Az alábbiakban olvasható a július 18án csütörtökön 9-kor elrajtoló Kékszalag Nagydíjról szóló szöveges közvetítés. (Az első poszt legalul, az utolsó legfelül olvasható.)

Júl. 20. 09:16

Akik csak egy picivel maradtak le

Bár a füredi célvonalhoz a szombat reggel 9-kor lejáró limitidő után 10-20 perccel ért oda többek között a Zarándok, a Sunshine, a Blueberry és a Puffin, jó hangulatban fejezték be a versenyt. Íme: 

Kékszalag

Ugrás a vízbe a Sunshine-ról - Forrás: Szántó Áron / MVSz

Kékszalag

Ki a vízből a Zarándokra - Forrás: Szántó Áron / MVSz

Júl. 20. 09:05

Akik gyönyörűvé teszik a Balatont

Bár a Kékszalag versenyszabályzata szerint szombat reggel 9-kor lejárt a túraverseny limitideje, de a célba igyekvő hajók elvitorláztak a füredi cél vonalához. Egyúttal a hátszélvitorláikkal beszínezik a Tihany és Füred közötti vízterületet. 

Kékszalag

Fotó: Szántó Áron / Magyar Vitorlás Szövetség

Júl. 20. 08:00

Az első 245

Elkészült az abszolút értékelés szerinti első 245 hajó sorrendje. Itt érhető el

Kékszalag

Ugyanezen a linken megtalálható a kenesei, a siófoki és a keszthelyi fordulónál érvényes sorrend, azaz minden érintett kékszalagos vitorlázó megnézheti, hogyan "futott" a különböző bójafordulók között. 

Júl. 20. 07:12

Beszédes üzenet a vízről

"Kitöltjük az időt. Van még 4 óránk és szeretünk vitorlázni megyünk előre, a célba ugyan sajnos már nem futunk be, de az utolsó percig kitartunk!" - írta az egyik még versenyben lévő hajó legénysége szombat hajnalban a vízről. Válaszul pedig gratulációt kaptak, a többi hajóssal egyetemben. Erről is szól a Kékszalag.

Kékszalag

Júl. 20. 06:31

Ők igazán megérdemelnék a célbaérést - jönnek a hajrások

Majd negyvennyolc óra folyamatos vitorlázás után célba érni óriási boldogságot jelenthet - a legkitartóbbak most azért küzdenek, hogy szintidőn belül teljesítsék a 2019-es Kékszalagot.

Nézzük a hajrásokat!

A Szélmény 6:32-kor haladt át a célvonalon, néhány perc múlva jött a Hepp, majd kicsit később a jó szélcsatornát elkapó Vera Natura, Anonym "páros", valamint a nyílegyenesen érkező Kruhy is.

Az őket követő bolynak azonban van már  némi izgulnivalója, mert bár a Zarándok, az Annabelle, a Delej, a Crossbar, a Sunset, a Blue Force, az Álmom c34, a Tromos és a Blueberry is túljutott már a tihanyi csövön, a keleti medencében az elmúlt napokban jó néhányszor stopolt le sokakat a szélcsend.

Van még esélye 9 óra előtt megérkezni a Puffinnak, a Zarándoknak, a Lupona, a Siriusnak, a Congeriának, a Nádszálnak és a Sunshine-nak is, a Kwindoora alapozott véleményünk szerint ugyanakkor mögöttük már necces a pontosság. A Desideratának, a Gandalfnak, a Vikonak, a Mon Chérie-nek, a Rodinak és a Mirabellének viszont nem fér már bele, hogy egy helyben álljon. Legyen bárhogy is, nagyon szurkolunk a még versenyben lévő valamennyi hajónak!

Kékszalag

A fotón péntek délutáni tömeges célbaérkezés látható - ehhez hasonlót szeretnénk szombaton reggel is

Júl. 20. 06:09

Már napfelkelte után ért be a Jacky, a Spleen II, a Sailana, a Hablaty és a 66 fok is

Röviddel napfelkelte után, néhány száz méteren belül ért célba hat óra környékén a Jacky, a Spleen II, a Sailana, a Hablaty és a 66 fok is. Nagy lehet a büszkeség mindegyik hajó fedélzetén, mert különösen nehéz körülmények között teljesítették az 51. Kékszalag Nagydíjat!

Kékszalag

A fotó illusztráció, az a Kékszalag pénteki reggelén készült

Júl. 20. 05:17

Kijutott a csőből a Tromos és a Blue Force, meglehet a célbaérés nekik

Kevesebb mint négy órával a limitidő lejárta előtt átjutott a tihanyi csövön a Tromos és a Blue Force. Ezzel azonban még "nincs kint a vízből" egyik sem, mert a keleti medencében mostanság már az 1 csomós sebesség is jónak számít... Erről a Vera Natura és a Kruhi tudna mesélni.

Kékszalag

Júl. 20. 04:30

Még 4 és fél óra van hátra a szintidőből

Szombaton reggel 9 órakor zárul az 51. Kékszalag Nagydíj. Az addig hátralévő négy és fél óra még sok mindenre elég lehet; vagy sok mindenre elég lehetne, ha szeles idő lenne. Mindenesetre, hacsak nem enyhül még a mostaninál is jobban (4-8 km/h a szélerősség), akkor néhány tucatnyi hajó még befuthat a füredi célba.

Kékszalag

Júl. 20. 02:25

Még hatvanan a vízen

A Kwindoo nyomkövető rendszer alapján megközelítőleg hatvan hajó van még a Balaton vízén. Ők cirka 41 órája keresik a szelet több-kevesebb sikerrel, vagyis elképesztően türelmesek és kitartóak. Közülük tizenkettő még a nyugati medencében tart, nagyjából huszan Balatonszárszótól igyekeznek a tihanyi cső felé és a még versenyben lévők közül hárman vannak túl rajta. Noha ez a hármas, a Basa, a Sarah with Love és a Reverto már a célegyenesben érezheti magát, messze még a vége számukra is. Ugyanis nincs szél. A keleti medencében vitorlázók az egy csomós sebességet is alig-alig érik el...

Kékszalag

Júl. 20. 03:30

A "magyar tenger"

Kékszalag

Júl. 20. 01:27

"A Puffin adhat erőt..."

A legkitartóbbak még mindig a vízen vannak - közülük érdekes módon egy tizes csoport egy kupacban halad Balatonőszödnél. Köztük van a Puffin is, és Bud Spencer klasszikusa ("Csak a puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!") óta talán kicsit azt is gondolhatjuk, hogy a többiek a Cselényi Botond Miklós által kormányzott hajóra "támaszkodnak". Mert az akaratra, kitartásra szükségük is lesz még!Kékszalag

Júl. 20. 01:00

1. Don Rosé, 2. After Eight, 3. Viking

A Nautic 330-asok befutási sorrendje szombaton hajnali eredmények alapján:

1. Don Rosé

2. After Eight

3. Viking

4. C2

5. Menta

6. Gyöngy

7. Matrix

8. Blöff

9. Praetor

10. Tintahal

11. MVM/Primor

12. Kísértés

13. NAV-igáció

14. Team Manana

15. Predator

16. Yuppi

17. Mojito

17. Mazsola

Kékszalag

Júl. 19. 23:50

1. Weight, 2. Pannonvoyage, 3. BB-8

A pénteken késő estig befutott hajók eredményei alapján a 8M One Designosok kékszalagos rangsora a következő:

1. Weight

2. Pannonvoyage

3. BB-8

4. Krackerjack

5. Octopus

6. Szender

7. Nekem 8

8. Infinity

9. Ocho

10. Marlin

11. Natrium Hyatt

11. Che

11. Oberon

11. Möbius

11. Star Blazer

Kékszalag

Júl. 19. 23:30

Életképek az 51. Kékszalag Nagydíjról

Kékszalag

Júl. 19. 22:31

A Sziszi és a Solus a csőben, utánuk szakadék

A középső medencében továbbra is a napközbenihez képest jó szelet vitorláznak az arra járók. Az előző posztunkban említett boj előtt négy és fél kilométerrel magányosan halad a Basa, előtte pedig mintegy tíz kilométerrel már az épp a tihanyi csőben járó Sziszi és a Solus található.

Kékszalag

A maximális széllökések értéke 22:20 után

Júl. 19. 22:10

Megindultak a hajók Lelle és Szemes között!

Az elmúlt két nap szélíhnsége után már a kicsinek is nagyon tudunk örülni. Ezért is jelezzük, hogy Balatonlelle és Balatonszemes között épp olyan tempót mennek a hajók, a Sailana, a Dancing Queen, a Sarah with Love, a Reverto, a Sophie, a Vera Natura és a 66 fok is, amelyre kevés példa volt az 51. Kékszalagon.

5-7 csomós sebességgel hajóznak hosszú percek óta! Csak tartson is ki!

Kékszalag

Júl. 19. 21:31

HunGer, Accenture, Hablaty: közel a cél

Bár ezen a versenyen semmit sem szabad elkiabálni, HunGer, Accenture, Hablaty, Scylla9, Natita és Mosquito számára még pénteken véget ér az 51. Kékszalag Nagydíj. Ezek a hajók túljutottak a tihanyi csövön, és épp szelük is van. Hajrá!

