Csak hajókból több mint 600-at várnak az ünnepre. 

Kevesebb mint egy hét múlva lesz a Balaton és a magyar vitorlázás ünnepe, az 50. Kékszalag Erste Nagydíj. A július 26-án reggel 9-kor Balatonfüredről induló versenyre rekordszámú - több mint 600 - indulót vár a szervező Magyar Vitorlás Szövetség.  Az ünnepi versenyen légvonalban több mint 150 kilométert kell megtenniük a hajósoknak. Másképp: a Balatonfüred - Balatonkenese - Siófok - Keszthely – Balatonfüred útvonalon kell végigmenniük maximum 48 óra alatt, tehát a július 28-án szombat reggel 9-ig minden elrajtoló hajónak be kell futnia.

50. Kékszalag Erste Nagydíj

A Kékszalag jelenlegi időrekordere, az Opel Fifty-Fifty - Fotó: Szántó Áron / Magyar Vitorlás Szövetség

A legkorszerűbb technológiával épített 10-15 többtestű - köztük magyar fejlesztésű - hajók, jellemzően katamaránok a legesélyesebbek. Egyikük megfelelő időjárás esetén akár megdöntheti a Kékszalag jelenlegi, alig több mint 7 órás rekordját, amelyet az Opel Fifty-Fifty tart. A címvédő pedig a tizenháromszoros Kékszalag-győztes Litkey Farkas és csapata, ők tavaly a Festipay nevű hajóval alig több mint 10 óra alatt teljesítették a távot.

A jubileumi 50. Kékszalag Erste Nagydíj arra is jó alkalom, hogy minden érdeklődő közelebb kerüljön a vízhez és a vitorlázáshoz. Számos program vár mindenkit Balatonfüreden, például a Kékszalag piknik, modellvitorlás-verseny. Az Erste Bank jóvoltából látható lesz a Kékszalag történetét bemutató retrospektív fotókiállítás, a Kékszalag története képekben. Tagore sétányon pedig ki lesz állítva egy gyönyörű 30-as cirkáló, amely hasonló ahhoz, mint amelyik megnyerte az első, 1934-ben rendezett Kékszalagot.  A jubileumi versenyre pedig elkészült a Kékszalag söre is. Minden program felsorolása szétfeszíteni e poszt kereteit, ezért érdemes személyesen részt venni akár a versenyen, akár a parti programokon.