Lehet több is, kevesebb is a táv. 

A Kékszalag Európa legrégebbi és leghosszabb tókerülő versenye. Ugyanakkor a megtett távolság mindig más. Még légvonalban is.  

A Kékszalagon induló vitorlázóknak Balatonfüredről először a balatonkenesei, majd a siófoki bóját kell megkerülniük, majd a Tihany-Szántód közötti szoroson (más néven csövön) keresztül kell elérniük a keszthelyi pontot, onnan pedig vissza a füredi célba. 

51. Kékszalag Nagydíj Kékszalag vitorlázás  MVSz
Fotó: Szántó Áron / Magyar Vitorlás Szövetség

Ez az alaptáv, ami légvonalban több mint 150 kilométer, de egész pontos értéket nem lehet mondani - 150 és 160 kilométer közötti távról van szó. Egyfelől azért nem lehet megmondani a pontos hosszt, mert a Balaton vízszintje is befolyásolhatja azt. A vitorlázásban pedig nem is nagyon van értelme, hiszen a szél nem mindig a legrövidebb útvonalon fúj. Másként: hosszabb távot megtehet egy hajó, ha a szél miatt arrafele gyorsabban halad. Mindenesetre a táv annyi, mint mondjuk autóval Budapestről lemenni Fonyódra. 

A szóban forgó 150-160 kilométeres távot a leggyorsabban az idei Kékszalagon is várhatóan elinduló Opel Fifty-Fifty nevű katamarán tette meg a leggyorsabban még 2014-ben, akkor 7 óra 13 perc alatt ért körbe a Józsa Márton kormányozta hajó.