Kékszalag

A képen a Lillafüred látható az 51. Kékszalagon

Júl. 19. 20:55

A Lázadó a 367. Keszthelynél forduló hajó

21 óra előtt nem sokkal a Gaál Péter kormányozta 25-ös jolle, a Lázadó fordult el Keszthelynél - ez a 367. hajó, amely elérte a Kékszalag legnyugatibb pontját. A forduló után azonban teljesen megállt a szél és a hajó is, de helyi hírek szerint egy kis reményt jelenthet a térségben tartózkodóknak, hogy ha a partközeli szél felerősödik, akkor az Balatongyörökig biztosan elviszi őket.

Kékszalag

Nap közben sokan szurkoltak a keszthelyi móló végén

Júl. 19. 20:46

Ilyen idő lesz éjszaka

Az Országos Meteorológiai Szoltálat legutóbbi tájékoztatása szerint az előttünk álló órákban is meghatározóan csak gyenge (0-10 km/h), változó irányú légmozgásra lehet számítani.

Az esti órákban a Dunántúlon még meglévő zivatarok feloszlanak, csapadék nem várható. A hajnali hőmérséklet a víz felett 21 fok körül alakul. A víz 23 fokos.

Júl. 19. 19:15

Keszthelynél jár a Gandalf, a Rézi és a Moby Dick

De nem csak ők, hanem a Monaco, a Bolladik, az Anonym, a Póstás, az A.T.W.A és az Indra is a keszthelyi fordulónál tartott a Kwindoo szerint - este hét óra után. 

Kékszalag

A kép illusztráció, de a Kékszalagon

Júl. 19. 17:51

Hogy volt?

Bár szélből elfért volna jóval több, emlékezetes pillanatokat hozott az idei Kékszalag. A kép utáni videóban megteheti. 

Kékszalag

Júl. 19. 17:40

Szép? Igen, szép

Korábban már többször bemutattuk, milyen szép dolgokat tud a Kékszalag. Például ilyet:

Kékszalag

Júl. 19. 17:28

A zivatarok leépültek - itt a legújabb időjárás-előrejelzés

A Balaton környékén kialakult zivatarok leépültek, számottévő szél élénkülést nem okoztak. Nyugat felől még közelednek, illetve fejlődnek zivatarok, de kétséges, hogy a cellák, vagy a kifutó szelük eléri a tavat - áll Országos Meteorológiai Szolgálat Viharjelző Obszervatóriumának munkatársa a Kékszalagon induló versenyzőknek készített - péntek délután publikált - időjárás-előrejelzésében

Kékszalag

Egyelőre továbbra is csak a gyenge tavi szélre lehet számítani (5-15 km/h), aminek erőssége késő délutántól csökken. Az éjszaka folyamán csak gyenge, változó irányú légmozgásra lehet számítani. Az esti órákban a Dunántúlon kialakuló zivatarok feloszlanak, csapadék nem várható. A hajnali hőmérséklet a víz felett 21 fok körül alakul. A víz 23 fokos.

Júl. 19. 17:16

Az első 189

Pénteken - nem sokkal 17 óra után - már 189 hajó ért be Füredre. 

Kékszalag

A beérkező hajók eredményeivel folyamatosan frissül az abszolút és az osztályonkénti értékelést tükröző rangsor, ezek itt érhetőek el

Az első 128

Júl. 19. 16:18

1. Schatz 2. Magnum 3. Sleepwalker

A péntek délutánig befutott hajók eredményei alapján a Nautic 370-esek kékszalagos rangsora így fest:

Kékszalag

1. SCHATZ
2. MagnuM
3. SLEEPWALKER
4. CARBONADO
5. FANTOM
6. Naval
7. Revolution
8. SURPRISE
9. Kacor Király
10. INFINITY

Júl. 19. 16:13

1. Capella 2. Pannónia 3. Irokéz

A Magyar Vitorlás Szövetség munkatársai készítik a beérkező hajók eredményei alapján a hajóosztályonkénti rangosorokat. 

Kékszalag

A 70-es cirkáló osztályban például a következő lett a sorrend a péntek délutáni helyzet szerint. 

1. Capella
2. PANNÓNIA
3. IROKÉZ
4. KRAJCÁR
5. HONFOGLALÓ

Júl. 19. 16:10

MIért érdemes megnézni?

Az alábbi képet? Csak azért, mert szép. Ilyet is tud a Kékszalag. 

Kékszalag

Júl. 19. 15:48

Az első 128

Az 561 indulóból már 128 hajó teljesítette a távot péntek délután 3 óráig. 

Kékszalag

Forrás: Szántó Áron - Magyar Vitorlás Szövetség

A beérkező hajók eredményeivel folyamatosan frissül az abszolút és az osztályonkénti értékelést tükröző rangsor, ezek itt érhetőek el

Júl. 19. 15:42

Odamentek, eljöttek

A keszthelyi fordulót már több mint 270 hajó abszolválta. A Kwindoo nyomkövető szerint ezt nemrég tette meg a Cortina, a Zenit1343, az Endurance, a Puffin és az Erpel is.

Kékszalag

Júl. 19. 15:34

Üzenet a Facebookról

"Kitartás azoknak, akik még vízen vannak! Csak hogy mindenki tudja... A Kékszalag közel sem ért véget hajnali fél egykor. Jó szelet! Csak jobbat, mint eddig!" - üzente a Kékszalag légvonalban több mint 150 kilométeres útvonalán haladó vitorlázóknak egy facebookos hozzászóló.

Kékszalag

A versenyben elinduló 561 hajóból pénteken háromnegyed 4-ig 129 hajó futott be a füredi célba.

Júl. 19. 15:15

Frissítették a időkárás-előrejelzést, íme

Az Országos Meteorológiai Szolgálat frissítette a kékszalagos mezőnynek készített időjárás-előrejelzését.

KékszalagKékszalag​Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

A délután fél 3 előtt publikált prognózis szerint a Balaton déli partja közelében, Szárszótól keletre kialakultak az első záporok. Amennyiben továbbfejlődnek, akkor a belőlük kifutó szél már élénkülést okozhat a középső medencében. A nyugati medencében viszont egyelőre csak a tavi cirkuláció gyenge szelére lehet számítani. A víz 22 fokos.

Délután zápor, zivatar környezetében átmeneti jelleggel megerősödhet (40-55 km/h), esetleg zivatarral néhol viharossá (60-65 km/h) válhat rövid időre a szél.  Az időnként megnövekvő gomolyfelhők mellett továbbra is több órás napsütésre lehet számítani. A Balaton környezetében (kisebb eséllyel a tó felett) egy-egy zápor, zivatar kialakulhat.

Júl. 19. 15:10

Cserélték a viharjelzéseket, szigorítás, enyhítés

MIközben a keleti medencében a korábbi másodfokúra elsőfokúra vették vissza a viharjelzést, a nyugati oldalon a középső medencében alapfokról elsőfokúra szigorították a jelzést. 

Kékszalag

Fotó: Béke cirkáló

Közben az Országos Meteorológiai Szolgálat frissítette a kékszalagos mezőnynek készített időjárás-előrejelzését. A délután fél 3 előtt publikált prognózis szerint a Balaton déli partja közelében, Szárszótól keletre kialakultak az első záporok. Amennyiben továbbfejlődnek, akkor a belőlük kifutó szél már élénkülést okozhat a középső medencében. A nyugati medencében viszont egyelőre csak a tavi cirkuláció gyenge szelére lehet számítani. A víz 22 fokos.

Délután zápor, zivatar környezetében átmeneti jelleggel megerősödhet (40-55 km/h), esetleg zivatarral néhol viharossá (60-65 km/h) válhat rövid időre a szél.  Az időnként megnövekvő gomolyfelhők mellett továbbra is több órás napsütésre lehet számítani. A Balaton környezetében (kisebb eséllyel a tó felett) egy-egy zápor, zivatar kialakulhat.

Júl. 19. 15:02

Nyugaton nyugati

A Balaton nyugati oldalán a mezőny jelentős része nyugati-északnyugati széllel vitorlázik.

Kékszalag

Fotó: Béke cirkáló

A Béke 30-as cirkáló legénysége azt mondta, nyugati-északnyugati szél fúj, a Tihany felé hajózók hátszélvitorlákkal haladnak. A szél ereje változó, 1-8 csomó között szóródik. 

Júl. 19. 14:28

Másodfokú viharjelzés a keleti medencében

A keleti medencében másodfokú viharjelzés lépett érvénybe. A kékszalagos mezőny nagy része a Balaton nyugati oldalán, azaz a középső és a nyugati medencében vitorlázik, utóbbi területenek még az alapfokú viharjelzés van érvényben. 

Kékszalag

Az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken kora délután a Kékszalag-versenyzők számára publikált időjárás-jelentése itt olvasható.

Júl. 19. 14:22

Keszthelynél, most: Köszönjük Emese

A keszthelyi bója környékén van a Kwindoo szerint a Köszönjük Emese, a Linie, a 66 fok, a Reverto, a Tromos és a Björn is

Kékszalag

Júl. 19. 14:14

Az első harminchárom

1. Racing Django

2. MKB-Extreme Sailing Team

3. PreVital

4. New Black Jack

Kékszalag

5. Raffica

6. Nanushka BMW Wallis

7. RSM2

8. Opel Fifty-Fifty

9. HUN3BOGI

10. X40 Grandi e Grossi

11. IRF

12. Thunderbird

13. Principessa

14. The Red

15. TriniTeam

16. NO1

17. Capella

18. Viastein Lisa

19. Tantál

20. Sirocco

21. Lillafüred

22. Gardazzurra

23. Schatz

24. Pannónia

25. Trentasette - Honti Dent

26. Nelson Flottalízing

27. Fantomasso

28. Irokéz

29. MagnuM

30. Krajcár

31. 100%

32. Sleepwalker

33. Carbonado

Júl. 19. 15:33

Azok a pillanatok

Amikor a verseny zajlott.

