki is lesz az idei Kékszalag verseny győztese, a díjátadón legmagasabbra idén is a Herendi porcelánt emelik majd.

Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.