Nincs konkrét válasz, de elmondjuk, hogy miért. 

vitorlázás  Kékszalag  50. Kékszalag Erste Nagydíj  Magyar Vitorlás Szövetség  Balaton
A Balaton fentről - Forrás: Google Maps

 

 

 

A Kékszalagról szóló hírekben, anyagokban sokféle távot említenek. Nem véletlenül, hiszen egészen pontos adat nincs, ugyanis minden versenyen változhat. Például az időjárás vagy éppen a Balaton vízszintje is befolyásolhatja a pontos távot. A lényeg, hogy jellemzően légvonalban 150 kilométernél hosszabb, 160 kilométernél rövidebb a táv. A hajók azonban a szél függvényében ennél többet mennek egy-egy versenyen.

Éppen ezért az 50. Kékszalag Erste Nagydíjon a rengeteg díj egyikét, a legjobban navigáló hajó csapatának járó elismerést az kapja, amely az úgynevezett Yardstick előnyszámítás alapján a leggyorsabban ér be a célba. Ha már a díjaknál tartunk, akkor elismerést kapnak például a leggyorsabb hagyományos egytestű hajók, a különböző hajóosztályok győztesei, az abszolút értékelésben legeredményesebb női kormányos, a legeredményesebb női csapat.

Arról pedig, hogy az előbb említett 150-160 kilométeres táv mit jelent hajóval egy autóhoz vagy éppen a budapesti dugókban elérhető átlagsebességhez képest, egy későbbi posztban írunk.

Érdemes elolvasni a Kékszalag blog korábbi posztjait is:

Hiába van egy jó hardvered, kell hozzá a szoftver

Erős kihívó a Kékszalagon: kétszeres olimpiai bajnok csap össze a magyar versenyzőkkel

Akkor és most - látványos képeken a Balaton ünnepe