Kékszalag

Júl. 19. 13:21

Hol, milyen szél fúj?

Továbbra is meglehetősen gyenge szélben haladnak a Kékszalag versenyzői. Nekik lehet hasznos a következő lista, amely bemutatja, hogy nem sokkal 13 óra után melyik balatoni településnél milyen szél fúj. Már ahol tényleg fúj.

Kékszalag

Júl. 19. 13:13

Ilyen időre számíthat a mezőny

Újból frissítette a kékszalagos időjárás-előrejelzését az Országos Meteorológiai Szolgálat. 

Kékszalag

A pár perccel 13 óra után publikált prognózis szerint a parti cirkuláció -ha nagyon gyengén is - de megindult a nyugati és középső medencékben: a víz felől 5-10 km/h légmozgás mérhető, de vannak teljesen szélcsendes területek is. A szélerősséget esetleg megnövelő záporok, zivatarok kialakulásának még nincs jele. A víz 22 fokos.

Péntek estig a következő a helyzet

Meghatározóan gyenge (5-15 km/h), változó irányú, jobbára a tavi cirkuláció által alakított légmozgás várható. Délután zápor, zivatar környezetében átmeneti jelleggel megerősödhet (40-55 km/h), esetleg zivatarral néhol viharossá (60-65 km/h) válhat rövid időre a szél.

Változóan fátyol- majd gomolyfelhős égbolt mellett több órás napsütésre lehet számítani. A déli óráktól a helyenként átmenetileg erősebben megnövekvő gomolyfelhőzetből a térségben (kisebb eséllyel a Balaton felett) egy-egy zápor, zivatar kialakulhat.

A levegő a víz felett délutánra 25-26 fokig melegszik, estére 22 fok várható.

Júl. 19. 13:02

Tihanyon túl: Pupi, Főszél és többiek

Több mint 16 órával a csütörtöki rajt után a tihanyi cső felől a balatonfüredi célvonal felé tart többedmagával a Kwindoo szerint a Pupi, a Főszél, a Nomád és a Praetor.

Kékszalag

Júl. 19. 11:44

Így futott be az első - videó

Pár perccel pénteken hajnali fél 1 után ért elsőként a füredi célba a Racing Django katamarán Petrányi Zoltán kormányzásával. Megelőzve az MKB Extreme Sailing Teamet és a Previtalt.

Kékszalag

Az alábbi videóban látható a befutó:

Júl. 19. 10:43

A legfontosabb info több száz hajósnak: ilyen idő várható

Megjött a kékszalagos mezőnynek készült időjárás-előrejelzés az Országos Meteorológiai Szolgálattól. Ebben ez áll:A napsütés miatt gyorsan melegedő parti területek és a hideg víz hatására fokozatosan felépül a tavi cirkuláció, így a helyi hatásoktól függő erősséggel a tó felől fújó gyenge 5-10 km/h légmozgásra lehet számolni. A víz 21 fokos.

Kékszalag

Péntek estig a következőre lehet számítani: Gyenge (5-15 km/h), főként délután időnként mérsékelt (15-20 km/h), változó irányú, jobbára a tavi cirkuláció által alakított légmozgás várható. Délután zápor, zivatar környezetében átmeneti jelleggel megerősödhet (40-55 km/h), zivatarral néhol viharossá (60-65 km/h) válhat rövid időre a szél. Változóan fátyol- majd gomolyfelhős égbolt mellett több órás napsütésre lehet számítani.

A déli óráktól a helyenként átmenetileg erősebben megnövekvő gomolyfelhőzetből a térségben (kisebb eséllyel a Balaton felett) egy-egy zápor, zivatar kialakulhat. A levegő a víz felett délutánra 25-26 fokig melegszik, estére 22 fok várható.

Júl. 19. 09:59

277-en túl Keszthelyen

Pár perccel 10 óra előtt már a Kékszalagra benevezett 561 hajóból 277 egység már érintette a Keszthelyen.

Kékszalag

Az sorrend itt található.

Júl. 19. 09:35

Szinte telt ház a nyugati oldalon

Péntek délelőtt - nem sokkal fél 10 után - nagyon sok hajó volt még versenyben. Egy részük még Keszthely felé tartott, a többiek pedig már a tihanyi cső és a füredi cél felé. 

Kékszalag

A Balatonmáriafürdő előtti vízterületen hajózik a Kwindoo rendszere szerint többek között a Fortuna, a Nostra, a Jacky, a First Aquarius, a Nádszál, a Spien II.

Júl. 19. 09:23

Az első huszonkilenc

1. Racing Django

Kékszalag

2. MKB-Extreme Sailing Team

3. PreVital

4. New Black Jack

5. Raffica

6. Nanushka BMW Wallis

7. RSM2

8. Opel Fifty-Fifty

9. HUN3BOGI

10. X40 Grandi e Grossi

11. IRF

12. Thunderbird

13. Principessa

14. The Red

15. TriniTeam

16. NO1

17. Capella

18. Viastein Lisa

19. Tantál

20. Sirocco

21. Lillafüred

22. Gardazzurra

23. Schatz

24. Pannónia

25. Trentasette - Honti Dent

26. Nelson Flottalízing

27. Fantomasso

28. Irokéz

29. MagnuM

Júl. 19. 09:00

Fantasztikus versenyzés a Rafficától

Számos katamaránt megelőzve egytestű hajóként ötödik helyen ért célba a Raffica!

Kékszalag

Júl. 19. 07:37

Az első tizennyolc

1. Racing Django

Kékszalag

2. MKB Extreme Sailing Team

3. Prevital

4. New Black Jack

5. Raffica

6. Nanushka BMW Wallis

7. RSM2

8. Opel Fifty-Fifty

9. HUN3BOGI

10. X40 Grandi e Grossi

11. IRF

12. Thunderbird

13. Principessa

14. The Red

15. TriniTeam

16. NO1

17. Capella

18. Viastein Lisa

Júl. 19. 08:00

Óriás fekete vitorlák

Negyedikként zárt a New Black Jack - négy fótó a hajó több mint 150 kilométeres útjáról.

Kékszalag

Júl. 19. 07:13

A legfrissebb időjárás-előrejelzés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat 6:50-kor kiadott tájékoztatása szerint jelenleg gyenge (02-15 km/h), a part irányából a tó felé fújó szél a jellemző. A légmozgás a következő órákban is többnyire gyenge (02-15 km/h) lesz, melyet a helyi hatások alakítanak. A víz 21 fokos.

Pénteken gyenge (5-15 km/h), főként délután időnként mérsékelt (15-20 km/h), változó irányú, helyi hatások által alakított légmozgásra lehet számítani. Délután zápor, zivatar környezetében átmeneti jelleggel meg is erősödhet (40-55 km/h), zivatarral néhol viharossá (60-65 km/h) válhat a szél.

Változóan fátyol- majd gomolyfelhős égbolt mellett több órás napsütésre lehet számítani. A déli óráktól a helyenként erősebben megnövekvő gomolyfelhőzetből a térségben egy-egy zápor, zivatar kialakulhat. Az esti órákra átmenetileg tovább nőhet a felhőzet.

A levegő a víz felett délutánra 25-26 fokig melegszik, estére 22 fok várható.

Júl. 19. 07:01

Óriási a forgalom a nyugati fordulónál

A Keszthelyi medencében legalább van szél - mármint a körülményekhez képest. A Nemes - 12 egészen 5.51 csomóra gyorsult, de az itt járó lassabb hajók, például a Triton is 2.21 csomóval halad. Cserébe óriási a forgalom ezen a szakaszon, ahogyan azt a Kwindoo nyomkövető rendszer is mutatja.

Kékszalag

Nagy a tumultus a Keszthelyi medencében  reggel 7 óra tájban

Júl. 19. 06:36

159 hajó haladt át Keszthelynél 6 óráig

A rendkívül szélcsendes 51. Kékszalag Nagydíjon reggel hat óráig - tehát 21 versenyóra elteltével -  159 hajó fordult el a keszthelyi bójánál.

A pontos részeredményeket itt találhatják meg.

Kékszalag

Az X40 Grandi e Grossi tizedikként, 17:48-kor fordult Keszthelynél

Júl. 19. 06:22

Lenyűgöző!

Gyönyörű napfelkeltében volt része az 51. Kékszalag versenyzőinek!Kékszalag

Kékszalag

Kékszalag

Kékszalag

Júl. 19. 06:01

Elképesztő pech, 200 méterre a céltól megállt a szél

Szinte biztosnak tűnt, hogy a No.1 célba ér háromnegyed hat előtt, hiszen öt óra után nem sokkal jó 5-6 csomós sebességgel haladt nagyjából másfél kilométerre Balatonfüredtől. Kétszáz méterrel a cél előtt azonban megállt a szél, és olyannyira nem is találták meg újra, hogy csak 6:13-kor, komoly küzdelmek árán sikerült befutniuk, miközben a TriniTeam (a fotón jobbra) katamarán meg is előzte őket.

A fényképen még a bal oldalon látható No.1 járt előrébb...

