A sok viszontagság ellenére úgy tűnik, beköszöntött a jó idő, hét ágra süt a nap, ezért mindenkinek szüksége van egy jó napszemüvegre. Na de milyen a jó napszemüveg? Azt már mindannyian jól tudjuk, hogy a legmegfelelőbb az UV-szűrős (400 nm), sőt sokaknak ismerős a polárszűrő fogalma is. Miért is fontosak ezek a tulajdonságok, és mit válasszunk abban az esetben, ha dioptriás szemüvegre van szükségünk? Mi módon védhetjük, és őrizhetjük meg szemünk egészségét?

Az életünk során a szervezetünket érő káros UV-sugárzás hatásai összeadódnak, a sejtjeink emlékeznek erre az „extra terhelésre”. Fontos tudni, hogy az UV-sugárzás mindig jelen van: nemcsak tiszta, napsütéses időben, de akkor is, amikor felhős az időjárás, borús az ég, amikor nem vagyunk kitéve közvetlen napsugárzásnak. A hatásai a szemben fokozatosan alakulnak ki, sokszor visszafordíthatatlan következményeket, szöveti elváltozásokat, károsodásokat okozva.

Fotó: OpticWorld

Kutatások bizonyítják, hogy több szembetegség - például szürkehályog, kúszóhályog - hátterében áll a túl erős UV-sugárzás, és 90 százalékban az UV-sugárzás okozza a szem és szemkörnyék látható, idő előtti öregedését. Amennyiben körülnézünk az optikai piacon meglehetősen sokféle, tökéletes megoldásra bukkanhatunk.

Az Optic World és Optic World Exclusive egy kizárólag magyar tulajdonban lévő cégcsoport. Országosan több mint 40 kiskereskedelmi optikai szaküzletben várjuk Önt, ahol közel 200 magasan képzett optikai szakember és a legmodernebb vizsgáló egységek állnak rendelkezésére. A világ vezető szemüveglencse, szemüvegkeret és napszemüveg, valamint kontaktlencse és kontaktlencse folyadék márkáit találja meg üzleteinkben, így garantáljuk a magas minőséget. Vigyázzon látására, foglaljon időpontot ajándék látásvizsgálatra még ma!
www.ajandeklatasvizsgalat.hu

Védelem és kényelem

A jó napszemüveg titka – amellett, hogy divatos, és az arcformához illeszkedik – a következő: UV-szűrővel és lehetőség szerint polárszűrővel ellátott. A polárszűrő egy speciális réteg a szemüveglencséken, melynek lényege, hogy kiküszöböli a szemünkbe érkező vakító, szórt fényt. Ezáltal sokkal tisztábban, kontrasztosabban látunk.

Nagyon komfortos viselet, igazán népszerű a vízi sportokat kedvelők körében, hiszen ez a szemüveglencse kiszűri a víztükörről visszaverődő zavaró csillogásokat, ezáltal biztosítva egy tisztább, kontúrosabb látást.

Dioptriás megoldások

De mi a teendő, ha valakinek dioptriás szemüvegre van szüksége? Örömmel mondhatjuk, a mai modern szemüveglencse gyártásnak köszönhetően, szinte minden típusú - egy vagy többfókuszú - szemüveg elkészíthető napszemüvegként – akár polárszűrővel ellátva. Rengeteg lencseszín közül választhatunk gyártótól függően (a HOYA és ZEISS mellett élen jár a SEIKO). Amennyiben ezt a megoldást választjuk, értelem szerűen két szemüvegünk lesz: a napszemüveg és a “normál” szemüveg.

Fotó: OpticWorld

Aki maradna az “egy mindenek felett” elvnél, annak is létezik egy fejlesztés, a fényresötétedőként ismertté vált szemüveglencse. Ennek működési elve, hogy egy olyan réteget helyeznek el a lencsék felületén, amely a napfény UV-sugarainak hatására besötétedik, így biztosítva a kellemes napszemüveg viseletet. Érdemes tudni ezekkel a lencsékkel kapcsolatban, hogy oly mértékben sötétednek, amennyi ultraibolya sugárzás van a légkörben, márpedig valamennyi mindig van…

Nagyon fontos, hogy egész évben gondoljunk az UV-védelemre, optikai lencsénket is lássuk el UV-szűrővel, lehetőleg mindkét oldalon. A Zeiss lencsék különleges alapanyaguk miatt külön réteg nélkül is maximális védelmet nyújtanak. 

Fotó: OpticWorld

Az UV-A látható fénytartománynál rövidebb hullámhosszúságú spektrumot jelent. A látható fény 380-780 nm közötti hullámossztartományban van jelen. Az UV 100nm-től 400nm-ig terjed. Ezen belül megkülönböztethetünk UV-A, UV-B és UV-C tartományokat. Mindegyikkel foglalkoznunk kell, de számunkra a legjelentősebb az UV-C tartomány, ami áthalad az ózon rétegen, a felhőkön és a ködön is akár. E mellett pedig a szemünk látóhártyáját, a retinát is károsítani képes.

Forrás: Zeiss UV-Protect

Vezetés és UV-védelem

Kutatások bizonyítják, hogy a közhiedelemmel ellentétben a szélvédő nem nyújt 100%-ban védelmet a káros UVA-UVB sugarak ellen. Az UVA-sugárzás a földön 30-50-szer erősebb, mint az UVB, és teljes mértékben képes áthatolni a felhőkön és az üvegen is, így kiemelten fontos, hogy autóvezetés közben is használjunk megfelelő UV-védelemmel ellátott szemüveget/napszemüveget.

Fontos megemlíteni, hogy autóvezetés közben a fényre sötétedő lencse ugyan megfelelő UV-védelmet ad, de mivel a szélvédő is kiszűr valamennyit az UV-sugarakból, így nem fog megfelelően besötétedni. A sok időt tölt volán mellett, az válasszon dioptriás napszemüveget!

Vezetéskor, a sima vagy vizes felületről visszaverődő és megcsillanó fénysugarak, zavarhatják látásunkat, észlelésünket. Ezen zavaró tényezők kiszűréséhez polarizált lencse, polárszűrős napszemüveg viselése javasolt, amely nyugtatja szemünket, élesebben, kontrasztosabban látunk amellett, hogy a megfelelő lencseszín (alapvetően sötét) is sokat segít.

A barna lencsék fokozzák a kontrasztot, a kék kiszűri a vakító fehérséget, a sárga lencsék jó képélességet adnak, a zölddel pedig a legjobb színhelyesség.

Gyermekek védelme

A gyermekek a WHO kutatásai alapján háromszor több időt töltenek napon, mint a felnőttek. A bőrül védelme mellett kiemelt figyelmet kell fordítani szemük védelmére, amihez már sok márka kínál divatos, kényelmes megoldást.

UV-szűrő ellenőrzés

Nem biztos benne, hogy megfelelő védelmet nyújt szemüvege? Optikai szaküzleteinkben lehetőség van a napszemüvegek UV-védelmének megmérésére a megfelelő eszközzel, valamint szaktanácsadásra. Egy készülék segítségével az optikai lencsék, és napszemüveg lencsék is bevizsgálhatóak.

Próbáljunk meg arra törekedni, hogy látószervünknek a lehetőség szerinti legjobb megoldást válasszuk, ha napszemüveg mellett döntünk. Forduljunk bátran szakemberhez, mondjuk el igényeinket és elvárásainkat leendő szemüvegünkkel kapcsolatban.

Jó egészséget kívánunk!

Az Optic World Optometristái