A válasz szélfüggő. Mindenesetre a Magyar Vitorlás Szövetség készített egy ragyogó összeállítást arról, hogy Európa legrégebbi és leghosszabb tókerülő versenyén, a Kékszalagon az utóbbi öt évben mennyi idő alatt mentek végig a leggyorsabb hajók.

Az elmúlt öt győztes idejét vizsgálva kiderül, hogy átlagban 11 óra 8 perc alatt gyűrték le a több mint 150 kilométeres légvonalban mért távot, tehát az idei - július 18-án csütörtökön induló - versenyen az első valamikor este 8 óra után haladhatna át a célvonalon. Ez csak játék számokkal, hiszen a győztes idejét az aktuális szél- és időjárási viszonyok mellett a taktika és a legénység összeszokottsága is befolyásolja. Bár a tavalyi verseny a gyenge szélről híresült el, mégsem ez volt az igazán gyenge szeles verseny, hanem 2015. évi, ahol még a győztes is több, mint 17 órát töltött a vízen. Ezzel szemben 2014-ben a Józsa Márton ton kormányozta Opel Fifty-Fifty 21 km/h átlagsebességet meghaladva rekordidő, 7 óra 13 perc alatt repesztette körbe a Balatont.

Az Opel Fifty-Fifty - a Kékszalag időrekordere verseny közben -
Fotó: Cserta Gábor / Magyar Vitorlás Szövetség

Bár a szakemberek a Litkey Farkas, Józsa Márton, Roland Gaebler vezette
hajók valamelyikének győzelmét valószínűsítik az idei versenyen, a statisztikák ezt a várakozást csak részben támasztják alá.

Az élhajók kormányosai közül a legkevesebb időt Litkey Farkas töltötte a
vízen, átlagosan 12 óra 21 percet, azonban 2014-ben nem ment végig a
versenyen. Őt szorosan követi Józsa Márton, aki átlagosan 12 óra 28 percet volt egy verseny alatt a vízen. Harmadik helyen Kaiser Kristóf, a negyedik helyen Vándor Róbert áll, míg a statisztika alapján csak az ötödik helyre ért oda a lehetséges győztesek között emlegetett Roland Gaebler.