Kékszalag

Júl. 19. 05:47

A PreVital 4 válogatott fotója

Ha így is lehet gyorsan menni, miért ne "feküdne el" a legénység egyik tagja?!Kékszalag

Júl. 19. 05:30

Így kell örülni a második helynek

Hihetetlenül nehéz versenyen van túl az MKB-Extreme Sailing Team, megérdemelt a mosoly a második helyen való beérkezést követően!Kékszalag

Júl. 19. 05:14

A No. 1-é lehet a napfelkeltés befutó

A No.1 alig másfél kilométerre van már csak a célvonaltól, vagyis, ha csak valami jelentős változás be nem áll, napfelkeltében örökíthetik meg a célbaérését.

Kékszalag

A fénykép illusztráció

Júl. 19. 05:08

Jön a napfelkelte!

A Té Sailing. Team Balatonföldvárnál hajózik a nyugati medence irányába, de a napfelkeltére ők is visszapillantanak.

Kékszalag

Júl. 19. 05:02

Kitartást a Fonyód körül járóknak!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat 4:50-es jelentésén az látszik, hogy Fonyód térségében 0 km/h a szél átlagsebessége, össze is verődött egy komolyabb méretű csoport.

Kékszalag

Júl. 19. 04:43

Megállt a szél, s vele Duhaj, Nostra és Mazsola is

Az átlagszél 3-5 km/h-ra csökkent Fonyód térségében, és ez alaposan megnehezíti a még a keszthelyi bóját célzó hajók életét - itt küszködik Duhaj, Nostra és Mazsola is 1 csomó körüli "sebességgel".

Kékszalag

A fénykép a Kékszalagon készült, de csak illusztráció

Júl. 19. 04:06

Mosoly nap közben és a célbaérés után

IIyen volt az elsőként Balatonfüredre érkező Racing Jango napja.

Kékszalag

Júl. 19. 03:46

Lucaszék, Sziszi és Yuppi is elhagyta Fenyvest

Folyik a szélkeresés a nyugati medencében - váltakozó sikerrel. Yuppi például az északi parthoz közel halad, Lucaszék a túloldalon próbálkozik, míg Sziszi vízközépen. Hol egyiknek, hol másiknak dagad jobban a vitorlája, de az közös bennük, hogy Balatonfenyvest már elhagyták Keszthely felé.

Kékszalag

A fénykép illusztráció

Júl. 19. 03:06

Alig van szél 3 órakor

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása alapján nincs a középső és a nyugadi medence környékén 10 km/h-t meghaladó szél.

Kékszalag

Júl. 19. 02:36

Elhagyta Keszthelyt a Helikon

A Kwindoo nyomkövető rendszer alapján 02:35-kor elhagyta Keszthelyt a Helikon. De természetesen csak a Kékszalagon versenyző hajó, a városban szintén ezt a nevet viselő hotellel, rendezvénysorozattal vagy épp a kastélymúzeummal kapcsolatban semmi változás nem történt.

Kékszalag

Egy korábbi fényképen a keszthelyi Hotel Helikon - forrás: helikon-hotel-keszthely.booked.hu

Júl. 19. 01:54

Lellétől nyugatra javul a helyzet

A mezőny jelentős része Balatonlellétől nyugatra hajózik - ők szerencsére valóban haladnak is. Bár az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a szél nem túl erős, 6-8 km/h-s ebben a térségben is (a Keszthelyi medencében 10-12 km/h), ez is elegendő ahhoz, hogy legtöbben 4 csomó körüli sebességgel haladjanak.

Kékszalag

A fotó illusztráció

Júl. 19. 01:42

Az első nyolc

1. Racing Django

Kékszalag

2. MKB Extreme Sailing Team

3. Prevital

4. New Black Jack

5. Raffica

6. Nanushka BMW Wallis

7. RSM2

8. Opel Fifty-Fifty

Júl. 19. 01:27

A Raffica lett az ötödik

Az egytestű Raffica ment át a célvonalon több katamarán előtt. 

A hajó kormányosa Király Zsolt. A legénység tagjai: Kiss Árpád, Várkonyi Csaba Zoltán, Pesti Gábor, Mónus Gyula András, Klébert János, Török László, Puskás Tamás, Weindinger György, Juhász Zsolt, Czégai Péter, Sarina Róbert, Hoffmann Henrik, Tamás Gábor Tamás, Cser László. 

Kékszalag

Júl. 19. 01:22

Befutott a negyedik

...a New Black Jack. 

Kékszalag

Júl. 19. 01:15

A Prevital a harmadik

A 13-szoros Kékszalag-győztes Litkey Farkas kormányozta Prevital érkezett Prevital. A legénység tagjai: Litey Balmaz, Lepp Gyula, Tóth Róbert, Bartos Zoltán, Jérome Clerc.

Kékszalag

Júl. 19. 00:59

Küzdelem a harmadik helyért

A New Black Jack és a Prevital szoros versenyben mennek a célvonal felé. 

Kékszalag

Júl. 19. 00:56

Második az MKB Extreme Sailing Team

A Racing Django után másodikként az MKB Extreme Sailing Team ért be a füredi célba. A kormányos Kaiser Kristóf, a legénység tagjai: Pajor Szabolcs Levente, Munka Márton, Szigeti Stacey Dániel, Hercsel Máté, Kuczora Gergely.

Kékszalag

Júl. 19. 00:45

Győztes pillanatok - képekben

A Racing Django legénysége a füredi célban: 

Kékszalag

Kékszalag

Kékszalag

Júl. 19. 00:35

Első a Racing Django

A Petrányi Zoltán kormányozta Racing Django haladt át elsőként - fél 1 után pár perccel - a füredi célvonalon. A legénység tagjai: Csetényi Csaba, Kaltenecker Károly, Lovas Zsolt, Farkas Bence, Pénzes Botond Kristóf. 

Kékszalag

Júl. 19. 00:14

Célegyenesben a Racing Django

A Hajógyári-öbölnél, a füredi célvonal közelében van a mezőnyt vezető Racing Django. 

Kékszalag

Júl. 19. 00:13

Gyorsul a Racing Django

Három és fél kilométerrel a cél előtt felgyorsult a Racing Django, 4-5 csomóval halad!

Kékszalag

Júl. 19. 00:02

Alig több mint 1 csomóval megy a Racing Django a cél felé

Légvonalban 3-4 kilométere lehet vissza a célig. 

Kékszalag

Júl. 18. 23:53

Mi a helyzet a csőben?

Az Opel Fifty-Fifty ért be harmadikként, a Racing Django már jön ki belőle és úgy tűnik van némi szele is. 

Kékszalag

Júl. 18. 23:49

Látványos képeken az MKB tihanyi menete

Az MKB Extreme Sailing Team a tihanyi csőbe másodikként jött be, mindez képekben így néz ki:

Kékszalag

Kékszalag

Kékszalag

Júl. 18. 23:48

Friss keszthelyi fordulók

A keszthelyi bóját az előző percekben kerülte a Naval, az Orpheus, a Nemere II és a Fiji is.
Kékszalag

A fénykép illusztráció

Júl. 18. 23:26

Az MKB is a csőben

A Racing Django  után az MKB Extreme Sailing Team ért be a tihanyi csőbe.

Kékszalag

Júl. 18. 23:18

Csőben a Racing Django

Beért a tihanyi csőbe a mezőnyt vezető Racing Django. 

Kékszalag

Júl. 18. 23:17

Keszthelynél viszonylag jól lehet haladni

23:20-kor a tó egyéb részeihez képest erősebb a szél a Keszthelyi medencében, 7 km/h átlagosan, és ezt ki is használják az épp ott járó hajók, a Remete például 7 csomóval közelítette a keszthelyi bóját, de a Gardazzurra is 5 csomóval haladt Alsógyenesnél.

Kékszalag

A fénykép illusztráció

Júl. 18. 23:12

Az első 20 Keszthelynél

1. Racing Django

Kékszalag

2. Prevital 

3. Opel Fifty-Fifty

4. MKB Extreme Sailing Team

5. New Black Jack

6. RSM2

7. Nanushka

8. IRF

9. Hun3BOGI

10. X40 Grandi e Grossi

11. Raffica

12. Thunderbird

13. Principessa

14. The Red

15. Capella

16. Trini Team

17. Pannónia

18. Lillafüred

19. Tantál

20. Sirocco

Júl. 18. 23:07

Orka, Kebelbarát, Kárpát, Apollo, Emma már Révfülöpnél

Ők pár perccel este 11 után Révfülöpnél tartottak és a keszthelyi bója felé haladtak.

Kékszalag

Júl. 18. 23:00

Észak-nyugati szél fúj a Szigligeti medencében

23 óra környékén a Szigligeti medencénél nagyon gyenge, észak-északnyugati irányú a szél, átlagosan 2 km/h, de a maximális sebesség is csak 6 km/h az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság jelentése szerint.

Kékszalag

Júl. 18. 22:57

Így mennek a katamaránok a tihanyi cső felé

A mezőnyt továbbra is a Racing Django vezeti a déli part közelében hajózva, továbbra is rendkívül gyenge délkeleti szélben. 

Kékszalag

Őt "üldözi" RSM2, New Black Jack, Prevital, Opel Fifty-Fifty, Nanushka BMW Wallis, MKB Extreme Team. 

Júl. 18. 22:32

Jönnek Tihany felé a katamaránok -  gyenge szélben, ha egyáltalán

Az Opel Fifty-Fifty, a Prevital, a Nanushka, az MKB Extreme Sailing Team Szárszó és Örvényes között egy csapatban mennek Tihany felé, de inkább az északi part felé. A szél továbbra is nagyon gyenge, ha egyáltalán - jött a hír este fél 10 után az MVSz tudósító motorosáról.

