Hogyan lesz Európa legrégebbi, leghosszabb távú és évről évre a legtöbb hajót vonzó tókerülő vitorlásversenyéből egy XXI. századi, digitális élményt kínáló valódi technikai sport? A Magyar Telekom a Kékszalag támogatójaként idén is a legmodernebb digitális technológiákkal segíti a regatta lebonyolítását, a hajósokat, valamint az újragondolt televíziós közvetítés és streaming segítségével a nézőket is. A július 18-20. között zajló Kékszalagon, amelynek rajtja és a célja is Balatonfüreden van, a Telekom több, innovatív megoldással jelentkezik, hogy biztosítsa a verseny látványos élő közvetítését.

2024  Kékszalag

A legegyszerűbben megfogalmazva a nyomkövetésnek két fontos követelményt kell teljesítenie egy vitorlásversenyen: egyrészt, hogy a rajt pillanatától a verseny végéig megbízhatóan működjön, másrészt pedig, hogy minden egyes hajó pozíciója, sebessége, iránya követhető legyen.

Idén, az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjon a Magyar Telekom vállalta ezt a nagy technikai felkészültséget és speciális innovációt kívánó feladatot.

Mára világossá vált: a vitorlázás jövőjének egyik legfontosabb záloga, hogy a sportkedvelők értsék, követni tudják, kedveljék és izgalmasnak tartsák ezt a sportágat. Ez a népszerűség növekedés segíthet a vitorlázásba áramló támogatói pénzek megszerzésében is, ami a fejlődés egyik fontos feltétele. Ebben az újfajta láthatóságban alapvető feltétel a nyomkövetés, hiszen az élő videó, a fedélzeti kamerák képe, a mikrofonok hangja mellett a visszajátszható animáció és a térképes nyomkövetés a legfontosabb információforrás.

A nézők, köztük a Kékszalagon induló versenyzők családtagjai, barátai izgalmas, egyidejűleg követhetik a versenyt mobiltelefonjukon vagy számítógépük képernyőjén.

A versenyről tudósító újságíróknak szintén elsődleges információforrás a nyomkövetés. Ennek segítségével értékelni lehet az egyes hajók taktikáját, egymáshoz való viszonyát. Mindez összevetve a meteorológiai mért széladatokkal, illetve a szél előrejelzési térképekkel izgalmas esélylatolgatást is lehetővé tesz. Nem beszélve arról, hogy a Kékszalag éjszakai időszakában a telefonhívásokon kívül a nyomkövetés az egyetlen hozzáférhető információforrás.

2024  Kékszalag

A verseny szervezőinek is fontos segítség a pontos és egyidejű nyomkövetés, gondoljunk például egy esetleges vihar, több hajót érintő haváriasorozat megfelelő kezelésére, a legközelebbi mentőegység riasztására.

Nem titok: a versenyző hajóknak is segítség lehet a nyomkövetés figyelése. Mivel a szolgáltatás mindenkinek a rendelkezésére áll, igazságtalan előnyhöz nem juttat senkit. Könnyű elképzelni, hogy például éjszaka milyen fontos információ lehet, hogy mögöttünk az üldöző hajó kifordult, vagy éppen alattunk vagy fölöttünk megnőtt a sebessége, de a nyomkövetés segítségével kaphatunk információt egy esetleges szélváltozásról is.

A korábbi évek nyomkövetéssel kapcsolatos gondjai között szerepeltek hardveres problémák, a helymeghatározásra használt saját tulajdonú mobiltelefonok nem voltak jól feltöltve, nem volt hozzájuk pótakku, vagy az applikáció kezelésével voltak gondok. Előfordult az is, hogy a Balatonnál amúgy is túlterhelt nyilvános mobilhálózat egyszerűen nem bírta a terhelést. Idén a Magyar Telekom és a Széchenyi István Egyetem által fejlesztett nyomkövetési és a magas színvonalú élő videóközvetítést lehetővé tevő megoldás egyebek közt ezeket a hiányosságokat is kiküszöböli.

