Dárdai Miklóssal, a 2024. áprilisában nyíló Ypsilon Yacht Club vezetőjével ültünk le egy kávéra a parton, hogy arról kérdezzük, milyen vízióval vágtak neki az új alsóörsi kikötő kialakításának.

A legfontosabb szempont talán - ami ott is szerepel a komplexum nevében -, hogy ez egy igazi yacht club lesz.

Kikötőből sok van a Balaton partján, viszont azt is tapasztaljuk, hogy számos hajótulajdonosnak a vitorlása elhelyezése mellett az is lényeges, hogy milyen élet zajlik a kikötőben, hogy kikkel futhat ott össze, milyen kulináris lehetőségek várják, ha este kiköt vagy reggel elindul, milyen színvonalúak azok a szolgáltatások, amelyekért egyébként nem kevés pénzt fizet, valamint mit tesz a kikötő annak érdekében, hogy a hajótulajdonosok valóban a magukénak érezzék azt a helyet, ahol nem csak a vitorlásuk, hanem ők maguk is sok időt töltenek.

Szóval az Ypsilon Yacht Club azzal a céllal jön létre, hogy az ezen minőséget kereső hajósoknak szolgáljon otthonul,  magas színvonalú kikötői- és klubéletet biztosítva számukra.

Érdekes a yacht club elnevezése is, hogy esett a választásuk az Ypsilon névre?

Az öböl adottságai ösztönözték a tervezőket arra, hogy a belső mólót egy nagy Y betűt formázva alakítsák ki. S mivel ez egy nagyon markáns eleme a kikötői látványnak, ilyen értelemben maga a forma volt a névadó.

Milyen típusú hajóknak alakítottak ki helyeket?

Mérettől függetlenül bármelyik, a Balatonon vitorlázó hajó elfér nálunk. Külön kiemelném, hogy a “szokásos” 20-30 láb közötti hajókon túl a 40 láb feletti vitorlások és katamaránok fogadására is felkészültünk. Továbbá külön helyeket alakítottunk ki az elektromos hajók számára – így tényleg nem a hajó méretén vagy típusán múlik, hogy ki fogja jól érezni magát nálunk.

Ezzel kapcsolatban még megemlíteném, hogy a környező tavakról és országokból is szívesen várjuk a vitorlázókat, hiszen Alsóörs számos irányból könnyen elérhető, még a Fertő-tóról is.

Az építkezésen végigsétálva a laikus szemnek is feltűnik, hogy a kikötő területe jóval nagyobb mint amennyit maga a kikötő indokolna, egyéb terveik is vannak még a területtel kapcsolatban?

Az első fejlesztési ütem azt célozza, hogy a yacht club elindulásához szükséges beruházások elkészüljenek, úgy mint a hajóhelyek, a kiszolgáló épületek és a klubház - ami egyben a kikötői élet központja lesz, s többek közt egy színvonalas étteremnek is hely fog adni.

A fejlesztés második szakaszában pedig egy 110 szobás 5 csillagos resort jellegű wellness szálloda épül a területen, ami lehetővé teszi, hogy ún. all season yach tclub legyen az Ypsilon, s ősszel és télen is tudjon vendégeket fogadni.

Ha kedvet kapunk hozzá, hogy az Ypsilon Yacht Clubban horgonyozzunk le, milyen csatornákon érdeklődhetünk a lehetőségek felől?

A 2024. áprilisi nyitás már nagyon közel van, szinte csak egy fél szezon választ el bennünket tőle, ezért hajóhelyek mostantól kezdve már leköthetők. Az érdeklődéseket a contact@ypsilon-yachtclub.hu email-címen várjuk, de hívhatnak engem is közvetlenül a +36 30 338 5298-es számon.

A weboldalunk a www.ypsilon-yachtclub.hu címen érhető el, az Instagramon pedig itt követhetik a yacht clubot: @ypsilon_yachtclub