A Racing Django a gyenge látási viszonyok miatt a motorosról nem látható, a Kwindoo nyomkövetője szerint valamivel előttük megy, a déli part közelében. 

Kékszalag

Júl. 18. 22:23

Akik Tihanyból mennek Keszthelyre

Este fél 10 előtt a tihanyi csőből sok hajó igyekezett a Keszthely irányába. Ebben a csoportba tartozott például a La Ninja, a Sasom, a Verenita, a Blues és a Passzió.

Kékszalag

Forrás: Kwindoo

Júl. 18. 22:16

Kik hajóznak Fonyódnál? 

A Kwindoo nyomkövető rendszere szerint nem sokkal este 10 után Fónyodnál tartott többek között az Il Gatto, a Jómadár, a Szent Ágota, a Fanatic. 

Kékszalag

A kép a Kékszalagon készült, de nem az említett hajókat ábrázolja 

Júl. 18. 22:10

Főszerep a legkitartóbbaké

A tavalyi Kékszalag is gyengeszeles volt, de a mostanin még kevesebb a szél, ami komoly próbatétel az 561 nenevezett csapatnak.

Kékszalag

Kedvező ugyanakkor, hogy továbbra is rengetegen  vannak versenyben, így jó eséllyel a legkitartóbbak Kékszalagja lehet a mostani. 

Júl. 18. 21:54

Milyen időjárás várható pénteken? - Itt az OMSZ válasza

Az alapáramlás meghatározóan gyenge, változó irányú lesz, viszont a több-kevesebb napsütés hatására a helyi cirkuláció már jobban ki tud alakulni, illetve délután lehetséges helyenként mérsékelt délnyugati befújás. Délutántól viszont egy-egy záporból vagy zivatarból átmeneti szélerősödés előfordulhat - szerepel az Országos Meteorológiai Szolgálat kékszalagos időjárás-előrejelzéséből.

Kékszalag

A változóan felhős ég mellett elsősorban délutántól záporok, zivatarok ismét kialakulhatnak. A levegő a víz felett a hajnali 19 fokról 25-26 fokig melegszik, estére 22 fok várható.

Júl. 18. 21:44

Lámpafénynél

Türelmesen várják az erősebb szelet. 

Kékszalag

Júl. 18. 21:35

Még egy időjárás-jelentés

Az OMSZ a következő kékszalagos időjárás-előrejelzéssel jelentkezett csütörtök estére: éjszakára feloszlanak a környező zivatarok, gyenge (5-10 km/h) délnyugatias, vagy változó irányú légmozgás várható. A hőmérséklet a víz felett este 21 fok körül alakul, hajnalra 19 fok várható. A víz 22 fokos.

Kékszalag

A péntekre vonatkozó időjárás-előrejelzést rövidesen publikáljuk. 

Júl. 18. 21:26

Ezt kötelező megnézni!

Látványos képek hajókkal, naplementével, némi széllel, hegyekkel.

Kékszalag

Júl. 18. 21:21

Fogyóban, az a szél, ami volt

Szárszó alatt gyengült az amúgy is nagyon könnyű szél.

Júl. 18. 21:18

Újabb remek négyes

Kékszalag

Júl. 18. 21:10

Ki áll az élen?

Nagyon könnyű 2-3 csomós déli-délkeleti szélben a Racing Django áll élen az élen a déli part közelében Szárszó környékén. 

Kékszalag

Júl. 18. 20:03

Megint egy fordulat

Szigligetnél a Racing Django talált szelet markánsan északon és ezzel megelőzte a vízközépen haladó vetélytársait, köztük a Previtalt, Opel Fifty-Fifty és az MKB Extreme Sailing Teamet. Valamint a déli parton igyekvő New Black Jacket és RSM2-t. 

Kékszalag

Júl. 18. 19:58

Gyönyörű a Balaton

Kékszalag

Júl. 18. 19:20

A tavalyi győztes drukkol minden versenyzőnek

...de leginkább a Nanushka BMW Wallis katamaránnak, hiszen tavaly ők ezzel a hajóval (akkor még Safram néven) nyertek, csak eladták a Váradi Szabó János vezette csapatnak.

Kékszalag

Svájcból küldték a képet - forrás: Safram csapata

Júl. 18. 19:02

Innen készül az időjárás

Időjárási viszonyokat mérő állomás a Balatonban, háttérben az élen haladó Previtalt üldőző Opel Fifty-Fifty.

Kékszalag

Júl. 18. 18:38

Friss időjárás-jelentés

A Balatontól északkeletre kialakult zivatar vonal jelentősen gyengült, illetve több részre szakadt. A belőle jövő legyengült kifutószél fokozatosan eléri a keleti medencét és kissé megélénkül a szél - derül ki a Országos Meterológiai Szolgálat Kékszalagra készített, csütörtökön 17:30-kor publikált előrejelzéséből.

Kékszalag

A kép illusztráció - a Kékszalag Nagydíjon készült

A középső és nyugati medencében egyelőre nincs karakterisztikus légmozgás, változó irányú, gyenge szél fúj. Éjszakára feloszlanak a környező zivatarok, gyenge (5-10 km/h) délnyugatias, vagy változó irányú légmozgás várható.

A hőmérséklet a víz felett este 21 fok körül alakul, hajnalra 19 fok várható.

A víz 22 fokos.

Júl. 18. 18:34

A keszthelyi 10

1. Racing Django

2. Prevital

3. Opel Fifty-Fifty

4. MKB Extreme Sailing

5. New Black Jack

6. RSM2

7. Nanushka BMW Wallis

8. IRF

9. HUN3BOGI

Kékszalag

10. Grandi e Grossi

Júl. 18. 18:30

Drukkerek Keszthelyen

Az élmezőny tagjai érkeznek a keszthelyi bójához. Szurkolóból nincs hiány.

Kékszalag

Júl. 18. 18:22

Újabb csere: a Prevital került az élre

A keszthelyi öbölből már a Prevital jött ki elsőként, azaz megelőzte a bójánál még elsőként forduló Racing Djangót. Utóbbi az Opel Fifty-Fiftyvel halad a második-harmadik helyen. Szorosan mögöttük MKB Extreme Sailing Team. Mindezt könnyű - 3-4 csomós - szélben.

Kékszalag

Júl. 18. 17:56

Íme, az első öt helyezett Keszthelynél

1. Racing Django 
2. Prevital
3. Opel Fifty-Fifty
4. MKB Extreme Sailing Team
5. New Black JackKékszalag

Júl. 18. 17:29

Visszavették a viharjelzést a keleti medencében

A korábbi másodfokú viharjelzést visszavették, a keleti medencében is már csak első- , a középső és a nyugati medencében pedig alapfokú a viharjelzés.

Kékszalag

Júl. 18. 17:22

És még egy 

A New Black Jack került ötödikként Keszthelyen.

Kékszalag

(A kép korábban, még Tihanynál készült, nem Keszthelyen.)

Júl. 18. 17:17

Még egy hajó fordult Keszthely

Negyedikként fordult az MKB Extreme Sailing Team. 

Kékszalag

Júl. 18. 17:14

Keszthely a Racing Djangóé

Mögötte a nagyon szoros versenyben a Prevital és az Opel Fifty-Fifty.

Kékszalag

Júl. 18. 16:57

Változás Keszthelyen - leállt a szél

Már a keszthelyi bója közelében van az élmezőnyben lévő katamaránok, de közben leállt az eddig sem túl erős szél. 

Kékszalag

Júl. 18. 16:45

Kékszalagos versenyzők felülről

Ehhez most nem fűzünk kommentárt, a képek szépek.

Kékszalag

Júl. 18. 16:39

Ritkaság a Balatonon - itt a nagy csata

Pályaverseny alakult aki a keszthelyi öbölben, ez nem mindennapos esemény egy olyan túraversenyen, mint a Kékszalag.

Kékszalag

Szereplők: Prevital, Nanushka, RSM2, New Black Jack, Racing Django és az MKB Extreme Sailing Team. 

Az Opel Fifty-Fifty pedig tőlük kicsit lemaradva megy a "pályaversenyzők" után. 

Júl. 18. 16:34

Szorosan egymás mellett

Cirkálva halad a keszthelyi forduló felé a mezőnyt vezető Nanushka és a Prevital 2-3 csomós,északnyugati szélben. 

Kékszalag

Júl. 18. 16:28

Sokan - négy pompás képen

Zajlik a Kékszalag, a hajósok igyekeznek mielőbb megtenni a légvonalban több mint 150 kilométeres távot (Balatonfüred - Balatonkenese - Siófok -Keszthely). 

Kékszalag

Júl. 18. 16:25

Újraosztás Keszthelyen

A pár perce még hetedik Opel Fifty-Fifty az első-második helyen van holtversenyben a Previtallal.

Kékszalag

Az eddigi második Nanushka visszaesett a hetedik helyre.

Kicsi a különbség a bója felé haladó katamaránok között (New Black Jack, RSM2, MKB Extrame Sailing Team, Racing Django), tehát percenként változhat a helyzet. 

Júl. 18. 16:19

Mi újság Keszthely közelében?

Az élmezőny a keszthelyi forduló felé halad, de gyenge 2-3 csomós szélben. Az élen a Nanushka BMW Wallis, utána az üldözőkból álló hkatamaránok egy kupacban, köztük az Opel Fifty-Fifty, a Prevital és a New Black Jack.Kékszalag

Júl. 18. 16:03

Mi a helyzet Siófoknál?