2024  Kékszalag

5G-vel az élményteli közvetítésért

Az 5G technológia nagyobb adatátviteli sebességet, alacsony késleltetést és számosságában több eszköz csatlakozását biztosíthatja, új lehetőségeket nyitva az ipari és lakossági felhasználásban. A Telekom mobilhálózat-modernizációs programja és 5G hálózata fejlesztésének köszönhetően idén nyártól a lakosságszám-arányos kültéri 5G lefedettsége már megközelíti a 67%-ot, a Balaton körüli hálózatoptimalizációnak köszönhetően pedig a lakosságszám-arányos kültéri 5G lefedettség a magyar tenger körül pedig idén nyártól 90% feletti szintet ér el. Az 5G élményt pedig a Kékszalagon is megtapasztalhatják a Telekom ügyfelei: a vállalat június 3. és szeptember 15. között minden 5G-képes készülékkel és mobilinternet-szolgáltatással rendelkező ügyfelének elérhetővé teszi 5G hálózatát.

2024  Kékszalag

Ahhoz, hogy az 5G technológia nyújtotta előnyök a Kékszalagon is kézzelfogható élményt nyújtsanak, a Magyar Vitorlás Szövetség és a Magyar Telekom többéves együttműködése keretében a Telekom már második évben nyújt digitális támogatást a vitorlásverseny élő online közvetítésében, melyet az 5G Campus hálózata biztosít. Az idei versenyt négy vízi-, három drón- és három parti kamera közvetíti, az élő közvetítést pedig a Private Campus szolgáltatása teszi lehetővé: a Telekom a verseny idejére kialakított, a tó egész felületét lefedő 4G/5G hálózata akár 650 hajó egyidejű helymeghatározását is képes kezelni.

A Campus Networkről

Az ipari, vállalati és intézményi privát mobilhálózatok iránti igény nő az 5G terjedésével. A Magyar Telekom kereskedelmi szolgáltatásként kínál privát mobilhálózatot, amely gyors, rugalmas és az ügyfelek igényeire szabható. A Campus Network privát hálózata dedikált erőforrást és biztonságot nyújt és kizárólag az ügyfél által meghatározott eszközökkel használható. A szolgáltató a Campus Network számára dedikált kapacitást allokál a szolgáltató az adott területen lévő publikus hálózaton és dedikált felügyeleti rendszerrel támogatva biztonságos, privát hálózatot hoz létre a közvetítő stábnak.

A hajók nyomkövetése a közvetítés is látványosan fejlődik

2024  Kékszalag

A Széchenyi István Egyetem Digitális Fejlesztési Központja által kifejlesztett nyomkövető rendszer, - ami egy eszközből és egy online felületből épül fel, új korszakot nyit a Kékszalag vitorlásverseny történetében. Az idei versenyen minden hajó műholdas nyomkövető technológiával és a Magyar Telekom mobilhálózatával lesz felszerelve, hogy valós időben követhető legyen a pozíciójuk. Ez a rendszer új élményeket kínál nemcsak a versenyzőknek, hanem a szurkolóknak is, hiszen online követhetik a versenyt és támogathatják kedvenc csapataikat. A versenyben részt vevő hajók legénységének a többi hajó követése jelentős többlet információt biztosíthat, amelyre stratégiát építhetnek, és amelyből következtethetnek azon terület szélviszonyaira is, ahová tartanak. A Telekommal való stratégiai együttműködés biztosítja a folyamatos adatkapcsolatot, amely nélkülözhetetlen a precíz nyomkövetéshez.

Megújul a verseny közvetítése

A Kékszalag vitorlásverseny népszerűségének és a nézők szempontjából a szórakoztató értékének is jót tesz, hogy egy speciális fejlesztésnek köszönhetően a közvetítéséhez immár hordozható képalkotó eszközöket is igénybe vesznek: legyen szó a legmodernebb okostelefonokról, vagy épp drónra rögzíthető kamerákról, a szupergyors mobilhálózaton kommunikálva ezek is magas minőségű képet tudnak real time közvetíteni, ami megkönnyíti és olcsóbbá teszi a látványos verseny online stream és televíziós közvetítését. A Telekom a RECnGO partnerségében a Kékszalagon élőben demonstrálja, milyen jól működnek együtt az okoseszközök egy nagysebességű hálózaton, a versenyt a tévén és az interneten követők örömére.