A HungaroMet Siófoki Viharjelző Obszervatóriuma régóta támogatja a Kékszalag vitorlásversenyt. Készítettek egy előrejelzést a tókerülő napjaira. A https://met.hu/idojaras/tavaink/balaton/kekszalag/ oldalon található a folyamatosan frissülő időjárás-jelentés.

2024  Kékszalag

Előzetes időjárási előrejelzés a 2024-es Kékszalag vitorlásversenyre

Frissítve: 2024. július 16. 12:00

A verseny időjárási körülményeit az határozza meg, hogy egy rendkívül meleg időszakot követően több hullámban kissé hűvösebb levegő áramlik a Balaton térségébe. Várhatóan szerdán egy markánsabb hidegfront vonul át, amely az egész Balaton térségében erős, illetve viharos északnyugati szelet okoz, átkavarja a rétegzett vizet. A front mögött kialakuló nyomáskülönbség kedvez a hosszabban tartó egyenletes északi, északkeleti szélnek, amely a verseny első két napját meghatározza.

Csütörtök:

A rajt időpontjában élénk (25-35 km/h) északnyugati szél várható. Az alapáramlásra fokozatosan ráépül a tavi cirkuláció, így a keleti medencében a déli óráktól egyre inkább gyengül a szél (10-20 km/h) és kissé északkeletire fordul, helyenként megjelenhetnek kisebb szélcsendes területek. Napnyugtát követően ismét megindul a mérsékelt (10-25 km/h) keleti, északkeleti áramlás amely várhatóan elnyomja a tavi cirkuláció hatását.

Eleinte felhős, majd túlnyomóan napos, száraz idő várható, délutáni gomolyfelhő képződéssel.

A legmagasabb nappali hőmérséklet a parton 32, a víz felett 29 fok körül alakul, estére 26-27 fok várható.

A Balaton vize 27 fok körül alakul.

Péntek:

A hajnali órákra az északkeleti szél a nyugati és középső medencében tovább élénkül (30-35 km/h). Reggel és kora délelőtt kifújt, egyenletes szél várható. A déli órák felé ismét a tavi cirkuláció kezdi alakítani a szélviszonyokat, gyengül a keleties alapáramlás ( 10-20 km/h), illetve többfelé változó irányú légmozgás várható, helyenként szélcsendes foltokkal. Péntekről szombatra hajnalra ismét a tengely irányú, északkeleti, kissé megélénkülő szél lesz a meghatározó.

Délelőtt változóan felhős, délutántól gomolyfelhős ég várható, délután elsősorban a Bakony felől egy-egy zápor, esetleg zivatar kialakulhat.

A hajnali hőmérséklet a víz felett 26, a legmagasabb nappali hőmérséklet a víz felett 29, a parton 32-33 fok körül alakul.

Készítette: Horváth Ákos HungaroMet Siófoki Viharjelző Obszervatórium