A balatonkenesei bója után a siófoki kapun kell áthaladniuk a hajóknak. A Kwindoo nyomkövető rendszere szerint nem sokkal 16 óra után a környéken volt többek között a Capstone, a Rozália, az Aeroplane, Lucaszék, a Pilsner úr.

Kékszalag

Júl. 18. 15:55

Szemesnél tart a Nemere II

Az 5 csomó körüli délnyugati szélben, nagyjából a parttal párhuzamosan 5 csomóval halad Balatonszemesnél a korábbi Kékszalag-időrekordot évtizedekig tartó Nemere II 75-ös cirkáló - mondta Pallay Tibor a hajó taktikusa a Kékszalag hivatalos oldalának, a kekszalag.reblog.hu-nak. (Az rekordot 2014 óta az Opel Fifty-Fifty tartja alig több mint 7 órás idővel.)

Kékszalag

Júl. 18. 15:50

Keszthely sötétedik az ég

Ami zivatarzónát jelenthet, ez egyrészt komolyabb szelet, de egyben esőt is jelenthet az élmezőnyben haladó katamaránoknak.

KékszalagA kép illusztráció - Forrás: Pixabay

Júl. 18. 15:43

Új időjárás-előrejelzés érkezett

A Balatontól délre elvonult csapadékzónából kiáramló levegő fokozatosan az egész keleti medencében kissé megélénkíti (20 km/h) a nyugati, délnyugati szelet.

Kékszalag

A délután folyamán egyre nagyobb az esély a záporok, zivatarok kialakulásának. Zivatar környezetében a legerősebb széllökések 55-65 km/h körül lehetnek, majd gyorsan legyengül a szél. A jellemző szélirány záporok környezetében nyugatias, délnyugatias lesz, de a fejlődő gomolyfelhők jelentősen megváltoztathatják a szélirányt - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat Kékszalagra készített - csütörtök kora délután -publikált előrjelzéséből.

Éjszaka már nem várható csapadék, gyenge (5-10 km/h) délnyugatias vagy változó irányú légmozgás várható.

A hőmérséklet a víz felett este 21 fok körül alakul, hajnalra 19 fok várható. A víz 21 fokos.

Júl. 18. 15:40

Másodfokúra váltott a keleti medence

 Balaton keleti medencéjében, ahol a mezőny nagy része tartózkodik másodfokú viharjelzés lépett érvénybe. 

Kékszalag

A nyugati és középső medencében a viharjelző rendszer alapfokozaton van. A legfrissebb időjárás-jelentés itt olvasható

Júl. 18. 15:38

Kenese: pipa 

Az 561 hajós mezőnyből nem sokkal 16 óra után fordult a kenesei bójánál a Prosecco, ezzel a teljes mezőny túl van az első fordulón.

Kékszalag

A kép illusztráció - a Kékszalagon készült, de nem szerepel rajta a Prosecco

Júl. 18. 15:25

Új éllovas Szigligetnél

A Nanushka BMW Wallisnak olyan jól sikerült a felzárkózás, hogy az első helyig sikerült feljönni. Azaz megelőzte a Previtalt és az Opel Fifty-Fiftyt. Sőt, az utóbbi, amely eddig az élen állt, a harmadik helyre csúszott vissza.

Kékszalag

Júl. 18. 15:23

Hogyan néz ki egy spinakker?

Más néven hátszélvitorlával megy pár hajó a mezőnyben, a Balaton keleti medencéjében. 

Kékszalag

Júl. 18. 15:15

Fordulatok a bójánál

Kékszalag

Júl. 18. 15:05

Bakampózott a szél

A szigligeti öbölben elállt a szél, gyakorlatilag tükörsima - olajra hasonlító - víz várja a keszthelyi forduló felé haladó katamaránokat. 

Kékszalag

Júl. 18. 15:04

Orral előre

A címben minden benne van, ők is a mezőny közepén haladnak. 

Kékszalag

Júl. 18. 14:53

Vége az egyik páros versenynek, de...

Korábban a harmadik helyért a New Black Jackkel csatázó Nanushka elhagyta a vetélytársát és az élen álló Prevital és Opel Fifty-Fifty duóhoz próbál felzárkózni. 

Kékszalag

Júl. 18. 14:52

Bizsergés Kenesénél - kik fordultak most a bójánál?

Az 51. Kékszalag Nagydíjon 561 hajós mezőnyében még vannak, akik nemrég hagyták el a kenesi fordulót a Kwindoo nyomkövető rendszere szerint. Köztük a Hajnafény, a Nelli, Vilko és a Bizsergés.

Kékszalag

A kép illusztráció (a Kékszalagon készült, de nem az említett hajókat ábrázolja)

Júl. 18. 14:46

Rossz hír a széltől

A mezőny eleje Badacsony magassága felé halad, de az eddigi 5-7 csomós szél elgyengült, mindössze 2-3 csomóval kell beérniük az élen állóknak, köztük a Previtalnak, az Opel Fifty-Fiftynek, a Nanushkának, a New Black Jacknek, a Racing Djangónak, az RSM2-nek és az MKB Extreme Sailing Teamnek. 

Kékszalag

Júl. 18. 14:41

Szuper képek a mezőnyből

Kommentár nem is kell hozzá.

Kékszalag

Kékszalag

Kékszalag

Júl. 18. 14:38

Egy testre váltott a Nanushka

A New Black Jackkel harcoló Nanushka BMW Wallis előnyt szerzett és a nyugati 8 csomós szélben. 

Kékszalag

Júl. 18. 14:35

Kicsit előrébb került az Opel Fifty-Fifty

Az első helyért a Previtallal csatázó Opel Fifty-Fifty kis előnyt szerzett Balatonboglár után, a déli part közelében.

Kékszalag

Forrás: Kwindoo

Júl. 18. 14:08

Harc 3.0 - az ötödik helyért

Több páros verseny alakult ki a mezőny élén álló katamaránok között. A Prevital az Opel Fifty-Fiftyvel, a Nanushka a New Black Jackkel harcol. 

Az RSM2 és a Racing Django pedig az ötödik pozícióért küzd egymással.

Kékszalag

Júl. 18. 14:02

Harc 2.0 - a harmadik helyért

A harmadik  helyért a New Black Jack és a Nanushka BMW Wallis vív éles csatát.

Kékszalag

Júl. 18. 13:56

Harc - időrekorder vs. 13-szoros bajnok

Élen páros verseny vív a 13-szoros Kékszalag-győztes Litkey Farkas kormányozta Prevital és a Kékszalag időrekordját alig több mint 7 órás idővel tartó - Józsa Márton vezette - Opel Fifty-Fifty. 

Kékszalag

Kis frissülés miatt 7 csomós nyugati szélben harcolnak egymással.

Júl. 18. 13:50

Szárszónál ez történt

A harmadik és negyedik helyen lévő Nanushka BMW Wallis a New Black Jack nyakán vitorlázik a vízközép felé, de még a déli oldalon.

Kékszalag

A közelükben, de közvetlenül a part mellett hajózik MKB Extreme Sailing Team. 

Júl. 18. 13:49

Ragyogó videó jött

Íme: 

Júl. 18. 13:38

Ők is Kenese fele tartanak

Az 561 induló hajóból még sokan Kenese felé tartanak. Ebbe  a flottába tartozik többek között a Generosa, a Sagitta, Prosecco, Baluus. Kékszalag

A kép a Kékszalagon készült, de nem az említett hajókat ábrázolja

Júl. 18. 13:33

70-esek csatája 

A 70-es cirkálók közül a Capella és a Pannónia verseng egymással Zamárdinál. 

Kékszalag

A kép még kenesei bójánál készült

Júl. 18. 13:32

Befújja a nyugati medencét

Bár nem túl erősen, 5-7 csomóval, de a teljes nyugati medencét befújja a szél. 

Júl. 18. 13:30

Mi folyik ott?

Kékszalag

Júl. 18. 13:19

Már-már pályaversenyes szitu

A tihanyi csőből harmadikként kijövő Prevital Balatonöszöd magasságában már az élen hajózott. Közel hozzá vitorlázik másodikként az Opel Fifty-Fifty, Már-már pályaverseny szituációról van szó.

Kicsit messzebb tőlük harmadikként megy a New Black Jack. 

Júl. 18. 13:13

A leggyorsabb egytestűek

A Kwindoo nyomkövetője szerint az egytestű hajók közül a Raffica a tihanyi csőben van és megelőzött több katamaránt, miközben a cső felé tart a Principessa. 

Júl. 18. 13:07

Nyugalomban

Kékszalag

Júl. 18. 12:52

Milyen sebességgel mennek?

A Kwindoo nyomkövetője szerint pár perccel 13 óra előtt a New Black Jack 7 csomó körüli sebességgel, Nanushka 6,4 csomós sebességgel, az Opel Fifty-Fifty 10 csomóval haladt, a Prevital 11 csomós sebességgel ment Keszthely felé. 

(A fenti sebességek pillanatnyi állapotot tükröznek, a hajók sebessége másodpercenként változhat.) 

Júl. 18. 12:49

Szurkolók drukkolnak

Kékszalag

Júl. 18. 12:44

Litkey megköszönte a kompnak - kép

A szántódi komp elengedte az élen álló New Black Jacket és Nanushka BMW Wallist üldöző Previtalt. A kormányos Likey Farkas pedig látványos karmozdulattal megköszönte a komp kapitányának az előzékenységet.

Ugyanez egy képen:

Kékszalag

Júl. 18. 12:40

Befordult a nyugati medencébe az első

A tihanyi csőből New Black Jack ért ki elsőként. Utána a Nanushka BMW Wallis, majd a Prevital és az Opel Fifty-Fifty. 

