A vitorlázás sok szempontból rendkívüli sport, ahogy a legnagyobb túraversenyek is rendhagyóak ezen a téren.  Arról van szó, hogy rengeteg teljesen egymástól különböző hajó indul egy-egy versenyen, így az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjon is.

Például abban térnek el egymástól, hogy mekkora csúcs- és átlagsebességre képesek. Éppen ezért a mezőny egy része a hajó technikai paramétereiből adódóan várhatóan az abszolút értékelésben nem kerülhet be mondjuk az első tízbe. 

Mégis: bár nem lehet külön-külön kiemelni egy-egy indulót, akik alacsonyabb sebességre képes hajóval kerülik meg a tavat, mint a leggyorsaabbak tény, hogy ők adják a mezőny nagyobb részét. Itt jön egyébként elő a verseny a versenyben megoldás: vannak népesebb és kevésbé népes hajóosztályok, amelybe az azonos vagy közel azonos építésű, megszabott paramétereknek megfelelő vitorlásokat sorolják be, ők külön versenyt vívnak egymással az osztályelsőségért és a dobogós helyekért.

Vannak emellett a különböző hajóosztályokba nem sorolható vitorlások csapatai, ők egy speciális előnyszámítási rendszer (Yardstick) kapnak értékelést minden regatta során. 

Mi a fontos? 

Sokaknál azonban nem erre az értékelésre megy ki a játék, számos olyan legénység, akik 36-48 órát töltenek el a versenyen csak azért, hogy teljesítsék a Kékszalag légvonalban elméletileg több mint 150 kilométeres - Balatonfüred-Balatonkenese-Siófok (Zamárdi) Keszthely-Balatonfüred - távját. Éppen ezért mondható minden Kékszalag a kitartás versenyének, elcsépeltnek tűnhet ez a jelző, de nagyon igaz. Különösen az elmúlt évek tókerülőire, amikor jellemzően gyenge szélben kellett vitorláznia a több száz csapatnak.

A Kékszalagon indulók a saját tűréshatáraikat is feszegethetik, abban az értelemben, hogy mentálisan, fizikailag képesek-e  végigmenni a távon ilyen hosszú idő alatt. Akár évről évre az újabb és újabb versenyeken.  Erre a kiíhvásra mondanak igent, ami viszont nem mellékes, hogy a legtöbbször jó társaságban, barátokkal, ismerősökkel. Nem mellesleg gyönyörű környezetben. 

Összességében a mezőny minden tagja számára minden évben élményt, kihívást nyújt a Kékszalag. Éppen ezért mindenkinek érdemes kipróbálnia, azoknak is, akik még eddig nem tették, akár az idén, akár a jövőben valamikor. Csak nyerhetnek vele.