Az idén találkozhat mindenki a Balatonnál és a többi magyarországi tónál egy újdonsággal, amelynek segítségével könnyebben felfedezhetőek az érintett térségek. 

Elindult ugyanis a Magyar Vitorlás Szövetség által koordinált „Vitorlázz itthon – A felfedezés élménye” projekt, amelynek keretében megjelent egy kedvezménykártya, amely a magyarországi tavak – köztük a Balaton – körül nyújt számtalan olcsóbb szolgáltatást a turistáknak. Az uniós támogatással létrehozott kedvezménykártya-rendszer és a hozzá tartozó turisztikai portál közelebb hozza mindenkihez az élményturizmust és a vitorlázást. 

Kékszalag vitorlázás vitorlazzitthon.hu Balaton turizmus kikötő

"A túravitorlázás intermodális megállóhelyei, kikötőfejlesztései” (GINOP 7.1.2.-15-2016-00007) című pályázatán a Magyar Vitorlás Szövetség által elnyert összesen 704 millió forintos támogatásból számos fejlesztés valósult meg. Létrejött a már említett Vitorlázz itthon turisztikai portál és a Vitorlázz itthon kedvezménykártya-rendszer, emellett közel kétszáz új hajót vásárolt a kluboknak a Magyar Vitorlás Szövetség.

A vitorlazzitthon.hu egy olyan turisztikai portál, amely többek között a túravitorlázást népszerűsítő túraútvonalakat, helyi turisztikai attrakciókat, rendezvényeket mutat be. A kedvezménykártya-rendszer pedig több száz kulturális, gasztronómiai, illetve vitorlázással foglalkozó szolgáltatót, valamint szálláshelyet foglal magában kártyaelfogadó partnerként. A program célja a vitorlássport, az aktív kikapcsolódás népszerűsítése: a turisták a hazai vizeket járva ismerhetik meg Magyarország történelmi, kulturális és természeti szépségeit.

Az említett több mint 704 millió forintos pályázati összeg segítségével rendeződik egy évtizedes tartozás is: mostantól minősítési rendszer alapján osztályozzák a balatoni kikötőket. A kiemelkedő beruházások közé tartozik továbbá, hogy 2018 végén lezárult a túravitorlázás intermodális megállóhelyei, kikötő-fejlesztései (GINOP 7.1.2.-15-00007 számú) nevű projekt, amelynek keretében 199 darab új hajót kaptak a hazai vitorlásklubok. Utóbbi beruházás kulcsfontosságú a hazai vitorlás-eszközpark minőségi és mennyiségi fejlesztése érdekében. Ez elengedhetetlen feltétele annak, hogy a sportág mindenki számára elérhetővé váljon, és a vitorlázás iránt érdeklődő turisták közül minél többen juthassanak hozzá modern eszközökhöz. Valamint megvalósítási szakaszban van a Balatonfüredi Megállópont Projekt (GINOP 7.1.2-15-00013 és GINOP 7.1.9.-17-2018-00026), amelynek célja olyan kikötői és szárazföldi infrastruktúra létrehozása, amely vitorlázáshoz és egyéb vízi eseményekhez kapcsolódó turisztikai rendezvényeknek adna otthont.

A Magyar Vitorlás Szövetség reményei szerint a szóban forgó hajóbeszerzések, a Vitorlázz itthon kedvezménykártya-rendszer és a hozzá kapcsolódó turisztikai portál olyanok számára érdekessé és elérhetővé teszi a vitorlázását, valamint az aktív élményturizmust, akik eddig nem feltétlenül érdeklődtek irántuk. A program pedig rövid és hosszú távon hozzájárul a belföldi idegenforgalom fejlesztéséhez és ahhoz, hogy a Balaton és a többi magyar tó ismertebbé váljon vitorlásturisztikai desztinációként.