Júl. 18. 12:29

10-ről 5-6-ra

A nyugati szél a pár perccel korábbi 10 csomóról visszagyengült 5-6 csomóra. A katamaránoknak ennél nagyobb szél kellene a gyorsabb haladáshoz, ez abból is látszik, hogy a hajók mindkét teste érinti a vizet. 

Ezzel a széllel cirkálnak: első a New Black Jack, második a Nanushka BMW Wallis, majd a Prevital és az Opel Fifty-Fifty következik.

Júl. 18. 12:18

Amire mindenki várt

A tihanyi csőben már egy-egy hullám átbukik, a délnyugati szél 10 csomós lehet. Ez mindenképpen reményt jelent az eddigi gyenge szélben haladó mezőny tagjainak arra, hogy magasabb sebességre kapcsolhassanak.

Júl. 18. 12:16

Megjött a szél

A tihanyi cső felől jött szél, délnyugati 5-7 csomós lehet, az élmezőnyt alkotó katamaránok el is indultak. 

Júl. 18. 12:05

Máris eltűnt a szélcsík

Zamárdinál a mezőnyt vezető New Black Jack kapott egy frissülést, de ez azon mód el tűnt. A Tihany felé menő katamaránok szinte leálltak.

Júl. 18. 12:02

Első öt Siófoknál

1. New Black Jack

2. Opel Fifty-Fifty

3. Prevital

4. Nanushka BMW Wallis

5. RSM2

Júl. 18. 12:00

Elállt az eső, frissülésnek örülhet az első

Leterjedőben Zamárdinál jött egy délnyugati szélfrissülés, ez a New Black Jacket érte el először, így az élen álló katamarán lendületet vett. 

Júl. 18. 11:59

Újabb időjárás-jelentés

A keleti medencét átfújó gyenge (5-15 km/h) keleti, északkeleti szél a keleti partoknál fokozatosan délkeletire fordul és tovább gyengül, illetve egyre többfelé változó irányúvá válik.

Nyugati irányból egy újabb csapadék rendszer közeledik, ennek az élén nyugatira forduló és megélénkülő szél fúj. A közeledő rendszer szele kb. 1 óra múlva érezteti hatását a keleti medencében is - írja a Kékszalagra csütörtök délelőtt készített időjárás-jelentésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Csütörtökön ez várható

Napközben a gyakran felhős idő miatt a parti cirkuláció csak korlátozottan tud felépülni, így a gyenge, változó irányú alapszelet legfeljebb a rövid ideig tartó záporok esetleg zivatarok okozta kifutószél válthatja fel átmenetileg. Amennyiben zivatar kialakul, abból a legerősebb széllökések 55-65 km/h körül alakulnak, majd gyorsan leáll a szél.

Eleinte erősen felhős idő várható, majd délután felszakadozhat a felhőzet és pár órás napsütésre lehet számítani. Délután folyamán ismét záporok, esetleg zivatarok alakulhatnak ki. Estétől megszűnik a csapadék, éjjel csak gyenge légmozgás várható.

A hőmérséklet a víz felett reggel 19, délben 24, késő este 21 fok körül alakul.

Pénteken pedig ez

Az alapáramlás meghatározóan gyenge, változó irányú lesz, viszont a több-kevesebb napsütés hatására a helyi cirkuláció már jobban ki tud alakulni, illetve délután lehetséges helyenként mérsékelt délnyugati befújás. Délutántól viszont egy-egy záporból vagy zivatarból átmeneti szélerősödés előfordulhat.

A változóan felhős ég mellett elsősorban délutántól záporok, zivatarok ismét kialakulhatnak. A levegő a víz felett a hajnali 18 fokról 25 fokig melegszik, estére 20 fok várható.

Júl. 18. 11:54

Litkey betekerte

Miközben Zamárdinál kisimult a víz, eleredt az eső. 

A Tihany felé tartó katamaránok közül a Litkey Farkas vezette Prevital betekerte az orrvitorláit és vár, nézik, merre kaphatnak szelet. Az Opel Fifty-Fifty 10 méterrel lehet előrébb, az első helyen pedig a New Black Jack halad. 

Júl. 18. 11:52

Zamárdinál simul a víz

Csíkokban kaphatnak szelet a Tihany felé tartó katamaránok.

Júl. 18. 11:49

Újabb mosolyok a mezőnyből

Ezúttal is kommentár nélkül, hiszen a képek önmagukért beszélnek.

Kékszalag

Júl. 18. 11:41

Siófoknál nagyon gyenge

Déli-délnyugati szél van a siófoki szélváltónál, most érte el a mezőnyt. A szél azonban nagyon gyenge, 2-3 csomós. 

Valamennyi katamarán, amelyek elhagyták a siófoki kaput, bal csapáson mennek a tihanyi cső felé. 

Júl. 18. 11:29

Mosolygós hajósok - kommentár nélkül

A viszonylag gyenge szélben folyik a Kékszalag. Pillanatképek kommentár nélkül.

Kékszalag

Júl. 18. 11:25

Az első 20 Kenesénél

  1. Opel Fifty-Fifty
  2. New Black Jack
  3. Prevital
  4. RSM2
  5. Nanushka BMW Wallis
  6. Racing Django
  7. MKB Extreme Sailing Team
  8. Raffica
  9. NO1

10. Thunderbird 

11. Capella

12. IRF

13. Pannónia

14. Principessa

15. X40 Grandi e Grossi

16. The Red

17. Sirocco

18. Schatz

19. Tantál

20. Lillafüred

Júl. 18. 11:21

11:20:03 - New Black Jack - siófoki fordulat

Elsőként érte el a második, siófoki bóját a kenesei fordulónál még második New Black Jack, azaz megelőzte a második Opel Fifty-Fiftyt.

Júl. 18. 11:04

Sorrend Keneséről

1. Opel Fifty-Fifty (kormányos: Józsa Márton Miklós)

2. New Black Jack (kormányos: Roland Gaeblar)

3. Prevital (kormányos Litkey Farkas)

Kékszalag

4. RSM2 (kormános: Vándor Róbert)

5. Nanushka BMW Wallis (kormányos: Váradi Szabó János)

6.  Racing Django (kormányos: Petrányi Zoltán)  

Júl. 18. 10:59

Elindult a Balaton ünnepe - videó

A Kékszalag a Balaton ünnepe, a vitorlásverseny csütörtöki rajtja után mit történt? Kiderül az alábbi videóból.

Júl. 18. 10:48

Biztatás az Opel Fifty-Fiftytől a többieknek 

"Ugyanaz a keleti szél fúj, de a siófoki bója felé mintha sötétedne az ég, ez kis frissülést jelenthet. Itt is van némi szél és a siófoki szélváltó is kedvező lehet, ezt talán biztatás a mezőny többi hajójának, hogy bár gyenge a szél, de lehet haladni" - mondta Gémesi Jóka, a kenesi bóját elsőként elhagyó Opel Fifty-Fifty sajtófőnöke. Hozzátette: a New Black Jackkel szoros versenyben haladnak a siófoki bója felé. 

Júl. 18. 10:43

1. Opel Fifty-Fifty 2. New Black Jack 3. Prevital

Utánuk a Nanushka BMW Wallis, az RSM2 és a Racing Django fordult Kenesénél. 

Júl. 18. 10:36

Holtverseny Kenesénél

A harmadik helyen holtversenyben a Prevital és a Nanushka BMW Wallis fordult. Mögöttük pedig az RSM2 érkezett a kenesei bójához. 

Júl. 18. 10:32

Kenesénél második a New Black Jack

Az Opel Fifty-Fifty 10:30:07-kor, a második New Black Jack 10:32:10-kor fordul Balatonkenesénél.


 

Júl. 18. 10:24

Fordulr az első

Túl van az első forduló, azaz a kenesei bóján az Opel Fifty-Fifyt továbbra is gyenge, délkeleti 4 csomós szél fúj.

Júl. 18. 10:17

Ők is üldözik a katamaránokat

Az 561 nevezett hajóból a leggyorsabbak a katamaránok, de ők kevesebb mint 20-an vannak. A többiek között is óriási verseny lesz. Pár hajó a mezőnyból és a levegőből.

Kékszalag

Júl. 18. 10:16

Mi folyik a parton?

Kékszalag

Júl. 18. 10:14

A jelenlegi első

Kékszalag

Júl. 18. 10:08

Opel Fifty-Fifty: Egyértelműen onnan jöttek a frissülések

"Nem a vízközép volt a taktika a rajt után. A szelet néztük egyértelműen onnan jöttek a frissülések" -közölte a Kékszalag hivatalos oldalával az Opel Fifty-Fifty csapata. Nem sokkal tíz után a mezőny élén Balatonalmádi és a balatonkenesei bója között volt a Kékszalag időrekordját tartó katamarán.

Júl. 18. 10:00

Elég jól elment az Opel Fifty-Fifty

A többiekhez képest vízközepes taktika továbbra jó választásnak az Opel Fifty-Fifty tűnik, Balatonalmádi magasságában jelentős előnnyel vezet.

Júl. 18. 09:55

Amit szintén kötelező megnézni 

Kékszalag

Júl. 18. 09:55

Óvó zászló!

A Petrányi  Zoltán kormányozta Racing Django katamarán felhúzta az óvó zászlót, A Kékszalag hivatalos oldala (kekszalag.reblog.hu) információi szerint a hajó azért jelezte az óvást, mert szerintük az RSM2 nevű másik katamarán szabálytalan volt. 

