Rendhagyó megoldással segítették az autizmussal élőket az 50. Kékszalag Erste Nagydíjon az indulók.

A Kékszalag fő támogatójának, az Erste Banknak és a Magyar Vitorlás Szövetségnek köszönhetően a versenyzők idén is az Autistic Art Alapítványt támogathatták. A nevezésnél plusz 5 ezer forinttal 3 hónapig, 10 ezer forint befizetésével pedig fél évig tudják biztosítani a Kékszalagon indulók egy autizmussal élő fiatal számára a művészetterápiás  programon való részvételt.

Autistic Art 50. Kékszalag Erste Nagydíj

A versenyzők cserébe a hagyományos szalag mellé egy támogatói kék szalagot is kaptak, amelyet Varga Máté, autizmussal élő alkotó grafikája díszít. Máté nem beszél, meglehetősen zárkózott fiatalember. Rajzain négyzeteket és szimmetrikus formákat épít absztrakt labirintussá. Tavaly az indulók több mint 1 millió forinttal támogatták az alapítványt, idén pedig 1,4 millió forint gyűlt össze.

Terápia és forrásteremtés  

„Mára minden 68. ember autizmussal él, és ez az egyik leggyorsabban növekvő fogyatékosság.

Autistic Art 50. Kékszalag Erste Nagydíj
 Varga Máté autizmussal élő alkotó rajza - Forrás:Autistic Art Alapítvány

Ennek ellenére az autizmussal élő fiatalokat ellátó lakóotthonok folyamatosan nehéz anyagi helyzetben vannak. Nekik nyújt segítséget az Autistic Art, amely 10, az autizmussal élők igényeire specializálódott lakóotthont támogat, ahol több mint 200
fiatalt látnak el” – mondta Bella Viktória, az Autistic Art ügyvezetője. Bár az itt élő fiatalok önálló életvitelre nem képesek, az otthonokban közösségben élhetnek, alkothatnak, dolgozhatnak a képességeiknek megfelelően. 

Autistic Art 50. Kékszalag Erste Nagydíj
Ilyen szalagot kaptak azok a vitorlázók, akik segítették az autizmussal élőket - Forrás: Autistic Art

Az Autistic Art Alapítvány 6 otthonban különleges művészetterápiás foglalkozásokat is szervez. Ezekre a foglalkozásokra nagy szükség van, hiszen az autizmussal élő fiatalok jellemzően nem összefüggésekben, kontextusban gondolkodnak, sokkal inkább képszerűen. 40 százalékuk például egyáltalán nem beszél. Azok a fiatalok, akik kevéssé tudják kifejezni magukat, a rajzaikkal megmutathatják, hogy zártságuk mögött ki is rejtőzik valójában. Így látják a Balatont az autizmussal élők Balaton és a tavon ringatózó vitorlások a fiatalokat is megihlették. A rajzfoglalkozásokon többen a tavat, a vízben úszó halakat rajzolták le vagy éppen a színes hajókat örökítették meg.

Autistic Art 50. Kékszalag Erste Nagydíj
Réti Kristóf rajza egy balatoni hajóról - Forrás: Autistic Art Alapítvány

A foglalkozások terápiakánt és különleges forrásteremtésként is működnek: az itt születő rajzokat, alkotásokat jótékonysági aukciókon és kiállításokon mutatja be az alapítvány, valamint a kiemelkedő alkotások megjelennek az Autistic Art designmárka termékein. A termékek  megvásárolhatóak az alapítvány webshopjában is.