Kékszalag

A kép közepén, a drótkötélzeten lévő piros zászló jelzi az óvási szándékot - Fotó: Cserta Gábor - Magyar Vitorlás Szövetség

Júl. 18. 09:43

Ezt érdemes megnézni!

Négy kép egyben, az 51. Kékszalag Nagydíj rajtjáról.

Kékszalag

Júl. 18. 09:41

Egy kupacban

Az élen álló három hajó (Opel Fifty-Fifty, Prevital, New Black Jack) mögött a katamaránok lényegében egy kupacban  haladnak a kenesei bója felé.

Júl. 18. 09:38

Vízközépen az Opel Fifty-Fifty az élen

A 13-szoros Kékszalag-győztes Litkey Farkas vezette Prevital "kezdő előkerülni". Itt van az élmezőnyben, a vízközép felé húz, semmint a part felé. A második helyen fej fej mellett halad New Black Jackkel. 

Júl. 18. 09:36

Kevésbé jó hír jött a szélről

A szél továbbra is délkeleti, de gyengül, ismét a rajtkor látott 4 csomó körülire szelidült.

Júl. 18. 09:28

Mi történt a rajt után? - miniképregény

Kékszalag

Kékszalag

Kékszalag

Júl. 18. 09:25

Az Opel Fifty-Fifty másik utat választott

Alsóörs magsságban, az Opel Fifty-Fifty komoly előnnyel vezet, köszönhetően annak, hogy a katamaránmezőnytől eltérően a víz közepe felé vette az irányt. A déliesedő és tovább frissülő szélben bejönni  látszik ez a taktika. 

Júl. 18. 09:14

Az egytestű Lisa a többtestűek elé került

Csopak előtt az egytestű Lisa lekeresztezte a mezőnyt és az élen áll, a katamaránok előtt. 

Júl. 18. 09:10

Jó hír: frissül a szél

A rajt után 10 perccel frissült a szél 6-7 csomó körülire és déliesedik.

Júl. 18. 09:09

Ketten bepotyogtak a vízbe, de visszaszálltak

Az MVM kikötőnél a RSM2 és a New Black Jack van az élen. Az egyik forduló közben utóbbiról leesett két ember a legénységből. Majd visszaszálltak, de azért ez okozhatott némi zavart.

Júl. 18. 08:49

Felkészültek a rajtra

A 9 órás rajtot 3-4 csomós délkeleti szélben várja a mezőny, pozíciókat keresnek az induláshoz. 

Júl. 18. 08:43

Íme az időjárás-jelentés

A verseny idején nyugati irányból fölénk sodródó meleg front jellegű nedves levegő teszi labilissá a légkört. Az időnként kialakuló záporok, esetleg zivatarok átmeneti, de rövid ideig tartó szélerősödést okozhatnak, azonban összességében gyengén szeles versenyre lehet számítani - írja csütörtök reggel, nem sokkal 6 óra után publikált előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A részletes prognózis itt olvasható.

Júl. 18. 20:24

Kár idegeskedni!

"Nem érdemes problémázni azon, ha esetleg egy-egy versenyen szélcsendes az idő vagy nagyon gyenge a szél. Meg kell keresni, találni vagy várni a szelet, ez a szép ebben az egészben" - mondta a Kékszalag hivatalos oldalának, a kekszalag.reblog.hu-nak Pallay Tibor évtizedes tapasztalattal rendelkező, korábban válogatott kerettag vitorlázó, aki az idén a Nemere II 75-ös cirkálón taktikusként vesz részt. A sportoló megtiszteltetésnek tartja, hogy a Kékszalag időrekordját évtizedekig magáénak tudó Nemere II-n mehet az idei versenyen. 

KékszalagPallay Tibor (szürke pólóban) a Nemere II-n - Fotó: Cserta Gábor

Pallay Tibor azt is elmondta, hogy a leggyorsabb hajók tekintetében a magyar mezőny európai szinten a második helyen állhat, a svájci mezőnyben vannak korszerűbb katamaránok.

"A többtestűek mellett nagyon fontosak a hagyományos hajók, mint például a Nemere II. és a hozzá hasonló, évtizedekkel ezelőtt fából épített és azóta felújított klasszikus hajók. Olyan ez mint a veteránautózás, amikor sok kocsit mentenek meg a pusztulástól. Az, hogy a gyönyörű klasszikus hajók itt maradnak és vitorláznak sokat hozzátesznek a balatoni vitorlázáshoz" - tette hozzá Pallay Tibor.

Júl. 18. 09:00

Elindult az 51. 

Összesen 561 hajó legénysége vágott neki reggel 9-kor az 51. Kékszalag  Nagydíjnak. A táv légvonalban több mint 150 kilométer. Az első bója Balatonkenesénél van, utána Siófóknál fordulnak Tihany és utána a keszthelyi forduló felé. Majd onnan vissza Balatonfüredre. 

A 3-4 délkeleti szélben a The Red nevű katamarán jött el a legjobban.

Júl. 18. 08:33

Itt a legfrissebb időjárás-előrejelzés

A verseny idején nyugati irányból fölénk sodródó meleg front jellegű nedves levegő teszi labilissá a légkört. Az időnként kialakuló záporok, esetleg zivatarok átmeneti, de rövid ideig tartó szélerősödést okozhatnak, azonban összességében gyengén szeles versenyre lehet számítani - írja csütörtök reggel, nem sokkal 6 óra után publikált előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Mi várható csütörtökön?

A hajnalban átvonult csapadékos zóna hatására eleinte kissé élénk (20-25 km/h), keleties szél várható, amely hamarosan legyengül. A továbbiakban gyenge (5-20 km/h), változó irányú lesz a légmozgás (néhány kilométeren belül is 180 fokkal változhat a szélirány).

Kékszalag

A kép illusztráció - Forrás: PIxabay

Napközben a gyakran felhős idő miatt a parti cirkuláció csak korlátozottan tud felépülni, így a gyenge, változó irányú alapszelet legfeljebb a rövid ideig tartó záporok esetleg zivatarok okozta kifutószél válthatja fel átmenetileg. Amennyiben zivatar kialakul, abból a legerősebb széllökések 55-70 km/h körül alakulnak, majd gyorsan leáll a szél.

Eleinte erősen felhős idő várható, majd felszakadozhat a felhőzet és pár órás napsütésre lehet számítani. Délutántól ismét záporok, esetleg zivatarok alakulhatnak ki. Estétől megszűnik a csapadék, éjjel csak gyenge légmozgás várható.

A hőmérséklet a víz felett reggel 19, délben 24, késő este 21 fok körül alakul.

Mi várható pénteken?

Az alapáramlás meghatározóan gyenge, változó irányú lesz, viszont a több-kevesebb napsütés hatására a helyi cirkuláció már jobban ki tud alakulni, illetve délután lehetséges helyenként mérsékelt délnyugati befújás. Délutántól viszont egy-egy záporból vagy zivatarból átmeneti szélerősödés előfordulhat.

A változóan felhős ég mellett elsősorban délutántól záporok, zivatarok ismét kialakulhatnak. A levegő a víz felett a hajnali 18 fokról 25 fokig melegszik, estére 20 fok várható.

A víz jelenleg Siófoknál 21 fokos. Mindkét napon késő délután a vízhőmérséklet 22-23 fok körül alakul.

Hasznos alkalmazás!

A biztonság érdekében javasoljuk az "OMSZ-METEORA" alkalmazás használatát. Az egyelőre Androidon elérhető legújabb verzió (2.0.9) menüpontjában beállítható a balatoni viharjelzés és az aktuális balatoni időjárás jelentés megjelenítése. ("Menű" --> "Nekem fontos").

Júl. 18. 06:49

561 - ennyien vágnak neki

A csütörtök 9 órai rajtra a nevezések alapján 561 hajó legyénysége érkezik, ennyien vágnak neki az 51. Kékszalag Nagydíjnak. 

Kékszalag

A táv légvonalban több mint 150 kilométer: Balatonfüred - Balatonkenese - Siófok - Keszthely - Balatonfüred. 

A nevezési listák a Magyar Vitorlás Szövetség honlapján, itt érhetőek el.

Júl. 17. 00:23

Időrekorder vs. címvédő - látványos videó

átványos animációs csap össze a Kékszalag időrekordját 7 óra 13 perces idővel tartó Opel Fifty-Fifty és a 2018-as bajnok, a Safram. 

Kékszalag

A sárga vonal mutatja, hogy az Opel Fifty-Fifty hogyan ment körben 2014-ben, a piros pedig azt, hogy tavaly hogyan futott a Safram. 

Az Opel Fifty-Fifty egéybként a rekordidőt 21 km/h-s átlagsebességgel érte el. Az elmúlt öt évben pedig az abszolút Kékszalag-győztesek 11 óra 8 perc alatt gyűrték le a több mint 150 kilométeres légvonalban mért távot. 

Kékszalag

Ha a kormányosok elmúlt öt évben elért helyezéseinek átlagát vizsgáljuk. A Litkey-Józsa-Kaiser trió itt is vezeti a listát, azonban a helyezések alapján a negyedik helyen Roland Gaebler áll, az ötödik pedig Vándor Róbert. 

Fotó: Cserta Gábor - Magyar Vitorlás Szövetség

Megjegyzés: A fenti fotó az Opel Fifty-Fiftyt ábrázolja, de a kép nem az 7 óra 13 perces időrekord elérésekor készült.